Arjesta saattaa kasvaa viidakko, johon oikeasti tärkeät asiat katoavat – Näin teet tilaa elämäsi arvokkaille asioille

Kirjoittaja Marjaliisa Majavesi on vuodesta 2011 alkaen ohjannut logoterapiaa, tietoisuustaitoja ja stressinhallintaa sekä yksityisesti että kursseilla ja tilaisuuksina myös yhteisöille ja organisaatioille. Hänen lähtökohtanaan terapeuttina ja ohjaajana on kokonaisvaltainen ihmiskäsitys ja tasavertainen, läsnäoleva kohtaaminen.


Jos sinulta kysyttäisiin mitkä ovat tärkeimpiä asioita elämässäsi, mitä mieleesi nousee ensimmäiseksi? Tärkeimpien elämänarvojen lista saattaa nousta sekunnissa selkäytimestä, mutta entä arjessa, miten arvosi näkyvät arjessa? Elätkö arvojesi näköistä elämää?

Viktor Franklin kehittämän logofilosofian mukaan elämän mielekkyys syntyy itselle tärkeiden arvojen todeksi elämisestä. Toimimalla siis omien elämänarvojemme mukaisesti ja tekemällä niitä asioita, jotka koemme tärkeiksi ja arvokkaiksi. Ajatus on selvä, mutta toteutus usein tökkii ja vaatii valintoja, ainakin omalla kohdallani jatkuvasti, päivittäin itse asiassa!

Arki on monin paikoin niin kova viidakko, että ympäristön paineet, omat ja muiden meille asettamat tavoitteet ja odotukset voivat olla aikamoinen savotta.

Arvot arjen puristuksissa

Suurin osa ajastamme on jokapäiväistä arkea. Jos se on kovin täyttä tai hektistä ja riepoo meitä moneen suuntaan, saattaa omien arvojen mukaiset valinnat ihan huomaamatta siirtyä sivummalle. Ellei omille tärkeille asioille tunnu olevan aikaa eikä tilaa, voi pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä, ettei oikein elä omannäköistä elämää.

On tuskallisen tuttua, miten helposti moni itselle tärkeä asia, harrastus, aikomus tai toive siirtyy sitku-osastolle ja himmenee sivuosaan, “sitten kun on kesäloma… sitten kun on aikaa.”

On selvää, että omia arvojaan joutuu sovittamaan toimintaympäristön kanssa esimerkiksi ihmissuhteissa ja töissä. Mutta törmäysvaaran vältteleminen alituisilla kompromisseilla ja omien tärkeiden arvojen ohittamisella on kuitenkin itseään vastoin toimimista ja voi tuntua pidemmän päälle todella kuluttavalta.

Jos ajautuu kovin kauas omien arvojen ytimestä voi elämää alkaa kalvaa tarkoituksettomuuden ja tyhjyyden tunne. Silloin viimeistään on pohdinnan paikka.

Sukella arvomaailmaasi – tutki ja kirkasta!

Arvojen tarkastelu voi nostaa esiin tärkeitä asioita, joilla on meille merkitystä, mutta jotka ovat jääneet elämän pyörteissä syystä tai toisesta taustalle. Sen kautta voi avautua myös aivan uusia asioita, joita huomaamme kaipaavamme ja joiden viljeleminen arkeenlisää elämään mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä.

Arvojen käsittely voi myös avata uusia merkityksiä, näkökulmia ja asenteita niihin asioihin elämässämme, joita emme voi tällä hetkellä muuttaa.

