Omaishoitaja tekee rankkaa työtään rakkaudesta – Näin voit auttaa häntä jaksamaan

Syksyisin vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. Omaishoitaja on henkilö, joka auttaa perheenjäsentä tai muuta läheistä, joka ei sairauden, vamman tai muun syyn takia selviydy arjestaan omatoimisesti. Omaishoitajia on hyvin erilaisia erilaisin elämäntilantein.

Tulin omaishoitajaksi 30-vuotiaana, kun nuorin lapseni syntyi vaikeasti kehitysvammaisena. Olin omaishoitaja kuukautta vajaa yhdeksän vuotta. Se on pitkä aika. Näin, kuulin ja huomasin paljon asioita. Minusta tuli multitalentti; sairaanhoitaja, tulkki, apuvälineasiantuntija ja monta muuta titteliä ilman mitään koulutusta.

Omaishoitajuudessa on kyse rakkaudesta. Omainen hoitaa hänelle merkityksellistä ihmistä rakkaudesta ja rakkaudella. Omaishoitajuus on rankka rooli. Minulla se päättyi tyttäreni kuolemaan. Useimmilla se päättyy läheisen kuolemaan.

Omaishoitajaksi päädytään rakkaudesta pakon edessä

Omaishoitajuus ei ole valinta. Se on rakkauden päätös pakon edessä. Siinä uhraa elämänsä toisen elämän vuoksi, koska rakastaa niin paljon ihmistä, joka tarvitsee apua.

Omaishoitaja käyttää kaikkia aistejaan huolehtiakseen läheisestään. Hän kuulee, näkee, haistaa, maistaa ja tuntee. Hän ennakoi tilanteita. Puolustaa. Hoitaa ja hoivaa.

Omaishoito tuntuu kehossa ja mielessä

Minulla on kohta kulunut kaksi vuotta siitä, kun omaishoitajana oloni päättyi. Kehoni ja mieleni muistaa kaikki nuo vuodet. Kahdessa vuodessa ei nukuta pois vuosien univelkoja. Niitä ei nukuta koskaan pois. Minä en ehkä palaudu koskaan noista vuosista. Kehoni on väsynyt ja kulunut työstä, jota tein. Mieleni muistaa huolet ja vaikeat hetket.

On tärkeää nähdä rankan roolin vaikutukset

Näemmekö miten omaishoitaja todella jaksaa vuosien ja joskus jopa vuosikymmenien raskaan työn? Mitkä voivat olla seuraamukset, jos omaishoitaja uupuu, väsyy, sairastuu työnsä kuormaan?

Omaishoitaja tarvitsee, että työ tunnistetaan. On tärkeää nähdä kaikki omaishoitajat. Ne, jotka hoitavat vanhaa kumppaniaan tai vanhempaansa. Ne, jotka hoitavat lastaan. Ne, jotka lapsena joutuvat hoitamaan omaa vanhempaansa.

Sinä, joka tunnet omaishoitajan

N Ä E omaishoitajat ympärilläsi. Näe työn monipuolisuus. Näe sen raskaus ja sen tuomat ilot.

H U O M A A omaishoitajan työpanos ja milloin hän tarvitsee sinun apuasi. Huomaa milloin omaishoitaja uupuu, väsyy tai sairastuu. Huomaa milloin hän on voimissaan.

K U U L E , kun hän kertoo elämästään ja kuule rakkaus mistä hän kertoo. Kuule väsymys, hyvät hetket, raskaat hetket. Ole kuuntelija silloin, kun hän sitä tarvitsee.

H A A S T A N sinua halaamaan tuntemaasi omaishoitajaa. Kerro hänelle kuinka tärkeää on hänen työnsä. Kuule, huomaa ja näe hänen väsymyksensä, onnensa ja pelkonsa sekä anna hänelle rakkautesi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image