Pomon tehtävä on saada muut loistamaan – Siinä ei onnistu iskulauseita hokemalla

Kimmo Huhtimo on DI ja ArtSense Oy:n toimitusjohtaja, joka yhdistää taiteilijoiden osaamista yritysten ja yhteiskunnan uudistustilanteisiin. Aiemmin Kimmo on ollut johtotehtävissä mm. Mehiläisellä ja L&T:llä. Hänet tunnetaan erityisesti asiakas- ja työyhteisökokemuksen uudistajana. Kimmo innostuu ihmiskeskeisistä jutuista, taviskahvista, lenkkareista ja Vespailusta Välimerenmaiden tyyliin.

 


Todellista johtajuutta on saada tiimi loistamaan. Siihen ei pääse johtamisoppaiden iskulauseita toistelemalla. Tiedättehän ne tyhjät katseet strategia-powerpointtien äärellä. Aamen siihen käytetylle ajalle. Julistamalla muuttuu muun muassa ei mikään.

Yliyrittäminen ei ole urheilijoiden yksinoikeus. Kun hype-johtaja kohtaa ”tavistiiminsä”, yhteys puuttuu. Tämä hämmästyttää. Teen kaiken oikein, mutta tiimi polkee paikallaan. Riittämättömyyden tunne istahtaa iholle jäädäkseen. Tuskaa voi lisätä kertailemalla innostaviksi kuviteltuja uhkakuvia: nopeammin, pakko, kuoleman laakso.

Kun porukka ei loista, esimies paikkaa tilannetta ja pidentää päivää. Esimiehen pelastajarooli kasvaa, samoin verenpaine. Umpikuja lähestyy. Olisiko aika luopua esimiehen sankarimyytistä? Tilalle haettaisiin jotain rennompaa ja enemmän ihmistä muistuttavaa, arjessa elävää ”tavisjohtamista”.

Esimies, vaihda hattua. Löysä pipo ei vielä tee kenestäkään loistavaa esimiestä, mutta tiukka voi estää paljon. Rentoa tekemisen meininkiä et saa, jos et löydä iloa tekemiseesi. Siksi ensimmäinen vapautettava asia on tunnelma. Rentous elää siitä.

Johtajuuden kehittäminen on samalla ihmiskäsityksen ja kohtaamiskyvyn kehittämistä. Olenko aidosti kiinnostunut toisen näkökulmasta ja hänen auttamisestaan? Haluatko ymmärtää muitakin kuin itsesi kaltaisia? Siitä johtajuudessa on kysymys. Entä miten suhtaudun itseeni? Annos armollisuutta ei mene koskaan hukkaan.

Onnistuminen vaatii koko tiimin. Jokaisen on tunnettava, että juuri häntä tarvitaan. On tärkeää tehdä merkityksellisiä asioita. Vielä hienompaa on olla yhteisölle merkityksellinen. Anna tiimisi tuntea tämä merkityksellisen olemisen keveys. Käytin tarkoituksella sanaa keveys. Sitä me tarvitsemme. Se on energiaa. Raskas ei lennä.

Jos sinulla on taipumusta ottaa asiat liian vakavasti, ota vakavasti kepeyden edistäminen. Kuka haluaa elää elämänsä pelkän vakavamielisyyden vallassa? Ilo ei ole pois tärkeiltä jutuilta. Sama sukua ovat unelmat. Ilman unelmia ja leikkimieltä emme olisi koskaan käyneet avaruudessa. Siinäkin lajissa vakavuus ja lapsenmieli kohtaavat.

Opettele nauttimaan virheistä. Tämä ei päde, jos kyse on turvallisuudesta ja ihmishengistä. Meille muille virheettömyys merkitsee sitä, että emme kokeile riittävän rohkeasti uutta. Jos esimies pelkää virheitä, tiimikin tekee niin. Voit yrittää peitellä, mutta kulmakarvan asentosi ja kirskuvat hampaat paljastavat totuuden. Harjoittelu tekee mestarin. Töppäile, opi ja naura virheillesi – julkisesti. Vahvistuva tiimi palkitsee.

Tiimiä ei korulauseilla hämätä. Ole ihminen, älä suoritus. Siitä seuraa ihmeitä. Kumman tiimi valitsisi vetäjäkseen: supersankarin vai hänet, joka ymmärtää ihmistä ja haluaa onnistua yhdessä? Ihmisenä oleminen on oikeastaan aika tavallista puuhaa. Niin pitäisi olla johtamisenkin. Johtajan tärkein linjaus voi olla: ”En minä tiedä. Mietitäänkö yhdessä?”

Tavisjohtaminen on jotain hypeä ja trendejä syvällisempää. Ensimmäinen askel voi olla vaikein – ja samalla antavin.

Esimies, relaa vähän!

Haastan seuraavaksi kirjoittajaksi toimitusjohtaja Minna Saranpään Wilhelmiina Palvelut Oy:stä.

Kimmo Huhtimo
Toimitusjohtaja
ArtSense Oy

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image