Saatko riittävästi B12-vitamiinia? – Kiinnitä ainakin näihin 4 asiaan huomiota!

Tämä artikkeli on ote Biomedin B12-vitamiinioppaasta. Maksuton opas on ladattavissa TÄÄLTÄ.


B12-vitamiinilla on elimistössä useita tehtäviä. Se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston toimintaa, psykologisia toimintoja, veren punasolujen normaalia muodostumista ja tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B12-vitamiiinin varastot elimistössä ovat suhteellisen suuret ja ne kuluvat hitaasti, mutta joissakin tapauksissa varastot hupenevat huomaamatta. Tässä neljä syytä, jolloin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko B12-vitamiinin saanti riittävää:

1. Ikääntyminen

Erityisesti iäkkäillä esiintyy erilaisia B12-vitamiinin imeytymishäiriöitä, sillä kehon mahahapon tuotanto heikkenee, jolloin sen sisältämä suolahappo vähenee. Koska suolahappoa tarvitaan liottamaan B12-vitamiinia ruoka-aineista, B12:sta imeytyminen eli saanti vähenee.

2. Sairaudet ja yksipuolinen ravinto

Pitkäaikaset sairaudet, etenkin ruoansulatuselimistön taudit voivat heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi erilaiset syömishäiriöt, yksipuoliset ruokavaliot ja laihduttaminen voivat estää riittävää ravintoaineiden saantia ja siten lisätä myös B12-vitamiinin puutoksen riskiä.

Myös raskaus, imetys, e-pillereiden käyttö, tupakointi ja runsaskuituinen ruoka lisäävät B12-vitamiinin tarvetta.

3. Kasvissyönti tai veganismi

Koska B12-vitamiinia on eniten eläinkunnan tuotteissa, kasvissyöjien on usein syytä täydentää ruokavaliotaan B12:ta sisältävällä ravintolisällä.

4. Muistihäiriöt, uupumus, univaikeudet tai erilaiset tuntohäiriöt

Puutos voi ilmetä muistihäiriöinä tai masennuksen oireina, pistelyinä säärissä tai lihasheikkouksina, sillä B12 edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston normaalia toimintaa. B12-vitamiini osallistuu myös keskeisesti melatoniinin tuotantoon, joten ilman sitä unensaanti vaikeutuu.

Jos epäilet puutosta, keskustele aina asiasta lääkärisi kanssa ja pyydä tarkistusta B12-vitamiinin taseeseen laboratoriomittauksilla. Voit lisätä ruokavalioosi B12-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten lihaa, siipikarjaa, kalaa tai kananmunia, tai käyttää sellaisia B12-ravintolisiä, joissa vitamiini on hyvin imeytyvässä muodossa. 

Lue lisää B12-vitamiinista ja lataa ilmainen opas TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image