Kivaakin voi olla liikaa, jos olet erityisherkkä – Mistä apu kun keho käy ylikierroksilla?

Käyt illalla nukkumaan, mutta vaikka olet rättiväsynyt ei uni tahdo tulla. Keho käy ylikierroksilla ja tuntuu siltä, kuin sen läpi virtaisi liikaa sähköä. Sydän tykyttää ja rauhoittuminen on vaikeaa. Onko tämä sinulle tuttua?

Herkkä kuormittuu helpommin

Herkän ihmisen hermosto menee tavallista helpommin ylikierroksille. Kiire, monet velvoitteet ja elämänmuutokset, vaikka ne olisivat kuinka mukavia, saavat kehon ylilatautuneeseen tilaan.

Muistan, kuinka aikanaan kävin työterveyslääkärillä lievien paniikkioireiden takia ja hän kysyi ensimmäiseksi, mitä elämässäni on meneillään. Kerroin saaneeni juuri lopputyöni valmiiksi, ostaneeni asunnon, suunnittelevani häitäni ja hankkineeni koiranpennun. Lääkäri katsoi minua hymyillen ja kysyi olenko kuullut stressipisteistä. 

Mitkä ihmeen stressipisteet?

Psykiatrit Thomas Holmes ja Richard Rahe kehittivät vuonna 1967 pisteytyksen, jossa eri elämäntapahtumat on pisteytetty niiden aiheuttaman stressin mukaan. Esimerkiksi puolison kuolema tuottaa 100 stressipistettä ja avioero 75. Listassa luetellaan yli 40 stressin aiheuttajaa.

Iloisetkin elämänmuutokset aiheuttavat stressiä: avioliiton solmiminen 50 pistettä, ylennys työpaikalla 29 pistettä, uuden työn aloittaminen 36 pistettä, eläkkeelle jääminen 45 pistettä. Holmesin ja Rahen mukaan ihminen on vaarassa sairastua, jos stressipisteitä kasautuu nopeasti yli 300.

Naiset ovat miehiä herkempiä stressin vaikutuksille. Yhdeksi syyksi on uumoiltu naisten estrogeenihormonia, joka hidastaa stressihormoni kortisolin haihtumista. Sukupuolesta riippumatta jotkut ovat synnynnäisesti muita herkempiä. Erityisherkät kuuluvat tähän joukkoon.

Miten ylikierroksia voisi sitten helpottaa?

Tunnen lukuisia erityisherkkiä ihmisiä ja myös itse siihen joukkoon kuuluvana olen joutunut kokeilemaan yhtä sun toista konstia kierroksilla käyvän kehon rauhoittamiseksi. 

Rauhoittumiseen liittyvää parasympaattista hermostoa voi aktivoida rauhallisella hengityksellä ja pidentämällä uloshengitystä. Voit myös hengittää päästäen uloshengityksellä vuu- tai huu -äänteen. Jos joogaat, pranayama-hengitysharjoitukset saattavat olla sinulle tuttuja. 

Aromateriapiasta on myös apua. Muun muassa laventelin ja bergamotin on todettu vahvistavan parasympaattista hermostoa. 

Lempeä hieronta laskee myös kehon kierroksia. Hieronnan voi tehdä myös itselleen. Jalkapohjien painelu tai omien pohkeiden lempeä hierominen rauhoittaa. 

Meditaatio on hyvä keino rentoutua ja rauhoittaa mieli, lievittää stressiä ja ahdistusta. Tutkimusten mukaan se saa tietyt aivoalueet aktivoitumaan ja toisten toiminnan vähenemään. Meditoinnilla aivot saadaan vaihtamaan pako- tai taisteluvalmiudesta rennompaan olotilaan.

Teknisiä apukeinoja

Jos mennään teknisten ratkaisujen puolelle, niin moni tuttuni on kertonut saaneensa avun painopeitosta ja/tai Neurosonic-patjasta. 

Painopeitto on tavallista painavampi peitto, jonka alla makaaminen saa kehon rauhoittumaan ja hermoston rentoutumaan. Onnellisuushormoni serotoniinin sekä unihormoni melatoniinin erittyminen aktivoituu ja nukahtaminen helpottuu. 

Neurosonic-patja (joita voi vuokrata kotiin), lähettää kehoon erittäin matalataajuista värähtelyä. Se auttaa mekaanisesti pääsemään meditaation kaltaiseen tilaan ja stressiperäiset oireet, kuten ahdistus, unihäiriöt ja kipu lievittyvät.

Muista säännöllinen palautuminen

Edellä mainitut ovat hyviä keinoja akuutin tilanteen lievittämiseen. Säännöllisellä palautumisella esimerkiksi luonnossa liikkumalla, musiikista nauttimalla ja lempeän liikunnan harrastamisella autat hermostoasi pysymään paremmin tasapainossa.

Kurkkaa uutuuskirja:

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image