Jos olet erityisherkkä ja kuormittunut, nämä 11 asiaa auttavat purkamaan stressiä

Työskentelen paljon erityisherkkien kanssa. Lähes joka viikko kuulen nämä lauseet asiakkaitteni suusta:

  • “Imen kaikkien tunteet itseeni.”
  • “En kestä maailman pahuutta.”
  • “Olen aivan väsynyt päivän päätteeksi.”
  • “En saa ajatuksiltani rauhaa.”

Erityisherkän keho ja mieli ylivirittyvät helposti, jos elämäntahti on liian kiivas ja ärsykkeitä sinkoilee joka suunnalta. Siihen päälle jos lisää vielä taipumuksen huolehtia ensisijaisesti kaikkien muiden hyvinvoinnista ja unohtaa omat tarpeensa, ovat melkoisen ylikuormituspommin ainekset kasassa.

Mitä tavanomaista herkemmän kannattaa ottaa huomioon?

Olen luovinut elämässä herkkyyteni kanssa välillä erinomaisesti ja välillä erinomaisen huonosti. Ensimmäiset 35 vuotta kului ihmetellessä omaa jaksamattomuutta, kunnes sain selityksen ominaislaadulleni luettuani Elaine Aronin kirjan Erityisherkkä ihminen. Oppia ja ymmärrystä on kertynyt monenlaista ja kaikenmaailman self-help -metodit A:sta Ö:hön on tullut testattua. Itsestä huolehtimisen ei tarvitse olla rakettitiedettä, vaan päivittäisten hyvien valintojen tekemistä. Tässä muutama hyvin simppeli ja jokaiselle toteutettavissa oleva asia.

1. Opi tuntemaan itsesi

Tätä en voi kyllin korostaa. Itsensä tunteminen ja hyväksyminen tekevät elämästä NIIN paljon helpompaa. Moni herkkis on tullut väärin ymmärretyksi ja on ymmärtänyt itsensäkin väärin. Lue ja tutki asiaa ja tutustu muihin herkkiin. Huomaat, että kaltaisiasi on pilvin pimein ja olet ihan normaali.

2. Tunnista omat tarpeesi

Koska olet viimeksi kysynyt itseltäsi, mitä tarvitset voidaksesi hyvin? Muut ihmiset kertovat meille kyllä auliisti, millaisia meidän pitäisi olla ja mitä pitäisi tehdä, mutta kuka sinä ihan oikeasti olet, ja mitä sinä ihan oikeasti tarvitset? Hiljaisen hetken päivittäin? Oman makuuhuoneen saadaksesi nukuttua? Tietynlaisen valaistuksen? Toisenlaista ruokaa, kuin mitä muut syövät? On ihan ok tarvita eri asioita, kuin joku muu.

3. Aseta oma hyvinvointisi etusijalle

Jutellessani herkkien ja empaattisten ihmisten kanssa, yksi asia korostuu selvästi. Omien tarpeiden asettaminen toiselle, kolmannelle, neljännelle, usein viimeiselle sijalle. Vaikuttaa siltä, että meidät on aivopesty ajattelemaan, että kaikki muut ovat itseä tärkeämpiä ja itsestä huolehtiminen on itsekästä. Voit antaa piut paut sellaiselle käsitykselle! Terve itsekkyys on elintärkeää. Muiden (esimerkiksi lasten) tarpeet voi ja täytyy totta kai priorisoida kun se on välttämätöntä, mutta omiaan ei tarvitse sysätä pahnan pohjimmaisiksi.

4. Aseta terveet rajat

Monet väsyneistä asiakkaistani eivät edes oikein tiedä, mitä rajat ovat ja mihin ne voi vetää. Kun rajat ovat olemattomat tai puutteelliset, väsymys ja uupumus ovat väistämätön seuraamus. Lisävaivakseen saa aimo annoksen pahaa mieltä: kiukkua, epäoikeudenmukaisuuden tunteita ja pahimmillaan katkeruutta. Mieti miten haluat tulla kohdelluksi, mihin olet valmis suostumaan ja mihin et, mikä on sinulle tärkeää ja mikä ei, kuinka paljon olet valmis joustamaan missäkin tilanteessa, ja niin edelleen. Päätä vähintäänkin se, mitkä asiat ovat sinulle ehdoton ei, ja pidä niistä itsesi tähden kiinni. Rajat voivat myös muuttua elämäntilanteesta riippuen ja niistä voidaan sopia yhdessä.

5. Valitse, mitä uutisia seuraat ja millaisia asioita päästät mieleesi

Mediaa vaivaa ylenpalttinen negatiivisuus. Lakkasin katsomasta uutisia ja lukemasta lehtiä 12 vuotta sitten, sillä niistä tuli kerta kaikkiaan niin paha olo. Kaikki olennaisen tärkeä tulee kyllä tietoisuuteeni ilmankin. Omaa mieltä on hyvä suojata. Se ei tarkoita totuuden kieltämistä ja tietämättömyyttä, vaan tietoista valintaa keskittyä siihen, mikä on hyvää ja kaunista. Jos antaa median pommittaa itseään jatkuvilla negatiivisilla viesteillä, se kuormittaa ja saattaa jopa ahdistaa. Herkkä on herkkä eläytymään toisten kärsimykseen ja kantamaan muidenkin taakkoja. On parempi siis keskittyä ratkaisuihin kuin mässäillä ongelmilla.

