Suurin kirkkaus saattaa löytyä syvimmän kriisin keskellä – 5 lohdullista ajatusta sinulle, jolla on juuri nyt vaikeaa

Noora Lintukangas. Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2019.

Sairastuminen, läheisen kuolema, loppuunpalaminen, avioero, ongelmat lasten tai naapureiden kanssa… Jokainen meistä on elämän oppilas. Elämä opettaa meitä välillä hellästi silittäen, toisinaan rajusti töytäisten.

Suurimpia opinpaikkoja ovat kriisit, joista syntyvien tunteiden kohtaaminen on usein vaikeaa. Hankalien tilanteiden kohtaaminen pystypäin vaatii rohkeutta.

Kirjailija ja kundaliinijoogaopettaja Noora Lintukankaan uutuuskirja Selviytymisopas elämän kriiseihin pohjautuu maailmankatsomukseen, jonka mukaan jokainen kriisi kasvattaa meitä. Kirja tuo lohtua ja syvempää ymmärrystä monenlaisiin hankaliin elämänvaiheisiin. Se muistuttaa, että ihmisellä on myös kyky parantaa itse itseään, kun hän ei taistele omaa toipumistaan vastaan.

Kun elämää ajattelee oppimatkana, saattaa se asettaa kriisit uusiin mittasuhteisiin ja tuoda arkeen nöyryyttä.

Tässä Nooran 5 lohduttavaa ajatusta sinulle, jolla on juuri nyt vaikeaa:

1. Kipu on välttämätöntä muttei pysyvää

Kivuton elämä ei ole mahdollista, eikä sellaista kannata tavoitellakaan. Elämän ei kuulu olla vain helppoa ja mukavaa, muuten jää kokonainen elämä elämättä. Kaikki kipu katoaa kuitenkin aikanaan, eikä yksikään kohta elämässä ole vähempiarvoinen kuin toinen. Elämäsi on rikasta, kun pääset kokemaan erilaisia tunteita, tapahtumia ja vaiheita.

2. Kaipaukseen sisältyy valtava kauneus

Kaipaus on elämän moottori: ilman kaipausta emme etsisi ja löytäisi. Kaipausta voi kuitenkin olla vaikea ottaa vastaan, sillä siihen liittyy surua. Tunteet eivät kuitenkaan vahingoita meitä. Ei ole vaarallista olla surullinen, vihainen, pettynyt tai häpeissään. Mitä jos antautuisit elämälle ja hengittäisit myös vaikeiden tunteiden läpi?

3. Tunteet ovat tärkeitä, mutta eivät koko totuus

Tunteet kertovat jotain hyvin olennaista juuri tästä hetkestä, mutta et ole yhtä kuin tunteesi. Sinussa on muutakin: jotain pysyvää, kirkasta ja rauhallista. Kun hyväksyt tunteen olemassaolon ja annat sen olla mukana; kun tuot tietoisuutesi mukaan mihin tahansa tunteeseen, muuttuu jotakin.

4. Yhteys edellyttää erillisyyttä

Yksinäisyyskään ei ole vaarallista, vaikka sen kohtaaminen voi olla hurjan vaikeaa ja kivuliasta. Oman erillisyyden myöntäminen voi kuitenkin myös konkretisoida vastuuta omasta elämästä ja muistuttaa turvasta, joka on jo sisällämme. Omaan selkärankaansa on mahdollista nojata, ja se voi olla hyvin turvallista, voimakasta ja kaunista.

5. Olemme täällä oppimassa

Elämä opettaa meitä jatkuvasti. Välillä opetukset tulevat iloisten oivallusten kautta, välillä taas kurjuuden ja kivun saattelemina. Meidän on tarkoitus oppia jatkuvasti ihmisyydestä, tutustua itseemme paremmin ja kasvaa tietoisemmiksi. On jokaisen syntymäoikeus olla onnellinen, ja onnellisuuden ensimmäinen askel on omaan sydämeensä sitoutuminen. Sinulla on kaikki oikeus olla olemassa juuri sellaisena kuin olet ja toteuttaa sydämesi syvintä tahtoa.

Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image