Tie horroksesta selkeyteen on pitkä

Blogi on mainosyhteistyö Biomedin kanssa. Biomed on kustantanut Petran itsehoitokokeiluun liittyvät TH Intensive -valmisteet, lääkärikonsultoinnin ja laboratoriokokeet, joilla seurataan kilpirauhasarvojen kehittymistä. Petra on tuottanut sisällön omien kokemustensa perusteella itsenäisesti eikä Biomed puutu tekstisisältöön. 

PETRA_BLOGI_edited-1

Heräsin eräänä aamuna tunteeseen, että jokin on muuttunut. Ojentelin hitaasti jalkojani ja käsiäni ja mietin mitä se voisi olla. Sitten se iski: säryt ja jäykkyys olivat poissa.

Tuntuu kuin heräilisi 20 vuoden horroksesta. Epäselvä kuva alkaa vähän kerrallaan muuttua selvemmäksi ja kirkkaammaksi. Epämääräisten taudinkuvien selvittely on työlästä ja aikaa vievää. Hakkasin kolme ja puoli vuotta päätä seinään ennen tämän ihmiskokeen aloittamista, moni vielä kauemmin. Vaikka nyt tilaani hoidetaan, tahti ei suinkaan ole merkittävästi nopeutunut. Tässä prosessissa joutuukin hoitamaan kehon ohella myös turhautumista ja pettymyksiä.

Tuntui tosi hyvältä, kun viimein epämääräiselle oireilulle löytyi ymmärtäjä ja joku, joka osasi miettiä, mikä minua vaivaa ja kertoi, mitä minun pitää tehdä. Pystyin viimein antamaan luvan itselleni olla epäkunnossa. Kun on joutunut taistelemaan pitkään, voi asioiden alkaessa selvitä ikään kuin uhriutua, käyttää tilaansa esteenä jonkin asian tekemiselle. Voi tuntea itsensä jotenkin erityiseksi ja saada sairaudesta suojakilven peloilleen. Itsellenikin oli vähällä käydä niin.

Alun perin ryhdyttiin hoitamaan kilpirauhasta, koska runsas oireilu ja laboratoriotuloksetkin viittasivat siihen suuntaan. Matkan varrella katse kääntyikin matalaan tulehdukseen ja lisämunuaisiin. Tulehdusta on hoidettu pääasiassa ruokavaliolla (gluteeniton, sokeriton, maidoton). Hapanmaitotuotteet pystyin tosin jättämään kokonaan vasta loppukesällä. Uuteen ruokavalioon sopeutuminen on vaatinut totuttelua, mutta koko ajan siitä tulee luonnollisempi osa elämää. Kesällä tuli annettua muutaman kerran periksi kiusauksille, kun ajattelin ettei se kai niin pienestä ole kiinni. Voin kertoa, että kyllä se on.

Loppukesästä kävi ilmi, että tietyt arvot ovat minulla matalia, erityisesti DHEA-hormoni (dehydroepiandrosterone). Arvoni oli liian kaukana siitä, mitä ikäiselläni ihmisellä tulisi olla, ja siksi lääkäri katsoi aiheelliseksi aloittaa lääkityksen. Kyseinen hormoni liittyy lisämunuaisen toimintaan, eli jos lisämunuainen ei toimi kunnolla, myös kilpirauhanen oireilee, koska kaikkia kilpirauhasen hormoneja ei tällöin myöskään synny. Siksi minulla todennäköisesti oli niin paljon kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Prosessi on vieläkin kesken, eikä minulla ole vielä kaikkia vastauksia tilanteestani, mutta juna menee koko ajan eteenpäin.

Kolmantena päivänä lääkkeen aloittamisesta loppuivat nivelkivut ja -jäykkyydet. Se oli minulle tosi iso asia, koska jomotukset ovat olleet seuralaisenani ainakin muutaman vuosikymmenen verran. Aikaisemmin pidin niitä tanssiharrastuksen syynä, enkä osannut ajatella, että siinä olisi jotain epänormaalia. Työnteko on nopeutunut, koska pystyn ajattelemaan selkeämmin ja keskittyminen on helpompaa. Muistista putkahtelee välillä asioita, mutta silti pelottaa kuinka pysyvää tuhoa tilani on muistikomeroilleni tehnyt.

Huomaan, että kehoni käy välillä edelleen kierroksilla, vaikka mieli olisikin tyyni. Yritän rentouttaa itseäni esimerkiksi meditaation avulla, minkä olen huomannut auttavan ainakin vähäksi aikaa. Edelleen on joskus päiviä, jolloin voimat ovat täysin poissa. Ne kuitenkin vähenevät lukumääräisesti koko ajan. Raskaamman liikunnan kanssa olen vieläkin varovainen, koska siitä menee voimat moneksi päiväksi.

Tällä hetkellä tekemäni ratkaisut vaikuttavat oikeilta. Ruokavalio on ollut hyväksi matalan tulehduksen taltuttamisessa. Ravintolisä on auttanut pulassa ollutta kilpirauhastani ja hormoni paikkaa muita puutteita. Varsinainen syy tälle kaikelle ei ole vieläkään tiedossa ja prosessi jatkuu.

Turhautumiseen auttaa, kun ajattelen tilannetta esimerkiksi vuosi sitten. Täytyy vain yrittää hyväksyä, että tämän tyyppiset ongelmat ovat niin monisyisiä ja yksilöllisiä, ettei niiden selvittelykään onnistu ihan hetkessä. Siksi en esimerkiksi tässä blogissa halua antaa erityisiä neuvoja. Minulla ei ensinnäkään ole siihen asiantuntemusta, ja ne asiat jotka toimivat minulla, eivät välttämättä toimi muilla. Yhden vinkin voin kuitenkin antaa: Kun kuulostelee omaa kehoaan, tietää kyllä mikä sille on parasta. Siihen intuitioon kannattaa uskoa ja pitää siitä sinnikkäästi kiinni.

– Petra

Näin itsehoitokokeiluni alkoi.

Sarjan edelliset kirjoitukset Lepytän kilpirauhastani ruoallaKilpirauhasen hoito on solujen hienomekaniikkaa ja Maatuska-nuken kilpirauhasseikkailut

Lue lisää TH-Intensivestä täällä.

Huom! TH-intensive saattaa lisätä tyroksiinin vaikutusta, joten yhteiskäyttö ainoastaan lääkärin valvonnassa. Vakavissa kilpirauhasongelmissa käänny aina lääkärin puoleen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image