Väriterapiaa ayurvedisen kehotyypin mukaan – tiedätkö, mikä tyyppi sinä olet?

Kirjoittaja Eeva Ruotsalainen on valmistunut Ayurvedic Life Style Consultant -nimikkeellä ayurvedalääkäri David Frawleyn kurssilta American Institute of Vedic Studies -koulutuskeskuksesta. Shiatsuterapeutin diplomi -tutkinnon Eeva on suorittanut 2007. Hän on harjoitellut astangajoogaa yli 10 vuotta ja saanut vuonna 2017 Manju Pattabhi Joisin myöntämän opetusluvan astangajoogan primary ja intermediate -sarjaan. www.eevaruotsalainen.com


On sanottu, että mikäli haluamme muutta jotakin elämässämme, meidän täytyy myös muuttaa energiaa joka sen alunperin loi. Tämä ajatus on varsin totta sekä ayurvedan että joogan näkökulmasta. Jos haluamme luoda positiivisia muutoksia kehossa ja mielessämme meidän täytyy myös ymmärtää sitä energiaa, joka niiden taustalla vaikuttaa. Sanskritin kielellä tätä primaarista elämänenergiaa kutsutaan pranaksi.

Ilman pranaa fyysinen kehomme olisi eloton organismi. Kaikki mielen ja kehon toiminnot ovat riippuvaisia pranasta. Pranan voidaan sanoa olevan “The Boss”, elämänvoima ja luova energia, joka ohjaa mieltämme ja kehoamme kaikilla sen eri tasoilla. Prana virtaa kaikkialle kehon osiimme nadeissa, pienissä energiakanavissa. Terveys tarkoittaa ayurvedan näkökulmasta käytännössä sattvista eli puhdasta, vahvaa ja tasaisesti virtaavaa pranaa, joka antaa voimaa ja tarmoa mielellemme ja fyysiselle kehollemme.

Väriterapia ayurvedisena työkaluna

Ayurvedan mukaan Prana kulkee kehoon ja mieleen pääasiassa kahta kautta: syömästämme ruoasta ja asitien kautta kulkeutuvista vaikutuksista, äistiärsykkeistä. Myös hengityksellä on tärkeä asema mielen ravitsemisella ja aistien energisoimisessa.

Ayurveda keskittyy vaalimaan yksilöllistä terveyttä ja tasapainoa pääasiallisesti ruokavalion sekä yrttien ja mausteiden avulla. Oikeanlainen ruokavalio ja omaa kehotyyppiä eli doshaa tasapainottavat yritit ovatkin ayurveda-lääketieteen kulmakivi, jota ei voi ohittaa kun tarkoituksena on ylläpitää hyvinvointia. Ayurvedan hoitovalikoimiin kuuluvat kuitenkin myös vähemmän tunnetut työkalut, joiden avulla pranaa ja sen positiivisia vaikutuksia voidaan vahvistaa kehossa. Näitä ovat aromaterapia, väriterapia, kiviterapia sekä mantrat.

Ruokavalio sekä yritit vaikuttavat pääasiallisesti fyysisellä tasolla koko kehon hyvinvointiin. Paranemista, tasapainoa ja elämänvoimaa, voidaan kuitenkin vahvistaa myös suoraan aistien ja mielen kautta, jonne juuri aromaattiset tuoksut, värit ja kivien hienojakoiset värähtelyt vaikuttavat.

Värien vaikutus hyvinvoinnin edistäjänä on ehkä hieman ylenkatsottu hoitomuoto, mutta se on varsin helppo ja yksinkertainen tapa energisoida mieltä ja aistejamme sekä vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme! Fyysisellä tasolla värit myös auttavat stimuloimaan sekä ruoansulatusta että kehon neste- ja verenkiertoa, mikä puolestaan on erinomainen keino edistää oman kehotyypin mukaisen ruokavalion vaikutusta terveyteen. Lisäksi värit nostattavat elimistömme vitaliteettia ja energisoivat verta (ranjaka pittaa). Toisaalta, väärät värit voivat myös heikentää neste- ja verenkiertoa sekä vähentää ruokahaluamme tai tehdä meidät yliaktiivisiksi.

