Resepti: Bataatti-inkiväärikeitto

Syystalven pimeinä iltoina erilaiset keittoruoat pääsevät oikeuksiinsa. Niitä voi soveltaa vapaasti sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. Oikeanlaisista aineksista valmistettuna keitot on kevyitä, ravitsevia ja lisäksi ne lämmittää!

Inkiväärissä on hyvin paljon COX-2 estäjiä eli tulehdusta lievittäviä yhdisteitä, jotka ehkäisevät elimistössä erään kipua tuottavan entsyymin toimintaa. Tämän vuoksi inkivääri on tehokas apu lievittämään erilaisia tulehdus- ja kiputiloja. Etenkin tulehduksiin liittyvien nivelsairauksien hoidossa inkivääri on todettu erityisen tehokkaaksi. Inkivääriä on kautta aikojen käytetty myös vastakipujen ja pahoinvoinnin lievittäjänä. Monien mielestä sillä on myös sisäelimiä ja ihoa puhdistava vaikutus. Inkiväärin hyödyt tulevat esiin jo pieniäkin annoksia nautittuna. Noin 28 g päivässä riittää, jotta sen parantavat ominaisuudet saadaan hyödynnettyä.

Inkivääriä voi käyttää  helposti mausteena esim. wokkiruoissa ja sitä voi myös raastaa teen sekaan tai erilaisiin haudukkeisiin. Mutta mielestäni inkivääri on parhaimmillaan erilaisissa lämpimissä keitoissa, jolloin sen maku pääsee hyvin imeytymään. Tässä alla Bataatti-inkiväärikeiton resepti, joka on persoonallisen makunsa vuoksi pitkäaikainen suosikkini. Bataatti ja inkivääri sopii maultaan mielestäni erinomaisesti yhteen. Tulisuutta voi säädellä omien mieltymystensä mukaan, mutta liikaa en tulisuutta pelkäisi, sillä se tuo keittoon sen tarvitseman ryhdikkyyden. Lisäksi kookosmaito pehmentää sopivasti chilin makua.

Bataatti-inkiväärikeitto

1 l vettä

2 isoa bataattia (800 – 1000g)

4 – 6 kynttä valkosipulia

iso pala inkivääriä  (50 – 100g)

1 – 2 tuoretta chiliä (myös kuivattu käy)

1 sipuli

1 tl mustapippuria

400 g kookosmaitoa

1 – 1,5 limen mehu

1 tl ruususuolaa

 

Kiehauta kuoritut ja pilkotut bataatit vedessä silputun sipulin, valkosipulin, inkiväärin ja chilin kanssa. Lisää mustapippuri. Kun bataatit ovat kypsyneet, lisää kookosmaito ja puolet limen mehusta ja suola. Soseuta keitto tehosekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja loputkin limen mehusta. Jos haluat keitosta samettisen pehmeää, paseeraa se siivilän läpi lusikalla. Tarjoile sellaisenaan tai esim. ranskankerman ja tuoreen korianterin kera!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image