Sunnuntaina 23.9. (kl 4.54.) on syyspäivän tasaus – päivä ja yö ovat yhtä pitkiä, tästä alkaa syksy ja pimeä kausi. Syyspäivän tasaus on sadonkorjuun aikaa ja aktivoi uuden kasvukauden.
Tieteellisesti määriteltynä, Syyspäiväntasaus on hetki, jolloin Aurinko ohittaa taivaan ekvaattorin ja on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Tuolloin kesä on virallisesti loppu ja syksy alkaa. Syksy jatkuu aina talvipäivänseisaukseen 22.12. Siitä alkava talvi jatkuu kevätpäiväntasaukseen (20.3.2019), ja kevät puolestaan päättyy kesäpäivänseisaukseen (21.6.2019).
Vuodenajat rytmittävät vuottamme ja ilmentävät elämän jatkuvaa syklisyyttä: kasvu, sadonkorjuu, kuolema, uudelleensyntyminen.
Vuodenaikojen vaihtumiset ovat merkittäviä hetkiä, joita on kautta aikain juhlistettu erilaisin rituaalein ja seremonioin. Pysähtymällä tietoisesti vuodenaikojen ja niiden vaihtumisen äärelle, nykyihminenkin pääsee kiinni luonnon rytmeihin – ja samalla oman sisäisen luontonsa rytmiin.
Pysähtymällä tietoisesti vuodenaikojen ja niiden vaihtumisen äärelle, nykyihminenkin pääsee kiinni luonnon rytmeihin – ja samalla oman sisäisen luontonsa rytmiin.
Rituaalien alkuperäinen merkitys on pysähtyä, kunnioittaa ja pyhittää. Olla läsnä ja kiitollinen. Usein ne ovat jollakin tavalla siirtymäriittejä – siirrytään yhdestä vaiheesta toiseen. Päästetään irti vanhasta, valmistaudutaan tulevalle. Rituaalit, kun ne tehdään vilpittömästi – ei siksi että näin kuuluu tehdä – avaavat tietoisuuden kenttää, ja syvempi henkinen tietoisuus nousee esiin.
Uskontojen aivopesun myötä ihmiset ovat vieraantuneet rituaaleista – ja samalla mahdollisuudesta kokea elämää sielukkaammin. Rituaali voi olla hyvin yksinkertainen – hiljainen hetki ja kynttilä. Jokainen löytää oman tapansa, olennaista on pysähtyä näiden merkittävien siirtymävaiheiden äärelle, kuunnella niiden viestiä. Luonnon rytmeihin liittyvät rituaalit avaavat luonnon henkisyyden kokemista ja silloin on mahdollista avautua suuremmalle tiedolle.
Syyspäivän tasauksesta alkaa syksy, sadonkorjuun aika. On aika kiinnittää huomio elämän runsauteen, kaikkeen siihen mitä mennyt kasvukausi on meille antanut. Tuntea kiitollisuutta.
Syyspäivän tasauksesta alkaa syksy, sadonkorjuun aika. On aika kiinnittää huomio elämän runsauteen, kaikkeen siihen mitä mennyt kasvukausi on meille antanut. Tuntea kiitollisuutta. Kiinnitämme niin kovin helposti huomiomme siihen, mitä meiltä puuttuu. Nyt kun syyspäiväntasaus osuu sunnuntaille, on hyvä viettää viikonloppu katsoen taaksepäin ja tuntea kiitollisuutta kaikesta mitä on saanut.
Voimme myös katsoa, mistä olemme valmiita luopumaan ja päästämään irti, jotta teemme tilaa ja valmistamme maaperää uudelle, tulevalle kasvukaudelle.
Syyspäiväntasaus aktivoi uuden kasvukauden. Kylvämme siemenet uuteen. Antaudumme syksyn pimeydelle ja annamme tilaa alitajunnallemme, kuunnellen sen syvempiä viestejä. Suuret visiot ja todellinen luovuus syntyy ja nousee syvyydestä – mutta tätä pimeyttä on opittava kuuntelemaan.
Syyspäiväntasauksen äärelle pysähtyminen:
- Vietä aikaa hiljaisuudessa, mahdollisesti luonnossa ja katso vuottasi taaksepäin
- Havaitse, kuinka elämäsi sykli ja rytmi toimii, miten se näyttäytyy sinulle?
- Ole tietoinen tästä hetkestä, kun päivä ja yö – valo ja pimeys, ovat yhtä pitkät. Mitä se sinussa herättää?
- Mistä kaikesta voit olla kiitollinen?
- Mistä olet valmis luopumaan? Kirjoita nämä ylös.
- Mitä siemeniä kylvät kasvamaan tulevalle kasvukaudelle?
- Sytytä kynttilä, pysähdy tuntemaan syvää kiitollisuutta kaikesta mitä olet saanut, tunne kehossasi runsauden tila.
- Polta / laita veteen paperi, jossa on asiat/vanhat uskomukset/ asenteet jne , joista olet valmis luopumaan, jotta teet tilaa uudelle.
- Uuden siemen: mille haluat antaa enemmän tilaa elämässäsi? Ole läsnä tälle teemalle ja kaipaukselle, ilman että sinun täytyy keksiä sille ratkaisua.
- Istu/ makaa kuunnellen hiljaisuutta.
Elämä on niin kovin runsas – tuppaamme vain unohtamaan sen!