Pitäisikö painonhallinnan olla kaloreiden laskentaa vai hormonien tukemista?

Usein kuulemme mantran ”syö vähemmän, liiku enemmän” kun puhutaan painonpudotuksesta. Tämä neuvo kuulostaa aluksi järkevältä, sillä kyllähän on selvää, että syömällä vähemmän kaloreita kun kuluttaa, niin painon pitäisi pudota. Tai liikuntaa lisäämällä pyritään nostamaan perusaineenvaihduntaa sen verran, että mikäli syö vähän enemmän, nämä tulisi kulutettua pois.

Harvemmin kuulee puhuttavan, että hormonit vaikuttavat kaloreiden käyttäytymiseen tai yleensäkin siihen miten aineenvaihdunta toimii. Kalorit vaikuttavat hormoneihin ja hormonit vaikuttavat kaloreiden käyttäytymiseen, kyseessä on siis molemmin puolin tapahtuva kommunikaatio. Kumpi tapa on siis parempi pysyvään painon pudotukseen? Ennen kuin annan oman ajatuksen tähän, on hyvä katsoa mitä painon pudotuksella tarkoitetaan.

Painon pudotus ei ole aina toivottavaa.

Kyllä luit oikein. Tämä yhteiskunta on niin kiinni ajatuksessa, että ”painoa alas vaan” olisi aina hyväksi. Mutta jos katsot esimerkiksi vanhuksia, huomaat helposti, että niillä vanhuksilla joilla paino putoaa radikaalisti, voi hävitä myös elämäniloa rutkasti. Tämä sama ilmiö tapahtuu myös muilla kuin vanhuksilla. Me havittelemme usein hinnalla millä hyvänsä painon putoamista, mutta siinä saattaa hävitä osa meidän jaksamisestakin. Mutta ei sillä väliä – kunhan saa yhteiskunnalta hyväksynnän, ainakin omassa mielessään, niin kaikki keinot ovat sallittuja.

Harmillista mutta totta: äärimmäisissä painon pudotuksissa saattaa kyllä paino pudota, mutta niin saattaa hävitä myös lihasmassaa. Tämä ei ole toivottavaa, mikäli sinua kiinnostaa elää elinvoimaista elämää. Kun painoa häviää olisi hyvä kysyä; häviääkö lihasmassaa vai rasvaa? Vai kenties molempia?

Maalaistapa katsoa, toimivatko hormonisi, on seuraava:

Onko sinulla jatkuva nälkä?
Onko sinulla energiaa päivän askareisiin?
Onko sinulla jatkuvasti haluja ja mielitekoja ruokaan liittyen?

Mikäli nämä ovat kunnossa, todennäköistä on, että teet paljon asioita oikein (terveyden näkökulmasta). Mikäli taas nämä eivät ole kunnossa, voi olla että vaikka painoa putoaa, teet asioita väärin (terveyden näkökulmasta, et ihmisenä). Et voi voittaa kamppailua omaa kehoasi vastaan. Mikäli tämän hetkinen ”dieettisi” pakottaa sinut käyttämään tahdonvoimaa, et voi jatkaa sitä loppuelämääsi. Tai voit, mutta terveytesi tulee muistuttamaan jossain vaiheessa tästä asiasta.

Useat painonpudotusstrategiat luottavat tahdonvoimaan. Sen takia ne eivät toimi suurimmalle osalle ihmisistä. Mikäli saat hormonisi puolellesi, se poistaa myös tahdonvoiman tarpeellisuuden kuvioista ja näin ollen voit alkaa elämään elämää, jossa rasvan pudotus tapahtuu lähes automaattisesti.

Muutamia esimerkkejä:

Nälkä.

Nälkään vaikuttaa monet asiat ja myös monet hormonit. Esimerkiksi alhainen verensokeri laukaisee nälkää, joten olisi tärkeää pyrkiä pitämään verensokeri kohtuullisen tasaisena. Insuliini vaikuttaa myös nälkään, joten jos sen kanssa on ongelmia (insuliiniresistanssi – lue lisää TÄÄLTÄ), niin tämä tarkoittaisi lisääntynyttä nälkää. Myös leptiini vaikuttaa suuresti nälkään ja tähän keho voi myös tuottaa resistanssia. Myös suolistossa tapahtuvat prosessit vaikuttavat nälän kokemiseen.

Energia

Moni asia vaikuttaa energisyyteemme. Yksi tärkeä tekijä on tasainen verensokeri. Alhainen verensokeri voi laukaista nälkää, mielihaluja ja motivaation puutetta (esim. liikkumiseen). Tämä on tärkeä mittari, koska jos muuten nälkä ja mielihalut ovat kunnossa mutta energisyyttä ei ole, niin se voi viitata moneen kehon epätasapainoon, josta varmasti yksi aikamme tunnetuimpia on kilpirauhasen toimimattomuus.

