5 syytä, miksi erityisherkkyys on suuri supervoima

Itket, kun katsot elokuvia (mitä tahansa elokuvia). Jokin tuttu tuoksu herättää valtavan nostalgisen olon. Kun astut huoneeseen ja aistit siellä kuplivan innostuksen energian, se vetää sinua puoleensa – mutta toisissa tilanteissa vatsasi kipristyy huolesta, kun huomaat tunnelman olevan passiivis-aggressiivinen.

Tunnistatko itsesi tästä? Olet todennäköisesti hyvin herkkä ympäröivän mailman tapahtumille, tunnelmille ja tilanteille. Tämä saattaa tuntua joskus ahdistavalta, varsinkin jos muut ihmiset eivät pysty ymmärtämään sinua ja mollaavat sinua, kun “olet aina niin herkkä”.

Kun ympäristössä tapahtuu paljon, erityisherkkä saattaa tuntea sen ylitsepääsemättömän tukalana olona kehossaan. Herkän hermostojärjestelmä menee ylikierroksille, saaden olon tuntumaan uupuneelta, ylirasittuneelta, hämmentyneeltä.

Vaikka joinain hetkinä saatatkin toivoa, että et tuntisi kaikkea aina niin voimakkaasti, syvästi tunteminen on todellisuudessa äärimmäisen kaunista – ja hyvin aliarvostettua. Tässä 5 syytä, miksi syvästi tunteminen on oikeasti voimavara.

1. Tunteiden aistiminen

Monet ihmiset yrittävät piilottaa muilta (tai itseltään) sen, jos he tuntevat emotionaalista kipua. Useimmat ihmiset, olipa kyseessä ohikulkija kadulla tai jopa läheinen työtoveri, eivät lainkaan huomaa, jos toinen ihminen yrittää kätkeä todelliset tunteensa.

Erityisherkkä ihminen sen sijaan pystyy paljon todennäköisemmin aistimaan toisen ihmisen tunnetaakan. Tämän lisäksi hän saattaa myös pystyä paikantamaan tuon tunteen alkuperän ja saattaa sen ansiosta tuntea voimakasta empatiaa, myötätuntoa ja ymmärrystä tunteitaan piilottelevaa kohtaan.

Silloinkin, jos aitoja tuntemuksiaan piilottava ihminen ei ole sanallakaan sanonut erityisherkälle ystävälleen tai tutulleen omasta tilanteestaan, herkkä pystyy aistimaan tämän piilotetun kivun ja osoittamaan esimerkiksi myötätuntoisella katseella tai pienellä hymyllä ymmärtävänsä tätä sisäistä tuskaa. Tällainen odottamaton myötätunto voi olla hyvin helpottava kokemus tunteitaan piilottelevalle.

Jos olet erityisherkkä, sinulla on tämä uskomaton taito löytää yhteys muihin ihmisiin sellaisilla tasoilla tai tavoilla, joita useimmat ihmiset eivät koskaan pysty ymmärtämään. Tämä on lahja.

2. Yksityiskohtien huomioiminen

Erityisherkät ihmiset aistivat ja kokevat asioita syvemmin kuin monet muut. He kiinnittävät huomiota mitä pienimpiin yksityiskohtiin: vaatteiden kankaan erivärisiin lankoihin, auringonlaskun lukemattomiin värisävyihin, herkullisen ruoan maustamiseen käytettyihin eri mausteisiin, mehukkaan hedelmän makuun… näistä kaikista voi löytää lukemattomia ja monimutkaisia kerrostumia.

Tämän takia kaiken syvästi tunteva ihminen voi havaita, jos ruoasta puuttuu jokin olennainen ainesosa, tai nähdä hetkessä kahden hyvin samanlaisen kuvan tai esineen pienet erot. Kyky kiinnittää äärimmäisen pieniin yksityiskohtiin huomiota on usein herkän ihmisen valttikortti ja portti luovuuteen.