Omin arvojen kirkastamiseen voi ottaa mallia logofilosofiasta ryhmittelemällä arvot luoviin arvoihin, elämysarvoihin ja asennearvoihin:

 • Luovia arvoja ovat esim. työ, tehtävät, harrastukset (tekeminen, luominen). Luovien arvojen toteuttamista on kaikki se mitä teet ja luot maailmaan esim. työsi, tehtäviesi tai harrastustesi kautta (blogin kirjoittaminen, ruoan laittaminen, kuorolaulu, nikkarointi, hyväntekeväisyys jne.)
 • Elämysarvoihin kuuluu esimerkiksi taide, musiikki, luonto, lukeminen, hiljaisuus ja mm. rakastaminen.
 • Asennearvoja toteutamme silloin kun valitsemme suhtautumisemme olosuhteisiin.

Miten esimerkiksi valitset suhtautua työpaikan menetykseen, sairauteen tai muuhun takaiskuun? Tai käänteisesti, naapurin lottovoittoon, omaan onnenpotkuun? Asennearvojen toteuttaminen on mahdollista silloinkin, kun muiden arvojen toteuttaminen on mahdotonta, esimerkiksi vakavasti sairaana. Voimme aina ja kaikissa olosuhteissa valita suhtautumisemme.

Hyvä ja virkistävä tapa herätellä himmenneitä tai uinuvia arvojaan on ottaa hetki heittäytyä kynän ja paperin kanssa ja ihan konkreettisesti kaivella esiin listaamalla asioita, jotka ovat itsellesi tärkeää ja merkityksellistä.

Kokeile käyttää arvomaailmasi hahmottamiseen tukena logofilosofista arvojen ryhmittelyä, mutta älä anna sen sitoa sinua, koska monessa asiassa eri arvot yhdistyvät limittäin, jaotteluun ei siis kannata juuttua! Esim. marjastuksessa voi yhdistyä luovat arvot (tekeminen, retkeily, hyötyliikunta), elämysarvot (nautinto luonnosta, tuoksut ja värit, äänet metsässä) ja asennearvot (kiitollisuus metsän antimista ja ilo siitä, että vaikka on kokenut esim. menetyksen tms. haastava tilanne elämässä, on mahdollisuus liikkua metsässä jne.).

Arvot ohjaavat kohti myötävirtaa

Omien arvojen ja motiivien tunnistaminen vahvistaa itsetuntemusta ja itseluottamusta. Näillä on merkittävä vaikutus myös stressinhallintaan, koska selkeys omista arvoista lisää kykyä priorisoida ja tehdä tietoisia valintoja sekä arkisissa pienissä hetkissä että isoissa elämän kysymyksissä. Arvojemme toteuttaminen käytännössä lisää luottamustamme itseemme ja elämän myötävirtaan.

Kompassia säätäessä voi pohtia mm. seuraavia kysymyksiä:

 • Mitkä ovat sellaisia luovia arvoja (työtä, tekemistä, harrastuksia, puuhia) joiden tekeminen on sinulle tärkeää?
 • Muistele myös mistä olet lapsena pitänyt. Millaisista leikeistä /tekemisestä?
 • Mitä elämysarvoja arvostat nyt? Millaisista elämyksistä nautit silloin kun olit lapsi?
 • Tutki avoimesti myös asennearvojasi ja sitä mistä ne kumpuavat.
 • Millä asenteella olet elämäsi aikana esimerkiksi suhtautunut omiin ja toisten vastoinkäymisiin ja onnistumisiin?
 • Mitkä ovat kantavia asennearvojasi, mitkä asenteet ovat auttaneet sinua selviytymään elämäsi haasteista aikaisemmin?
 • Miten voisit toteuttaa, ravita ja lisätä näitä itsellesi tärkeitä asioita/asenteita arkeesi?
 • Mitä asioita/asenteitasi arjessasi voit muuttaa mielekkäämmäksi ja enemmän omia arvojasi vastaaviksi, miten?
 • Mitä asioita/asenteita karsia arjessa/elämässä, mitä muuttaa, mitä lisätä ja miten?
 • Miten pitää kompassi oikeassa suunnassa?

Paljon kysymyksiä, joiden pohdiskelu jo on kuin siemenen istuttamista multaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image