Kesä voi olla mahdollisuus muutokseen – ota lomaa oikealle ajattelulle

jukka_kolumni

Enää muutama viikko lomaan. Käynnissä on kansalliset suunnitteluviikot. Lounaspöydissä luodaan suuntaviivoja ja tehdään varauksia ajankäytölle Suomen suvessa. Mökkejä, matkoja, festareita, kyläilyjä ja aina välillä sitä suloista, niin suloista joutenoloa.

Monille kesä tarkoittaa ainoaa aikaa ajatella ja miettiä asioita, joille arjen pyöritys ei tunnu antavan tilaa. Joskus joillekin kesän aikana kypsyy ajatus työpaikan vaihdosta tai uudesta urasta.

Päätän itsekin ottaa aikaa kiireettömälle ajattelulle.

Voisinko olla toisin? Enemmin tai ilommin? En  hae muutosta ympäristön vaihdoksesta, vaikka sekin voi joskus olla tarpeen. Koen nyt tarvitsevani enemmänkin uudenlaista otetta tekemiseen ja olemiseen. Tietoisempiin valintoihin, jotka tuottavat tarkemmin sitä, minkä koen olevan oikein.

Vähemmän ajautumista ja enemmän ohjausta. Oman elämän johtamista.

Jotta voisi johtaa itseään jonnekin, on hyvä tiedostaa, missä on. Ilman oikeaa sijaintia on hankalaa saada oikea suuntima ja vauhti. Mitä minun tulisi saada työssäni aikaiseksi? Mitkä ovat ne tärkeimmät tuotokset, joiden kautta saan aikaiseksi sen mitä minulta odotetaan ja mikä tuottaa itsellekin onnistumisen iloa?

Ja vielä tarkemmin; mitkä asiat nyt ovat estäneet onnistumista ja mitä aion sille tehdä? Oma rooli ja vastuu on tässä aivan kriittinen asia. On helpompaa listata itsensä ulkopuolella olevia asioita, ja todeta niiden olevan syynä epäonnistumisille.

Asiakkaat, jotka vaativat mahdottomia. Kollegat, jotka fokusoivat vääriin asioihin, eivätkä ymmärrä auttaa. Taloussuhdanne, jolle ei vain voi mitään ja jonka vuoksi työtä kasautuu yhä enemmän tai jonka vuoksi työ loppuu kokonaan.

Osa näin kuvatuista esteistä on tosia, osa kuviteltuja ja osa tulkintoja todellisuudesta, joka toisesta samassa ympäristössä elävästä voi näyttää aivan erilaiselta. Olennaista on oivaltaa, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten koen ympäristöni ja tilanteeni ja mitä sille teen.

Nyt kesällä olen päättänyt tehdä ajattelulleni muutoksen. Rentoudun, lepään ja rasitan itseäni sopivassa suhteessa. Hengitän ja etsin tasapainotilan, jossa veri kiertää ja ajatus aukeaa. Hahmotan mitkä tilanteet, asiat, teot, ajatukset ja valinnat ovat olennaisia keskeisten onnistumisten kannalta. Useimmiten on löydettävissä muutama sellainen asia, joissa onnistuminen tuottaa suurimman osan tavoitelluista asioista. Ja muutama sellainen, jota eniten estävät saavuttamasta sitä, mikä on tärkeää.

Yksi asia on varmaa. On hyödyllistä ja merkityksellistä valita kunnioittava asenne itseään ja ympäristöään kohtaan. Kun kunnioitat itseäsi ja omaa aikaasi, hoidat paremmin oman leiviskäsi ja tuet yhteisösi onnistumista. Kun kunnioittaa kollegoita ja lähimmäisiään, luo myös yhteisölleen pääomaa, joka kasvaa korkoa. Itselleenkin. Jokainen kunnioittava teko voimaannuttaa sekä tekijäänsä että teon kohdetta.

Katson ulos ikkunasta kesään heräävää luontoa. Kurtturuusu on aukeamassa imeäkseen auringosta sen kallisarvoisen energian.

Näyttää hyvältä strategialta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image