Mitä eroa on luonnon- ja luomukosmetiikalla? Ja kumpi on parempi valinta?

13234942_10153746369366429_1195836141_o.png

Koska kosmetiikkatuotteet ovat suoraan kosketuksessa kehoon, niiden tulisi sisältää mahdollisimman vähän ihoa ärsyttäviä ainesosia. Myös raaka-aineiden alkuperä vaikuttaa tuotteen jättämiin jälkiin niin sinussa kuin ympäristössäkin. Merkki- ja termiviidakossa voi helposti eksyä – mitä sinun tulisi tietää kosmetiikkatuotteiden ekologisuudesta?

Luomu- ja luonnonkosmetiikan sertifikaateissa on eroja

Alaan erikoistuneiden, riippumattomien organisaatioiden säätelemää ja valvomaa luonnollista alkuperää olevaa kosmetiikkaa kutsutaan sertifioiduksi luonnonkosmetiikaksi. Tällöin erityishuomion kohteena on tuotteen koko elinkaaren vaikutus sekä ihmiseen että luontoon. Mm. valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita, joiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja, ja tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle niin tuotannon, käytön kuin hävittämisenkin aikana. Raaka-aineille on annettu tarkat kriteerit eikä tiettyä kosmetiikan raaka-aineita, kuten synteettisiä hajusteita ja väriaineita tai parabeeneja, saa käyttää.

Luomukosmetiikassa keskitytään juurikin luomuraaka-aineiden osuuksiin valmiin tuotteen koostumuksessa. Luonnonkosmetiikkatuotteissa näiden luomulaatuisten kasvi- ja eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä pidetään suositeltavana, joskaan niiden pitoisuuksille ei ole asetettu vähimmäismääriä.

luomukosmetiikka_luonto

Sertifiointi varmistaa tuotteen ainesosien ja tuotannon luonnonmukaisuuden

Luomuruokaa ostaessa voi helposti luottaa sertifioituihin luomu-merkkeihin, mutta luomukosmetiikalle ei ole olemassa yhtä EU:n yhteistä sertifikaattia, vaan useita eri vaihtoehtoja. Yksi suurimpia – ja vaativimpia – luonnonkosmetiikan laadunvalvontaorganisaatioita on Ecocert Greenlife, joka valvoo, että vähintään 95 % tuotteen ainesosista on luonnollista alkuperää ja tuotteen kasviperäisistä ainesosista on luomua. Lisäksi vähintään 20 % tuotteen kuiva-aineesta on oltava luomua eikä raaka-aine saa sisältää esimerkiksi raskasmetalleja, PAH-yhdisteitä tai pestisidejä, ja sen tulee olla yksinkertaisin prosessein valmistettua.

Kiellettyjä ainesosia ovat mm. synteettiset väriaineet, hajuaineet, antioksidantit ja pehmennysaineet sekä öljyteollisuudesta peräisin olevat aineet ja silikoni. Sertifikaatti edellyttää, että tuotannon aiheuttamat päästöt on puhdistettava, jätteet lajiteltava ja voimakkaiden kotitalouskemikaalien käyttö on kielletty. Eläinkokeet ovat kiellettyjä eivätkä tuotepakkaukset saa olla saastuneita, ja niiden on oltava kierrätettäviä. Lisäksi tuotteessa tulee olla selvät merkinnät siitä, kuinka suuri osa aineosista on luonnollista alkuperää ja luomua.

Ecocert Greenlifen COSMOS ORGANIC -luomusertifiointi on Euroopan-laajuinen standardi, jonka tarkoituksena on asettaa tuotteille yhteiset minimivaatimukset, harmonisoida luomu- ja luonnonkosmetiikan sertifiointisäännökset sekä lobbata instituutioita. COSMOS hyödyntää Ecocertin standardeja kannustaakseen luonnonmukaisen maataloustuotannon käyttöön, ympäristöystävällisten ja ihmisille turvallisten tuotantoprosessien hyödyntämiseen sekä laajentaakseen ”vihreiden kemikaalien” konseptia.

Luonnonkosmetiikka_4

Tuotteen ympäristöystävällisyys vaikuttaa myös sinun hyvinvointiisi

Kosmetiikkatuotteiden valmistuksen ja käytön aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat suuret. Onneksi jo lainsäädäntö vaatii arvioimaan raaka-aineiden ympäristövaikutukset, minkä lisäksi yrityksillä on usein oma-aloitteisia toimenpiteitä ja kestävän kehityksen ohjelmia. Myös raaka-aineiden valmistajilla on omia ympäristövaikutuksiin liittyviä tutkimusohjelmia ja suosituksia.

Ympäristöasioissa kokonaisuuden arviointi on tärkeää ja ympäristövaikutuksia tulee arvioida tuotteen koko elinkaaren ajalta. Joutsenmerkki-kriteerit huolehtivat tuotteen ympäristöystävällisyydestä niin tuotannon, käytön kuin jätehuollonkin näkökulmasta. Vaatimuksia on asetettu erityisesti tuotteen sisältämien kemikaalien luokitukselle ja ympäristövaikutuksille, hajusteiden ja väriaineiden käytölle, pakkaukselle ja tuotteen teholle. Koska kaikki saippua- ja kosmetiikkatuotteet päätyvät lopulta viemäreiden kautta ympäristöön, on tärkeää säädellä mm. ainesosien hajoavuutta ja myrkyllisyyttä vesieliöille.

Kaikki merkit ja sertifikaatit ovat yritykselle vapaaehtoisia, joskin vain niillä voit varmistaa tuotteen alkuperän ja tuotantotapojen luotettavuuden. Sertifioituja tuotteita valitsemalla pidät huolen siitä, ettei ostoksesi rasita luontoa – eikä omaa kehoasi.

Lähteet: urtekram.fi, luonnonkosmetiikka.fi, joutsenmerkki.fi, teknokemia.fi, ecocert.com


[logo_Urtekram]

Urtekram on tuottanut puhtaita, luonnonmukaisia vartalon- ja hiustenhoitotuotteita jo 1970-luvulta lähtien. Urtekramin kosmetiikkatuotteet ovat Ecocert Greenlifen COSMOS ORGANIC -luomusertifioituja, ne eivät sisällä hormonitoimintaa häiritseviä parabeeneja eivätkä synteettisiä säilöntäaineita, ja ne on valmistettu kasviperäisistä raaka-aineista. Tuotteet eivät sisällä öljyteollisuuden sivutuotteita, eivätkä ne ole eläinkokein testattuja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image