6. Maadoitu ja putsaa energiasi päivittäin

Stressaantuneena tunteet ottavat vallan ja käy usein niin, että yhteys omaan kehoon ja turvallisuuden tunteeseen katoaa. Herkän mieli on muutenkin vilkas ja kuormittuneena saattaa käydä niin, että huolestuneet ajatukset ottavat täysin vallan. Silloin ihminen leijailee mielensä vietävänä. Kun palaa tietoisesti kehoon, vie mielikuvitusjuuret syvälle maahan ja vaikkapa hytkyttelee liiallisen energian sisuksistaan pois, olo helpottuu. Itse myös putsaan oman energiakenttäni päivittäin: komennan itselleni vieraan energian pois ja vedän muille jakelemani energian takaisin. Vaikutuksen huomaa yleensä selvästi.

7. Vietä aikaa luonnossa

Tämä on itselleni ihan elinehto. Ei tarvita kuin muutama minuutti luonnon helmassa ja koko hermojärjestelmä sanoo ”Aah…ihanaa!” Luonto parantaa. Se hellii aisteja, laskee verenpainetta, vähentää stressihormonien määrää ja kohentaa immuunipuolustusta. Varsinkin jos elää kaupungin betoniviidakossa, kannattaa muistaa tankata riittävä annos luontoa säännöllisesti.

8. Älähän hättäile

Erityisherkät ihmiset ovat tyypillisesi tunnollisia ja tarkkoja. Ainakin minut tämä ominaisuus on saanut pulaan kerta toisensa jälkeen. Lupaan liikoja ja väsytän itseni puskemalla hommat tunnollisesti maaliin, vieläpä mielellään etuajassa. Itselleni luonnollinen rytmi, jolloin saan parasta jälkeä aikaiseksi, on sellainen, että voin keskittyä rauhassa yhteen asiaan kerrallaan ja sulkea häiriötekijät ulkopuolelle. Kun saan tämän rauhan olen tehokas ja nopea. Jos tekemiseni toistuvasti keskeytyy, olen ärtynyt hermoraunio, jonka työteho on nolla. Jos katsot arkeasi viikon verran eteenpäin, miten voisit suunnitella tekemisesi niin, että saat mahdollisuuden hoitaa asiat mahdollisimman paineettomasti? Monesti asiat voi järjestellä itselle mukavammin, kun vain viitsii nähdä sen vaivan ja kehtaa pyytää tarvittaessa apua.

9. Anna tunteiden virrata vapaasti

Olen ollut ja välillä olen vieläkin tunteitteni piilottamisen mestari. Sen aiheuttama kuormitus olikin suuri syy siihen, että opiskelin CTE- tunneterapeutiksi. Nyt on ainakin käytössä metodi, jolla kehoon jääneet tunteet saa itsestään tehokkaan lempeästi ulos. Jos katsoo pieniä lapsia, näkee kuinka luonnollisesti tunteet virtaavat. Niihin ei sisälly sellaista häpeää kuin monella meistä aikuisista. Ihminen on tunteva olento ja tunteiden kirjoon kuuluu hyvältä tuntuvia ja ei niin hyvältä tuntuvia tunteita. Anna itsesi tuntea. Se on aitoa ja tervettä, eikä reppuun kerry niin paljon kiviä kanniskeltavaksi.

10. Anna kosketuksen rauhoittaa

Vauvat eivät ole ainoita, jotka tarvitsevat vierihoitoa ja kosketusta. Lempeä kosketus rauhoittaa, lievittää fyysistä kipua ja saa hyvänolon hormonin oksitosiinin virtaamaan. Olen onnekas, kun minulla on lapset, jotka vielä teineinäkin antavat halata, ja mies, jonka syli on kuin turvasatama. Jos elää yksin, läheisyyttä voi saada lemmikiltä, lempeästä hieronnasta ja muista kehoa hellivistä hoidoista. Itse olen kokenut ihanaa parantavaa kosketusta ja läheisyyttä myös erilaisilla henkisen kasvun kursseilla ja työpajoissa. Omaa stressitasoaan voi laskea myös silittelemällä itse itseään ja puhumalla itselleen rauhoittavasti. YouTubesta löytyy videoita aiheesta hakusanalla ”self-havening”.

11. Muista hengittää

Oletko huomannut, mitä tapahtuu hengityksellesi, kun stressaannut? Yleensä pallea kiristyy ja hengitys muuttuu pinnalliseksi. Se voi hetkeksi jopa salpaantua. Itselläni myös nielemisrefleksi menee sekaisin, jos olen aivan ylikuormittunut. Keuhkojen yläosaan jäävä pinnallinen hengitys voi jäädä tavaksi ja se ylläpitää jännitystilaa. Emme usein ole tästä edes tietoisia. Hengittämällä vatsanpohjaan saakka syvään ja rauhallisesti saa varsin nopeasti laskettua itseltään ylikierroksia. Hengitykseen keskittyminen saa myös villinä laukkaavat ajatukset rauhoittumaan.

Nämä ovat asioita, joita voi ja kannattaa harjoittaa ihan joka päivä.


Lisää hyvinvointivinkkejä ja -harjoituksia löydät Ihana herkkyys -kirjasta sekä sen pariksi syntyneestä työkirjasta Erityisherkän päiväkirja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image