Luonto elvyttää kuormittavan arjen keskellä – Nämä 3 asiaa madaltavat kynnystä lähteä luontoon

Kaikki tietävät, että luonto on ihmiselle tärkeä. Suurin osa tietää myös, että luonnosta saa terveyshyötyjä. Vaikka tiedämme paljon luonnosta, emme kuitenkaan enää käy luonnossa niin paljon.

Kulttuuri on tosin muuttumassa, ja mielenkiinto on taas herännyt lenkkipolkuja, laavupaikkoja, kansallispuistoja ja eräretkiä kohtaan. Ja hyvä niin, sillä meidän ihmisten arki on yleensä sellaista, että moni meistä on kuormittunut, ahdistunut ja ylivirittinyt mieleltä, alivirittynyt keholta. Moni tunnistaa tarpeen mennä lähimetsään hengittämään. Tässä kolme asiaa, joiden toivon pienentävän kynnystä mennä luontoon.

1.     Helpota hommaa

Me ihmiset tuppaamme ajattelemaan, joko-tai-tyyppisesti. Joko mennään luontoon tai ei mennä ollenkaan. Mutta olisiko siinä välimaastossa myös jotain? Entä, jos luonnon vaan yhdistää omaan elämäänsä, ilman sen kummempia määrityksiä? Emme oikeastaan edes pääse luontoa karkuun, vaikka haluaisimme.

Luontoa on kaikkialla, lähipuistoissa, takapihan metsässä, työpaikan ikkunoista nähtynä, koulumatkallamme, jopa kauppareissullamme. Toki kaikkialla ei ole koskematonta erämaata, mutta jos vaan katsomme tarkemmin, näemme kasveja, eläimiä ja jopa puualueita lähellämme, vesistöistä puhumattakaan. Yksi iso haaste monilla on juuri siinä, että asioista on tehty liian vaikeaa.

Jo 15–20 minuuttia luonnossa alkaa tehdä kehollemme ihmeitä. Madalla siis kynnystä ja lähde pienelle luontokävelylle. Se ei ole viikon erämaareissu Lappiin, mutta se on alku. Ja pienistä puroista koostuu isoja virtoja. Helpota hommaa ja käy kävelyllä vaikkapa lähipuistossa!

2.     Turvallisuus

Monet mieltävät luonnon epämiellyttäväksi, jopa pelottavaksi paikaksi. Se on ymmärrettävää, sillä luonto kokonaisuudessaan on myös karu. Siellä kuollaan, synnytään, syödään ja tullaan syödyksi. Mutta ihmiselle luonto on aikamoisen turvallinen paikka, ainakin meidän leveysasteillamme. Pelot eksymisestä, villieläimistä, maastosta ja muista potentiaalisista tekijöistä on helppo kartoittaa.

Turvallisuus on omassa työssäni yksi tärkeimmistä elementeistä. Kun teen työtä miesten kanssa, tilan pitää olla turvallinen, jotta avautumista pääsee tapahtumaan. Sama on luonnossa.

Jotta kokemus on positiivinen, kehoa rentouttava ja parasympaattista hermostoa aktivoiva, turvallisuus on tärkeää.

Toiselle lähilaavu on iso seikkailu, toiselle oman oven aukaiseminen, kolmannelle ison vuoren valloitus on arkipäivää. Tämä ei ole kilpailu ja jotta saisit miellyttävän luontokokemuksen, mieti turvallisuutta omista lähtökohdistasi.

Tarvitsetko valmiin polun vai kaipaatko penkkiä matkan varrella? Onko ystävä se, joka takaa turvallisuuden tunteesi, vai yksin mennessä tulitikut ja sytykkeitä? Ei ole olemassa oikeaa vastausta, mutta pienellä kartoituksella voit saada turvallisemman kokemuksen ja sitä kautta myös rentouttavamman ja rauhoittavamman kokemuksen luonnosta.

3.     Unohda teknologia

Teknologia on mahtava juttu, sillä on monia hyötyjä elämäämme. Mutta luontoon mentäessä on hyvä ainakin kokeilla olla ilman teknologiaa. Sen sijaan, että katsot kelloa ”joko olen ollut 20 minuuttia, että kortisolitasoni laskevat” tai ”joko otin ne helkkurin 5000-10 000 askelta tähän päivään, jotta verensokerini olisi tasaisempi!”, mitä jos relaisit?

On vaikea relata, jos mieli aktiivisesti on kaiken aikaa ylikierroksilla. Jotta kehosi pääsee havannoimaan paremmin, on hyvä päästää hetkeksi irti somesta, älykelloista ja vempeleistä. Keskity hengitykseen, kävele ja havannoi luonnon elementtejä. Voit nopeasti pudottautua rauhalliseen, tarkkaavaiseen ja läsnäolevaan tilaan. Tähän tilaan pyrkii moni meditaatioharjoituskin. Se ei välttämättä ole sen monimutkaisempaa, kuin kävele, hengitä ja jätä vempeleet.

Ja tärkein pointti on tässä se, että jättäisimme jatkuvan suorittamisen edes hetkeksi. Jos sinulle rentoutuminen tuottaa suoritusta ja kuormitusta, niin jätä sekin ja keskity siihen, mikä saa sinut oikeasti rentoutumaan.

Luonnolla on meille paljon annettavaa ja se voi tukea loistavasti meidän kokonaisvaltaista terveyttä, niin monella eri tasolla ja eri tavoilla. Ota askelia kohti vahvempaa luontoyhteyttä ja kuka tietää, ehkä siitä poikii elämääsi aivan uudenlainen taikamaailma, joka elävöittää sieluasi entistä kirkkaampaan lentoon. Kuka tietää, lähdetäänkö testaamaan?

Luonnollisin versio minusta -blogia sponsoroi Biomed

ps. Viikon valintani blogia sponsoroivan Biomedin valikoimista on D-vitamiini. Vaikka saamme jo aurinkoa, ei se vielä riitä takaamaan meidän d-vitamiinitarvettamme. Ota siis vielä lisänä!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image