Aivotutkija: “Elämä on täynnä asioita, jotka tapahtuvat vain kerran”

Oletko tullut koskaan ajatelleeksi, miten moni asia tai tilanne elämässäsi on tapahtunut vain yhden ainoan kerran?

Jos siinä hetkessä olisit ollut täysin tietoinen siitä, että tuo kohtaaminen tai tilanne on ainutlaatuinen eikä tule toistumaan, olisitko suhtautunut siihen jotenkin toisin? Olisitko yrittänyt painaa hetken yksityiskohtaisemmin mieleesi? Olisitko kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, millaisessa paikassa tai millaisten ihmisten seurassa olet tai miltä sinusta siinä hetkessä tuntuu?

Allaoleva teksti on poiminta tokiolaisen aivotutkija ja tietokirjailja Ken Mogin kirjasta Löydä oma ikigai – Japanilainen tie elämän voimaan. Kun luet tekstiä, voit samalla pohtia, miltä tuntuisi elää elämää niin, että arvostat jokaista päivää ja elämän pienimpiäkin yksityiskohtia ainutlaatuisena aarteena, joka ei välttämättä koskaan enää toistu.

* * *

Uppoutuminen tässä ja nyt olemiseen ja siitä nauttiminen, ja samalla huomion kiinnittäminen pienimpiinkin yksityiskohtiin, on japanilaisen teeseremonian taituruuden ytimessä. On todella merkillistä, että 1500-luvulla elänyt teeseremonian perustaja Sen no Rikyū kehitti tämän konseptin Sengoku-aikakaudella, jolloin samurai-sotaherrat taistelivat toisiaan vastaan loputtomissa taisteluissa ja joka oli oletettavasti hyvin stressaavaa aikaa.

Japanilainen konsepti ichigo ichie (joka kirjaimellisesti tarkoittaa “yksi kerta, yksi tapaaminen”) on alun perin peräisin teeseremoniaperinteestä. Tämän tärkeän ajatuksen todennäköinen alkuperä on Rikyū. Ichigo ichie on elämässä olevien ihmisten, asioiden tai tapahtumien kohtaamisen ohimenevän luonteen arvostamista. Koska kohtaaminen on ohimenevä, se täytyy ottaa vakavasti. Loppujen lopuksi elämä on täynnä asioita, jotka tapahtuvat vain kerran. Elämän kohtaamisten ja nautintojen “yksikertaisuuden” ymmärtäminen luo perustan japanilaiselle käsitykselle ikigaista ja on keskeistä japanilaiselle elämänfilosofialle. Kun huomaat elämän pienet yksityiskohdat, mikään ei toistu. Jokainen mahdollisuus on erityinen. Tämän takia japanilaiset suhtautuvat kaikkien rituaalien pienimpiin yksityiskohtiin ikään kuin niissä olisi kyse elämästä ja kuolemasta.

Teeseremonian perinne on nykyään vahvasti elossa. Perinne on kiinnostava siinä mielessä, että kaikki ikigain viisi pilaria tuntuvat sisältyvän siihen. Teeseremoniassa teemestari valmistelee huolellisesti huoneessa olevat koristeet, kiinnittäen äärimmäistä huomiota sellaisiin yksityiskohtiin kuten millaisen kukan tulisi koristaa seinää (aloita pienesti). Nöyryys on teemestarin ja vieraiden tunnusmerkki, vaikka heillä olisi monen vuoden kokemus seremoniasta (vapauta itsesi). Monet teeseremoniassa käytetyt astiat ovat vuosikymmeniä, joskus jopa vuosisatoja vanhoja, ja ne valitaan niin, että ne sopivat yhteen toistensa kanssa jättääkseen unohtumattoman vaikutuksen (harmonia ja kestävyys). Pikkutarkasta valmistelusta huolimatta teeseremonian päämäärä on olla rentona, saada nautintoa teehuoneen aisteja puhuttelevista yksityiskohdista (iloitse pienistä asioista) ja olla läsnäolevassa mielentilassa, jossa teehuoneen sisäinen kosmos otetaan osaksi omaa mieltä (ole läsnä tässä ja nyt).

Kaikki nämä ovat kaikuja muinaisesta japanilaisesta wa-käsitteestä. Wa eli harmonia on avain sen ymmärtämiseen, miten ihmiset voivat edistää omaa käsitystään ikigaista samalla kun he elävät harmoniassa toisten ihmisten kanssa.

Toisten ihmisten ja ympäristön kanssa harmoniassa eläminen on olennainen ikigain osa. Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijoiden julkaisemassa kokeessa ehdotetaan, että sosiaalinen herkkyys on tiimin suoritusta määrittelevä tekijä. Jokaisen henkilön ikigai, kun sitä toteutetaan harmoniassa toisten ihmisten kanssa, edistää luovuutta, kun ideoita vaihdetaan vapaasti. Kun arvostat ja kunnioitat ympärilläsi olevien ihmisten yksilöllisiä piirteitä, voit saavuttaa ikigain, flow-tilan ja luovuuden muodostaman “kultaisen kolmion”.


Teksti on ote Ken Mogin kirjasta Löydä oma ikigai – Japanilainen tie elämän voimaan. Japanilainen Mogi on aivotutkija, tietokirjailija ja tunnettu tv- ja radiopersoona, jonka kirja ikigaista on ollut maailmanlaajuinen myyntimenestys.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
 -20% alennusta Seksuaalisuus -kategorian tuotteista etukoodilla NAUTINTO20, vain 24 tunnin ajan 
PUOTIIN
close-image
Etukoodilla JOULU30 joulukalenterit -30%
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image