Muista nämä 5 asiaa, kun elämä tuo eteesi muutoksia – Jokainen kokemus tekee meistä vahvempia

Johanna Elomaa. Kuva Jonne Räsänen 2018.

Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana muutoksia, käännekohtia, joissa oman elämäntarinan luku vaihtuu kokonaan uuteen. On aikoja, jolloin iloa ja kauneutta löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista, hetkiä, jolloin suru käpristää sydämen ja paikkoja, jolloin pitää vain uskaltaa laittaa silmät kiinni ja hypätä. Näissä tienristeyksissä kaipaamme toisten ihmisten tukea ja läsnäoloa.

Kirjailija Johanna Elomaan uutuuskirja Suuria hetkiä toimii joka kodin käsikirjastona, josta voit poimia lohdullisia ja rohkaisevia ajatuksia itselle, ystävälle tai läheiselle elämän taitekohtiin. Kirjasta löydät sopivat sanat  hääparille, valmistuneelle, eronneelle, läheisensä menettäneelle ja tukea tai inspiraatiota kaipaavalle.

Johanna uskoo, että jokainen elämänkokemuksemme vahvistaa sisäistä voimaamme. Tässä Johannan 5 asiaa, jotka kannattaa muistaa, kun elämä tuo eteesi muutoksia:

1.  Älä pelästy muutoksen tuomaa stressiä – se kuuluu asiaan

Elämän suurimmat stressitilanteet liittyvät muutokseen. Oli muutos sitten lähtöisin ilosta tai surusta.
Stressaavimmat elämäntilanteet ovat tutkimusten mukaan läheisen kuolema ja parisuhteen päättyminen. Mutta heti niiden jälkeen tulevat iloiset muutokset — muutto uuteen kotiin ja työpaikan vaihtaminen.
Ihminen on syntyjään muutosvastarintainen. Suuri osa meistä saattaa kokea positiivisenkin muutoksen jopa fyysisenä kipuna, sairastumisena tai henkisenä ylikuormittumisena.

2. Ole armollinen itsellesi – jälkikäteen jossittelu ei kannata

Ihminen on harvoin täysin valmis tuntemattomaan. Koskaan ei ole takeita siitä, että uusi alku olisi vanhaa parempi. Jos muutos liittyy unelman toteuttamiseen, milloinkaan ei ole varmuutta siitä, että unelmasta tulisi täysin totta tai että unelma olisi ollut kaiken muutosvimman väärti. Muutoksen tai uuden tarinan aloittamisen tietää oikeaksi vasta jälkikäteen.

Jälkikäteen jossittelu ei kuitenkaan kannata. Päätös on syntynyt kussakin hetkessä olevan tiedon ja taidon seurauksena. Siksi päätös, jonka olet tehnyt, on aina oikea.

3. Muutoksen voi tehdä pienin askelin

Suuria päätöksiä voi tehdä myös pienin askelin. Jos suunnittelee uranvaihtoa, on kenties helpompaa aloittaa se nykyisen työn ohessa ja tunnustella mahdollisuuksia ennemmin kuin irtisanoutua ja perustaa oma yritys saman tien. Voi olla järkevää ottaa aikalisä parisuhteeseen ja muuttaa hetkeksi eri osoitteisiin kuin myydä kaikki ja päättää ero kertaheitolla. Joskus on järkevämpää aloittaa uusi alku pienin askelin nyt kuin tehdä suuri loikka myöhemmin.

Muutos on pienenkin unelman toteuttamista; uuden kurssin aloittamista, uuden ystävyyssuhteen solmimista, kodin sisustamista harmaasta violetiksi.

4. Älä kasaa muutokselle liian suuria paineita

Suurille muutoksille lastatut odotukset eivät aina vastaa todellisuutta. Joskus on tavoitellut vahingossa haavekuvaa. Mutta toisaalta siitä syystä muutoksen on uskaltanut tehdäkin. Vaikka määränpää ei lopulta olisikaan täsmälleen sellainen kuin oli ennalta kuvitellut, elämänkirjan sivuille jää muutoksesta aiheutunut matka. Tieto siitä, että ylitti itsensä ja käytti voimia, joita ei kuvitellut olevankaan. Löysi rohkeuden yrittää.

5. Älä pelkää epäonnistumista – se on mahdollisuus

Muutoksen edessä pelottaa monesti epäonnistuminen. Silti paradoksaalisesti epäonnistumisen pelko antaa myös mahdollisuuden onnistua. Sillä jos ottaa pelostaan huolimatta riskin, se kertoo unelman tärkeydestä ja vahvuudesta. Silloin on aidompi mahdollisuus onnistua.

Kurkkaa kirja:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image