Kodin ei tarvitse olla täydellinen, vaan viihtyisä – Näin teet kodistasi maailman ihanimman paikan

Yhteistyössä Asokotien (Asuntosäätiön Asumisoikeus) kanssa.

Teksti: Marika Rosenborg, terapeutti

Monelle ihmiselle syksy merkitsee muutakin kuin kesän jäämistä taakse. Edessä voi olla muutto opiskelun tai työn perässä uudelle paikkakunnalle. Tai aikuistuneet lapset muuttavat pois kotoa ja talo onkin äkkiä hiljaisuudessaan erilainen. Sekin tiedetään, että avioerotilastoissa on piikki aina lomien jälkeen: pysähtyessä on aikaa ehkä pohtia yhteisen elämän mielekkyyttä tai sitten kumppanin läsnäolo pakottaa arvioimaan parisuhteen merkityksellisyyttä. Joskus myös itse kasvaa niin, että sisäinen tunne on uusi: kaipaa uutta kotia tai uudenlaista tilaa ympärilleen.

Vanha mietelause kertoo sen: ”Iloinen sydän ja rauhaisa koti on elämän onni”. Koti heijastaa aina jollain tavoin mielenmaisemaamme. Vaikka et kuuluisi siihen joukkoon, joka panostaa sisustamiseen ja tyylikkäisiin yksityiskohtiin, on tavaroillamme yleensä tarina, joihin liittyy tunteita. Ja jo se, mitä tavaroita ympärillesi keräät tai jätät keräämättä, kertoo sinusta paljon. Kodin viihtyvyyttä parantamalla voi vaikuttaa paljon myös hyvinvointiisi. Silloinkin, jos kuulut heihin, jotka sanovat elävänsä päänsä sisällä kiinnittämättä huomiota ulkomaailmaan.

Ja jos et ole milloinkaan kokeillut, miltä kodin tuunaaminen mielekkääksi tuntuu, nyt voisi olla myös sen aika. Voit yllättyä, kuinka hyvältä tuntuu tulla viihtyisään, omaan ja turvalliseen kotipesään. Mutta sen, mitä viihtyisä sinulle tarkoittaa, tiedät vain sinä itse. Ja jos et tiedä mistä pidät, ota listat avuksesi, jotta voit rakentaa kodistasi juuri oman turvasataman.

Tee niin sanottua tunnelistaa kodistasi:

Lista 1: Mikä tekee sinut kodissasi onnelliseksi? Kirjaa viisi tärkeintä asiaa.

Lista 2: Mikä häiritsee sinua tai tekee olosi hankalaksi kotioloissa? Kirjaa viisi ensimmäiseksi mieleen tullutta asiaa.

Lista 3: Mitä sellaista kaipaat, joka puuttuu kodistasi tai on puuttunut aiemmista kodeistasi? Kirjaa viisi tärkeintä asiaa.

Listoja tehdessäsi irrottele ja ajattele avarasti. Asioiden ei tarvitse olla tavaroita. Saat kaivata vaikka lisää ihmisiä lähellesi (pitäisitkö nyyttärit vanhoille kavereille?) tai siistimmän asunnon (voisitko sijoittaa viikkosiivoukseen, jos et jaksa työpäivän jälkeen panostaa siihen itse?). Jos sinut tekee onnelliseksi yksinolo, hoida sitä lisää – tee vaikka kotiin oma hiljaisuuden nurkkaus. Ja jos häiriinnyt siitä, että television katseluun menee liikaa aikaa, opettele kuuntelemaan vaikka äänikirjoja (mutta hankkiudu ensin telkusta eroon).

Listojen lisäksi voit tehdä myös kodista unelmakartan, johon leikkaat lehdistä tunnelmia, jotka tuntuvat hyvältä. Muista näissäkin tunnustella tunnetta asioiden taustalla – mikä tunne on itselle tärkeää kodissa? Se, miltä koti näyttää, ei ole niin olennaista kuin se, miltä koti tuntuu.

Kun lähdet rehellisesti omista tuntemuksistasi ja opit näkemään, mikä todella on olennaista, alkaa rakentua oma koti, oma turvasatama.

Ihanaa oloa omaan kotiisi!

Meillä Asokodeilla (Asuntosäätiön Asumisoikeus) on 16 500 kotia erilaisiin elämäntilanteisiin ympäri Suomea. Asumisoikeusasuntoon et tarvitse isoa pankkilainaa ja asumisajan päätät sinä itse: Voit asua asunnossa niin pitkään kuin haluat. Saat myös vapautta elämiseen: Lumitöistä ja vuotavista hanoista huolehtivat ammattilaiset. Onnella on osoite!”

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image