Miksi kuusikymppisen miehen kannattaa innostua joogasta?

Teksti: Tiina Palva


Kaikki joogan harrastajathan ovat notkeita kuin kastemadot sateella ja ketteriä kuin pantterit saalistusretkellä. Eikö vain?
Väärin.

Antti Heikinheimo, Hannes Snellmanin asianajotoimiston osakas ja entinen toimitusjohtaja, kuvailee itseään pitkien työpäivien kovettamaksi, tyypilliseksi kuusikymppiseksi mieheksi, joka tuntee olevansa jokseenkin kankea. Jotain Antissa on kuitenkin hyvin epätyypillistä – hyvä olo ja levollisuus välittyvät hänestä jo kädenpuristuksessa.

Korvasta korvaan leviävä hymy nousee Antin kasvoille, kun hän alkaa puhua joogaharjoituksestaan: ”Viimeisen seitsemän vuoden ajan olen tehnyt aamuharjoitustani 98 % aamuistani.” Antti aloitti vain viidellä liikkeellä eli asanalla, ja on kasvattanut harjoituksensa pituutta asteittain kehon ja mielen janotessa koko ajan lisää.

anttiheikinheimo

Haastattelun alkajaisiksi Antti painottaa meille yhtä keskeisimmistä oivalluksistaan: ”Kenenkään ei tarvitse mukauttaa itseään joogan maailmaan, jooga sulautuu nerokkaasti harrastajansa elämään, kun sille antaa mahdollisuuden.” Uskollisena joogan harjoittajana Antti sanoo jotain, mikä lyö meidät haastattelijat ällikällä: ”Jokaisen 55 vuotta täyttäneen miehen tulisi aloittaa jooga”. Miksi?

Alla kuusi Antti Heikinheimon esille nostamaa syytä pyhittää lyhyt hetki päivästäsi joogalle. Joogan avulla:

1. Vapaudut henkisestä suorituksen oravanpyörästä
Hymy suupielessä Antti virkkaa: ”Jooga tulee elämääsi, kun olet siihen valmis.” Hän myöntää lisäksi, että itsekin oli kolmekymppisenä liian malttamaton antamaan joogalle mahdollisuutta. Sen aika tuli vasta myöhemmin. Mutta valmis mihin? ”Hellittämään”, vastaa Antti. “Hellittäminen” on Antin mukaan jatkuvasta suorittamisesta luopumista ja kehon antautumista syvään rentoutumisen tilaan, jossa mieli on läsnä. ”Kyse on siirtymisestä tekemisestä olemiseen”, Antti luonnehtii.

”Kaikki alkaa siitä, kun kasvojen lihakset pehmenevät, hengitys nousee syvältä sisältäsi ja tunnet lantiosi päästävän pois sinne kertyneen kireyden. Se on tapa kokea uudenlainen vapaudentunne.”

2. Pehmennät siirtymistäsi eläkkeelle
Eläkkeelle siirtyminen on ainutlaatuinen hetki ihmisen elämässä sisältäen usein monia ristiriitaisiakin tuntemuksia. Moni tuntee olevansa jollain tapaa hukassa jättäessään taakseen läpi elämän karttuneen ammattitaidon. Antti tuntee kiitollisuutta siitä, että jooga löysi hänet ennen eläkeikää. ”Jooga on pehmentänyt siirtymävaihettani kohti eläkeikää ja avannut silmäni uudenlaisille unelmille. Maailma on täynnä erinomaisia joogaopettajia ja kauniita retriittipaikkoja, jonne olisi upea vielä matkustaa.”

3. Pidennät halutessasi työuraasi
Antti veikkaa, että ilman joka-aamuista uudistavaa joogaharjoitustaan, hän olisi jo luopunut työstään asianajajana. ”Kuusikymppinen mies tarvitsee liikettä, jolla ylläpitää elinvoimaa kehossa”.

4. Annat kehosi parantaa itse itseään
Antti uskoo, että jokaisella meistä on ns. itse itseään parantava keho, ”self-healing body”. Jos vain annat kehollesi mahdollisuuden. ”Alkoholi ja vääränlainen ruoka ovat varmoja tapoja pilata kehon kyky pitää huolta itsestään.”

Joogan ansiosta Antin ruokavalio on muuttunutkin terveellisemmäksi, samalla kun Antin itsekuri ruuan suhteen on vähentynyt. Miten se on mahdollista? ”Kun kehon viestejä alkaa kuunnella, paine syödä terveellisesti ei enää tule kehon ulkopuolelta vaan sisältäsi, silloin sitä on helppo noudattaa.”

5. Parannat omaa ruumiinkuvaasi
Antti sanoo joogan muuttaneen hänen tapaansa nähdä itsensä ja kehonsa positiivisemmassa valossa. ”Kun kehoa tunnustelee sisältäpäin, eikä katso sitä peilin kautta, keho tuntuu juuri niin nuorelta kuin itse haluat!” Antti sanoo olevansa nyt vanhempana tyytyväisempi kehoonsa kuin koskaan ennen.

6. Syvennät henkisyyttäsi
Joogan ja meditaatioharjoituksensa ansiosta Antti tuntee olevansa entistä syvemmin kosketuksissa johonkin häntä korkeampaan. Antti toteaa myös, että hänen kokemuksensa jumalallisesta hengestä eivät vaadi mitään tarkempaa määrittelyä. ”Jumalan kieli on hiljaisuus. Kaikki muu on huonoa käännöstä.”


Teksti on käännös ja tiivistelmä Antti Heikinheimon haastattelusta, joka on julkaistu joulukuussa 2014 ilmestyneessä kirjassa ”A Million Ways to Love Yoga”. Antti Heikinheimon kuva: Sofia Palmén

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image