Väri on käytännössä valoenergiaa, joka vaikuttaa kehoomme näköaisitin (alochaka pitta) välityksellä, tosin se voi imeytyä myös ihon (bhrajaka pitta) kautta. Helppoja ja yksinkertaisia keinoja vaikuttaa visuaalisen aistimme kautta tulevaan pranaan ja lisätä värien positiivista vaikutusta on elinvoimaamme ovat esimerkiksi vaatteet, asusteet kodin sisustuselementit ja päivittäinen ruokamme. Värejä voidaan myös käyttää sisäisellä tavalla visualisoiden luontoperäisiä kohteita kuten valkoista liljankukkaa, sinistä iiristä, keltaista auringonkukkaa tai vaikkapa punaista ruusua.

Ayurvediset kehotyypit ja värit

Jokaiselle kehotyypille, doshalle, on olemassa niitä tukeva väripaletti, jota voimme helposti soveltaa kun haluamme vaikuttaa pranaan, elämänvoimaamme värien kautta.

Herkälle ja ilmavalle VATA-tyypille sopivat parhaiten värit, jotka ovat lämpimiä, pehmeitä ja rauhoittavia. Näitä ovat esimerkiksi lämpimät värit kuten kulta, punainen, oranssi ja keltainen. Lisäksi rauhoittavat värit kuten valkoinen ja kaikki valkoisen pehmeät sävyt sekä vihreän ja sinisen pehmeät värisävyt.

Vatan on hyvä välttää värejä, jotka ovat kirkkaan punaisia tai pinkkejä, sillä ne saattavat olla liian ärsyttäviä sensitiiviselle ja herkkälle vata-doshalle. Lisäksi vahvat värikontrastit saattavat stimuloida vataa ylenpalttisesti. Tummat värisävyt kuten harmaa, ruskea ja musta maadoittavat kohtuudella käytettynä vataa, mutta liiallisena ne vähentävät vatan vitaliteettia.

Tuliselle PITTA-tyypille sopivat parhaiten värit, jotka ovat viileitä ja rauhoittavia. Näitä ovat esimerkiksi valkoinen, vihreä ja sininen. Hyviä värivalintoja ovat myös kaikki pastellisävyt. Vähemmän värejä on parempi pittalle. Sisäisenä visualisaationa pitta voi käyttää esimerkiksi tummaa tähtitaivasta, joka on erittäin viilentävä ja rauhoittava.

Pittan on hyvä välttää liian stimuloivia, kirkkaita ja teräviä värejä kuten punaista, oranssia ja keltaista. Samoin kaikki teräväkulmaiset ja “läpitunkevat” muodot ärsyttävät pitta doshaa. Sen sijaan pehmeät ja pyöreät muodot väripinnoilla tasapainottavat sitä.

Hitaalle KAPHA-tyypille puolestaan sopivat parhaiten värit, jotka ovat lämpimiä, “kuivia” ja stimuloivia. Kapha voi hyvillä mielin käyttää kirkkaita ja vahvoja värejä sekä värikontrasteja. Hyviä värivaihtoehtoja ovat lämmin punainen, oranssi, keltainen ja kulta.

Kaphan tulisi välttää liikaa valkoista väriä sekä vaaleanvihreää ja vaaleansinistä. Aivan kuten liian täyteläinen ruoka, myös täyteläiset värit saattavat ärsyttää kaphaa. Kirkkaat, kevyet, selkeät ja kuulaat värit ovat sitävastoin kaphaa tasapainottavia. Teräväkulmaiset muodot väreissä ovat hyväksi kaphalle.

Kaikkiaan on hyvä muistaa, että vaikka värit ovat terapeuttisia, energisoivia ja elämänvoimaa lisääviä, niitä tulisi kuitenkin käyttää kohtuudella. Ylenpalttinen värien käyttö voi viedä minkä tahansa kehotyypin epätasapainoon. Kokeilemalla ja testaamalla oman kehotyypin värivalikoimaa voi helposti huomata niiden vaikutuksen mielen tasolla!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image