3. Ylitsevuotava rakkaus

Koska erityisherkällä ihmisellä on kyky kokea voimakkaita tunteita, he usein myös ymmärtävät rakkauden syvemmin kuin monet muut. Kun he jakavat rakkautta ympärilleen, se on monikerroksista, aitoa ja ylitsevuotavaa. Herkkä ihminen saattaa helposti kokea rakkauden tunteita lähes kaikkea mahdollista kohtaan.

Herkän ja voimakkaasti tuntevan ihmisen saattaakin tunnistaa siitä, että heidän läsnäolonsa tuntuu lämpimältä ja heidän seurassaan on muiden ihmisten helppo rentoutua. Jos sinulla on tällainen läheinen, olet todella erityisessä asemassa päästessäsi nauttimaan tällaisesta rakkautta huokuvasta läsnäolosta säännöllisesti.

4. Uskomaton intuitio

Onpa kyseessä sitten kuudes aisti tai kyky havainnoida maailmaa tunteiden välittämän energian avulla – erityisherkillä tuntuu olevan poikkeuksellinen kyky likipitäen lukea toisten ihmisten ajatuksia tai sisäisiä motiiveja paremmin kuin monilla muilla.

Herkkä ihminen kykenee aistimaan, milloin jokin asia, tilanne tai ihminen tuntuu oikealta ja milloin väärältä. Tätä intuitiivista tietoa seuraamalla herkkä voi navigoida elämässä sellaiseen suuntaan ja sellaisten ihmisten seuraan, jossa tuntee olonsa hyväksi.

Koska herkkä ihminen usein on virittäytynyt aistimaan energioita, tunteita ja muita usein ylenkatsottuja pienenpieniä yksityiskohtia, hän saattaa olla todella herkkä aistimaan myös eläinten tuntemuksia ja sitä, kohdellaanko eläintä hyvin vai ei.

5. Merkityksen etsiminen

Syvästi tuntevat ihmiset pyrkivät usein löytämään asioille tai elämälle tarkoituksen tai merkityksen. Jos jokin asia tai tilanne tuntuu täysin merkityksettömälle, herkän ihmisen voi olla likipitäen mahdotonta vain sopeutua tilanteeseen ja esimerkiksi hoitaa jokin asia vain siksi, että “niin kuuluu tehdä”.

Aitous onkin yksi herkkien ihmisten tunnuspiirteistä: heidän on todella vaikeaa teeskennellä olevansa kiinnostunut asioista, ihmisistä, työtehtävistä tai harrastuksista, jotka eivät puhuttele heitä aidosti ja syvällä tasolla. Ja puhumisesta puheen ollen: syvästi tuntevat, herkät ihmiset usein eivät siedä pintapuolisia keskusteluja tai tyhjänpäiväistä lörpöttelyä. Sen sijaan syvällisissä ja merkityksellisissä keskusteluissa herkkä ihminen on omimmillaan.

Vinkki: kun syvästi tunteminen tuntuu olevan liikaa

Jos kaiken syvästi tunteminen saa sinut usein tuntemaan olosi ahdistuneeksi, uupuneeksi tai siltä, että muserrut kaikkialta ympäriltäsi tulevien aistiärsykkeiden alle, olisi tärkeää opetella olemaan todella lempeä, armollinen ja myötätuntoinen itseäsi kohtaan.

Varsinkin jos olet erityisherkkä, kannattaa kiinnittää huomiota omaan sisäiseen puheeseen. Jos puhut itse itsellesi ankaraan sävyyn, se saattaa tehdä latautuneessa tilanteessa olemisesta vielä raskaampaa.

Herkkyys ja syvästi tunteminen ei ole huono tai vähättelyn arvoinen piirre. Päinvastoin! Olisi tärkeää opetella ymmärtämään, kunnioittamaan ja arvostamaan omaa herkästi kuormittuvaa hermostojärjestelmää ja opetella hyväksymään se seikka, että se on sinun ominaisuutesi ihmisenä. Siinä ei ole mitään väärää tai korjattavaa. Herkkyytesi voi olla uskomaton voimavara, kun opit olemaan tämän piirteesi kanssa sinut.


Lähteet: mindbodygreen.com, themindsjournal.com, mindbodygreen.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image