Helsingin Laajasaloon, Ravintola Stansvikiin avattiin kevällä 2016 luomuleipomo. Stansvikin omistaja Nina ’Ninnu’ Lasarov paljastaa heilläkin myytävän nokkos-pellavapatongin reseptin Hidasta elämää -lukijoille. ”Rämmimme metsässä, ja maistelemme, mitä villiyrttejä leipiin voisi sujauttaa”, Ninnu nauraa.
Nokkos-pellavapatonki
1l vettä
70g hiivaa
50g luomu sokeria
30g Atlantin raffinoimatonta merisuolaa
1l 7dl luomu vehnäjauhoja (osa voi olla spelttijauhoja)
1dl kuivattua nokkosta
1dl luomu pellavansiementä
Tee näin:
Mittaa kaikki ainekset yhteen ja vaivaa taikinaa koneella noin 12min.
Paloittele taikina samankokoisiksi paloiksi (n. 300g). Pyöritä (riivaa) palat pyöreiksi ja välinostata n. 5min.
Leivo patongeiksi ja aseta pellille, ja nostata patongit. Leikkaa viillot ja paista.
Kotiuunissa voi ennen paistoa suihkuttaa vettä uuniin tai kaataa vähän vettä uunin pohjalle, jolloin patongeista tulee rapeampi.
Paistolämpötila n. 200 astetta, paistoaika noin 12min.