Mielihalut

Kun nälkää koetaan vatsassa, mielihalut sijoittuvat enemmän päähän. Kuvittele että olet syönyt juuri valtavan aterian ja samaan aikaan kehosi huutaa sinulle jälkkäriä! Se on mielihalua, kuten on myös tylsyyteen syöminen. Mielihalut liittyvät hyvin vahvasti aivojen kemiaan, opittuihin tapoihin ja stressihormoneihin. Tämä ilmiö tapahtuu selvästi, kun pitkään jatkunut stressi jyllää kehossa. Tai esimerkiksi unen puute tai liian pitkäkestoinen liikunta, jolloin stressihormonit on koholla ja keho huutaa makeaa.

Mitä tehdä?

Mikäli olet vielä mukana ja jatkat lukemista, tässä vaiheessa jo varmaan pohdiskelet, että lopeta jo horinat ja kerro mitä voin tehdä! Tai ainakin minä miettisin. Monestakin syystä, joista tärkeimpänä on hyvä muistuttaa siitä, että sinä voit aina vaikuttaa omiin tiloihisi. Aina voit tehdä jotain, jotta kehosi voisi toimia paremmin ja se auttaisi sinua elpymään ja voimistumaan.

Ensinnäkin toivon, että luet suolistoaiheisen artikkelini TÄSTÄ. 
Suolistolla on valtava vaikutus meidän kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ei pelkästään vatsan toimintaan vaan aina aivoista immuniteettiin ja mielialasta ihon kuntoon ja ylipainoon. Lue siis TÄMÄ.

Toiseksi on hyvä katsoa elämääsi vaikuttavia stressireaktioita. Mikä kuormittaa, miksi ja mitä voit tehdä noille asioille? Nukutko riittävästi vai yritätkö puskea töitä aina sammumiseen asti? Treenaatko jatkuvasti liikaa, etkä ole enää pitkään aikaan tuntenut itseäsi niin voimakkaaksi kuin treenimääriltäsi pitäisi? Minä olen ollut tässä erittäin hyvä ja tiedän kuinka haasteellista on päästää irti ajatuksesta, että koko ajan pitäisi olla liikkumassa ja ennen kaikkea rääkkämässä kehoaan. Minulla se liittyi paljolti siihen, että en hyväksynyt itseäni. Tästä puhuin myös TED-puheessani.

Kolmanneksi voi kurkata omia tunnetilojaan. Mitä sieltä uupuu, jota yrität esimerkiksi tunnesyömisellä korvata? Etkö saa kotona tukea, joten sinulla pitää vetää levyllinen suklaata, jotta aivoissa tapahtuu mielihyvän kokemista. Tämän saisit kumppaniltasi luonnollisena kokemuksena, mutta harmittavasti monelta puuttuu se, joten turvaudumme ruokaan ja muihin päihteisiin. Kurkkaa vaikka tämä kirjoitukseni, jossa käsittelen 6 asiaa, joilla voit luonnollisesti nostaa mielialaasi (serotoniinia) kehossasi. Lue TÄSTÄ.

Neljänneksi on hyvä tiedostaa miten ruoka vaikuttaa kaikkeen mitä koet tällä hetkellä. Menemättä nyt sen syvemmin asiaan, lisää kasviksia, juureksia, marjoja, fermentoituja ruokia, hyvälaatuista proteiinia ja rasvoja sekä riittävästi laadukkaita hiilihydraatteja. Harvoin menee mönkään, jos lisää tummanvihreitä kasviksia, pähkinöitä ja kasaa lautaselle paljon värejä. Vähentämällä tehotuotettua lihaa, prosessoituja kasvirasvoja ja turhia makeisia ollaan jo tosi pitkällä.

Viidenneksi ja viimeiseksi tähän hetkeen voit kysyä itseltäsi hyväksytkö itsesi vai onko tapasi tapa ruokkia ”huonouttasi” ja sitä uskomusta, että et riitä. Sinä riität. 

Paljon muutakin voi tehdä ja miettiä, mutta näillä pääsee jo hyvin alkuun! Tsemppiä matkaan!

Lisää ajatuksia elinvoimaiseen elämään kirjassani “Elinvoimaisen miehen kirja”, joka sopii myös naisille.


Luonnollisin versio minusta -blogia sponsoroi Biomed

ps. Viikon valintani blogia sponsoroivan Biomedin valikoimista on D-vitamiini, jota on hyvä muistaa ottaa myös keväällä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image