3 ilmaista lahjavinkkiä onnelliseen jouluun ja jokaiseen päivään

Kun joulu lähestyy, tuntuu suomalaisten stressitasot olevan huipussaan. Vaikka maassamme on pimein vuodenaika, jolloin kehomme kaipaa eniten lepoa ja vetäytymistä, painamme täysillä eteenpäin. Maailmahan on saatava valmiiksi ennen joulua ja vuoden vaihtumista.

Töissä kaikki keskeneräiset työt on tietenkin saatava tehtyä, jotta voi olla edes jollain lailla tyytyväinen itseensä. Lapsille ja läheisille hankittava joululahjat, koti siivottava, jouluruuat ja perinteet toteutettava. Apuaaaa!!! Mutta… pitääkö?

Olen huomannut, että moni luo tarpeettoman stressin joulun ympärille. Itse olen vuosien aikana luonut omannäköisen ”täydellisen” ja nykyään stressittömän joulun, joka tekee minut onnelliseksi.

Haluaisin lisätä jokaisen onnellisuutta, myös jouluna. Haluan tuoda sinulle helpotusta ja käytännön vinkkejä.

Tässä onnellisuutta lisääviä joululahjavinkkejä, hyödynnä vapaasti!

Lahja 1: Anna itsellesi pysähtymishetki ja visio onnellinen joulusi

Entä, jos antaisit lahjan ensin itsellesi: Pysähdy miettimään, millainen on Sinun paras ja ihanin joulusi. Mikä on oikeasti tarpeellista, mitä voit jättää tekemättä? Jos asut jonkun kanssa, pohtikaa yhdessä, mitä kukin perheenjäsen toivoo joululta ja mitä ei haluaisi tehdä. Valitkaa yhdessä vain ne asiat, joita aidosti rakastatte tehdä.

Perinteitä voi muokata. Sinulla on oikeus luoda juuri sinun näköinen joulu. Joulukortit voi jättää lähettämättä, jouluruuista valita vain parhaat päältä, kodin voi siivota joku muukin kuin sinä, tai sitä ei tarvitse siivota lainkaan kuten lapsuudenkodissasi siivottiin, jouluna voi vaikka mahdollisuuksien mukaan lähteä lämpöön valmiisiin pöytiin tai viettää ihan tavallinen päivä, vaikka onkin jouluaatto.

christmas-2974900_1280

Lahja 2: Kirjoita kiitoskirje itsellesi ja läheisillesi

Kiitollisuuden tunteen vallitessa emme voi olla vihaisia, surullisia tai ahdistuneita. Kiitollisuus on mielen muskeleiden tärkeimpiä harjoituksia ja hyvät asiat kannattaa sanoa ääneen.

Ketkä sinun elämässäsi ovat niitä ihmisiä, joista olet kiitollinen? Joita arvostat? Joilta opit? Jotka rakastavat ja tukevat sinua? Jotka tekevät maailmastasi paremman paikan olla? Koska viimeksi olet sanonut heille, mistä kaikesta heitä arvostat ja mistä olet kiitollinen?

Yksi heistä olet sinä itse. Sinun tärkein kannustajasi olet sinä.

Kirjoita itsellesi kirje, jossa käyt läpi kuluneen vuoden. Mistä selviydyit, missä onnistuit, mistä kiität itseäsi ja mitä opit vuoden aikana. Ketkä ihmiset olivat tärkeimpiä ja mitä ihanaa sait kokea. Kirjoita myös, miksi arvostat itseäsi ja mitä toivot itsellesi lisää.

”Sinä olet se, joka kaipaa kannustavaa palautettasi eniten.”

Voit olla varma, että tavaralahjan sijaan tai lisäksi kiitoskirje rakkaalle tai läheiselle, omalle elämänkumppanille, tai muulle tärkeälle ihmiselle (esimerkiksi lapsesi hoitajalle) otetaan ilolla vastaan. Kirjoita kirje ja paketoi se kauniiseen lahjapakettiin tai lähetä kirjekuoressa. Ei maksa mitään, mutta sekä sinun että vastaanottajan onnellisuus lisääntyy.

Tästä helpompi versio on kirjoittaa muutama sydämestä tuleva lause joulukorttiin sen tavanomaisen ”Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!” –toivotuksen sijaan.

Positiivisen psykologian eräs tutkimus kertoo, että ääneen toiselle kasvotusten kerrottu kiitoskirje lisää molempien koettua onnellisuuden tunnetta vielä kolme kuukautta tilanteen jälkeenkin. Lisäksi positiivinen palautteenanto antaa molempien kehoon huikean boostin hyvänolonhormoneja, jotka vähentävät stressihormoneita.

”Kun annat muille hyvää, annat samalla itsellesi hyvää.”

Jos olet työelämässä, jospa antaisit jouluna ihan kirjallisen positiivisen palautteen työkavereillesi joulutervehdyksen mukana?

Lahja 3: Yllätä tuntematon, tee ”random act of kindness”

Helppo versio: Kävellessäsi kadulla, istuessasi aamujunassa matkalla töihin tai vaikkapa ruokakaupassa: Hymyile myötätuntoisesti tuntemattomille. Kyllä, sinua saatetaan pitää hulluna. Mutta se voi myös pelastaa toisen päivän, äärimmäisissä tapauksissa jopa hengen.

Vahvempi versio: Mieti, kuka tarvitsisi jotain. Pienen määrän rahaa, jotain syötävää/juotavaa, leffaliput tai tietyn kirjan. Hanki se, ja toimita se henkilölle ilman merkintää lähettäjästä. Luot ehkä vastaanottajan uskoa siihen, että maailmassa on hyviä tekoja ja hyviä ihmisiä.

Salaperäinen versio: Jätä vaikkapa lukemasi hyvä kirja jonnekin julkiselle paikalle. Laita kirjan väliin lappu, jossa lukee joku tervehdys ja kehoitus kirjan löytäjää antamaan se jälleen eteenpäin luettuaan sen. Näin kirja kiertää ilmaiseksi ja hyvät viestit löytävät aina iloisen vastaanottajan.

”Anna täydestä sydämestäsi äläkä odota mitään vastineeksi.”

Bonusvinkki: Anna arvokkainta, mitä sinulla on – aikaasi.

Jokainen kaipaa läsnäoloa ja mieluisaa seuraa jakamaan tätä elämää, iloja ja suruja. Anna lahjaksi aineeton lahja, jossa lupaat tehdä lahjansaajan kanssa jotain molemmille mieluisaa. Tee omia lahjakortteja, joilla saa vaikka yhteisen avantouintiretken, elokuvaelämyksen, konsertin, lastenhoitoapua, kodinsiivouksen, hieronnan tai illallisen kokkaamisen sinulta. Muista toteuttaa se tulevan vuoden aikana, ilolla ja hymyllä.

Rauhallista ja onnellista joulua sinulle ja läheisillesi!

Riikka

Ps. Kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi sisältää 7 askelta ja yhteensä 27 käytännön työkalua oman näköisen työelämän luomiseen.


Lue lisää onnellisen työelämän luomisesta Riikan sivuilta tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image