9 toipumisen avainta

Pequ_blogi

Niin vahvasti kuin krooniset autoimmuunisairaudet, diabetes, syöpä ja monet muut vakavat sairaudet ovatkin läsnä länsimaisten ihmisten elämässä, yllättävän vähän puhutaan “poikkeuksista” eli ihmisistä, jotka vastoin kaikkia ennusteita ovatkin toipuneet sairaudestaan. Lääketieteessä puhutaan remissiosta, kun sairauden oireet lievenevät tai häviävät kokonaan, mutta mitä tarkoittaa odottamaton remissio? 

Syöpää sairastavan kohdalla odottamaton remissio on jokin seuraavista tilanteista:

 • Syöpä häviää, vaikka siihen sairastunut ei ole saanut minkäänlaista lääketieteellistä hoitoa.
 • Syöpäpotilas kokeilee perinteisiä lääketieteellisiä hoitoja, mutta syöpä ei häviä, jolloin potilas siirtyy käyttämään vaihtoehtoisia hoitoja, joiden avulla hän toipuu.
 • Syöpäpotilas turvautuu samanaikaisesti sekä perinteisiin lääketieteellisiin että vaihtoehtoisiin hoitoihin ja pysyy hengissä tilastollista ennustetta pidempään.

Amerikkalainen integratiiviseen onkologiaan (syöpäsairauksia käsittelevä lääketieteen osa-alue) erikoistunut tutkija Kelly Turner kiinnostui näistä “poikkeuksista” ja teki niiden tutkimisesta elämäntehtävänsä. Turner kiersi väitöskirjaansa varten eri puolilla maailmaa haastattelemassa odottamattoman remission kokeneita syöpäpotilaita. Sen lisäksi hän on käynyt läpi yli tuhat odottamatonta remissiotapausta potilaskertomusten pohjalta.

Aineiston perusteella Turner tunnisti 75 erilaista osatekijää, jotka voivat vaikuttaa  odottamattomaan parantumiseen. Ne ovat niin fyysisiä, tunteisiin liittyviä kuin henkisiä.

Näistä tekijöistä yhdeksän oli sellaisia, jotka toistuivat lähes kaikilla parantuneilla. Nämä yhdeksän selviytymisohjetta ovat:

 1. Muuta ruokavaliosi perin pohjin.
 2. Ota vastuu omasta terveydestäsi.
 3. Noudata intuitiotasi.
 4. Käytä kasvirohdoksia ja ravintolisiä.
 5. Vapauta tukahdutetut tunteet.
 6. Kehitä myönteisiä tunteita.
 7. Ota vastaan ympäristön tuki.
 8. Syvennä henkisyyttäsi.
 9. Vahvista elämänhaluasi.

Turner kirjoitti kokemuksistaan kirjan Radical Remission (HarperOne 2014), jossa hän avaa tarkemmin näitä yhdeksää paranemisen avainta erilaisten selviytymistarinoiden kautta. Vaikka Turner on omin silmin nähnyt uskomattomiakin selviytymisiä, hän korostaa kirjassaan, ettei missään tapauksessa vastusta perinteisiä syöpähoitoja eli leikkausta, sytostaatteja ja sädehoitoa. Turner uskoo, että suurin osa ihmisistä tarvitsee lääketiedettä parantuakseen syövästä, ja vain harva toipuu muulla tavoin.

Syöpätutkijana Turnerin tavoitteena on selvittää, millaista “harjoitteluohjelmaa” jälkimmäinen ryhmä on noudattanut päästääkseen myönteiseen lopputulokseen vastoin kaikkia odotuksia. Kirjan kertomukset muistuttavat elimistön valtavasta itseparantamiskyvystä.

Kirjan tarinoiden kautta ymmärrämme, että jokainen ihminen käy prosessin läpi omalla tavallaan. Meitä auttavat lääkärit, terapeutit, parantajat, luonto, ravinto, ystävät ja rakkaus.

Radical Remission -kirja on saatavilla myös suomeksi nimellä Syövästä voi selviytyä – Yhdeksän polkua yllättävään paranemiseen (Otava, 2016). Sain kunnian kirjoittaa teokseen suomenkielisen esipuheen.

– Pequ Nieminen


turnerfb1

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image