Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus oppia lisää itsestään

vieraskyna

Kirjoittaja Jenni Parkkinen on kolmen kouluikäisen ja eläväisen pojan äiti, erityislapsen vanhempi, työnohjaaja, coach, sosionomi, liikunta- ja hyvinvointialan ammattilainen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Jenni bloggaa Elämäni suurin opettaja -blogissaan tutkimusmatkastaan omaan itseensä, erityislasten vanhemmuuteen ja omiin opinpaikkoihinsa tunteiden vuoristoradassa. Hän haluaa auttaa muita erityistä tukea tarvitsevia löytämään tasapainoa elämäänsä, kääntämään vastoinkäymiset voimavaraksi ja myös hyväksymään keskeneräisyytensä. – Opettaja tulee, kun oppilas on valmis.

Arjen vastapainoksi Jennin löytää “puolen hehtaarin metsästä” juoksemasta kultaisennoutajansa kanssa – joskus eksyneenäkin, koska välillä pitää eksyä, löytääkseen perille.


Onko ympärilläsi joukko ihmisiä jotka toistuvasti loukkaavat sinua käytöksellään?

Kuuletko jatkuvasti solvauksia itsestäsi tai läheisistäsi?

Koetko olosi epävarmaksi muiden ihmisten seurassa?

Mitä jos seuraavan kerran kohdatessasi ihmisen, joka sanoillaan, katseillaan tai teoillaan loukkaa sinua, kiitätkin tätä ihmistä? Tai ainakin hiljaa mielessäsi osoitat itsellesi kiitosta siitä kyvystä kyseenalaistaa oma reaktio ja kasvaa ihmisenä tämän tilanteen myötä. Olisiko tämä henkilö juuri se henkilö joka auttaa sinua kasvamaan sinun keskeneräisyydessäsi? Olisiko tämä ihminen yksi sinun opettajistasi?

Joka kerta kun kohtaat ihmisen, voit oppia itsestäsi jotain uutta. Jokainen kohtaaminen, vuorovaikutustilanne ja tilanne, jossa kaksi ihmistä vaikka vain jakaa saman tilan, on mahdollisuus kuunnella mitä se oma mieli meille kertoo. Me tulkitsemme tilannetta omasta näkökulmastamme, tiedämme toisen puolesta, vertaamme vanhoihin kokemuksiin ja yksinkertaisesti luomme olettamuksia tilanteista ja toimimme tiedostamattamme näiden arvioiden mukaan.

Aikuinen ihminen harvoin tiedostaen haluaa loukata toista ihmistä. Meidän persoonallinen temperamenttimme, luontaiset taipumuksemme ajatella ja kokonaisvaltainen tasapainotilamme, vaikuttaa käytökseemme toisia ihmisiä kohtaan ja siihen, miten vastaanotamme toisten ihmisten viestintää. Mitä enemmän opimme pysähtymään itsemme äärelle, kuulemaan kehomme viestejä ja tunnistamaan tunnetilojamme, sitä paremmat edellytykset meillä on kasvaa ihmisenä. Jokainen negatiivinen tunnetila on mahdollisuus kasvaa ja eheyttää itsessä jotakin. Mutta jos et kuuntele itseäsi etkä kohtaa negatiivisia tunteitasi, et kuule mielesi viestejä etkä saa mahdollisuutta kääntää vastoinkäymisiä voimavaroiksi. Olet negatiivisten tunteiden ympäröimänä etkä osaa hyödyntää niitä oikein.

Elämä erityislapsen äitinä opettaa jatkuvasti. Viimeisien vuosien aikana olen oppinut kehittämään itseäni tämän oivalluksen myötä lähes päivittäin. Erityislapsen äitinä saan kohdata toistuvasti tilanteita, joissa koen tunteita lapseni puolesta, otan vastaan muiden ihmisten reaktioita poikkeavaan käytökseen ja tunnen häpeää omasta riittämättömyydestäni. Nopeasti olen oppinut, että

  • Jos saman päivän aikana useampi ihminen ärsyttää tai aiheuttaa minussa negatiivisen reaktion, on syytä katsoa peiliin. Olenko liian väsynyt kohtaamaan nämä ihmiset?
  • Jos toisen ihmisen tapa kertoa itselle merkityksellisestä asiasta laukaisee tarpeen asettua puolustuskannalle, mistä se kertoo? Omistanko tämän tavan suhtautua tähän asiaan vai saanko sittenkin mahdollisuuden nähdä tämän asian eri perspektiivistä?
  • Jos toisen ihmisen antama kohtelias palaute muuttuukin oman epävarmuuden myötä loukkaukseksi, mitä voin tehdä? Miten muuttaa omaa ajatusta itsestäni ja kehittää itsetuntoani niin, että pystyn ottamaan vastaan rakkautta?

Mielemme toistaa vanhoja kaavoja ja ajatusmallimme siirtyy helposti sukupolvelta toiselle. Pysähtymällä kuuntelemaan omia ajatuksiamme ja sitä, mitä tunteemme meille kertovat meistä itsestämme, saamme mahdollisuuden kehittyä ihmisenä valitsemaamme suuntaan. Kun opit tuntemaan itsesi ja omat vahvuutesi ja heikkoutesi, olet lähempänä tasapainoisempaa oloa. Kun hyväksyt itse erilaisuutta ja arvostat itseäsi sellaisena kuin olet, kestät paremmin myös toisten tapaa reagoida. Erotu erilaisuudellasi ja nauti ainutlaatuisuudesta! Juuri tämän olen oppinut omalta elämäni suuimmalta opettajalta – hän jos kuka nauttii toisten ihmisten erilaisuudesta, nauraa muiden ihmisten vihaisille reaktioille ja ottaa jokaisen tilanteen ja tunnetilan vastaan niin aidosti kuin ihminen voi aidosti tuntea tai reagoida.

”Be Yourself. Everyone else is already taken” ( Oscar Wilde)

Oletko valmis kohtaamaan itsesi? Mene rohkeasti ihmisten luo ja ota muiden viestit vastaan juuri sellaisena kuin ne siinä hetkessä koet. Kuuntele mitä tunteita ihmisten tarinat sinussa aiheuttavat, anna itsellesi mahdollisuus kasvaa ja kiitä itseäsi tästä ominaisuudesta! Omaa itseään on helpompi muuttaa kuin ketään muuta. Aloita matka itseesi ja nauti matkasta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image