Jotta ihminen voi elää terveenä ja onnellisena, energian on hyvä päästä liikkumaan kehossa ja mielessä mahdollisimman vapaasti. Yksi edellytys sille on, että ihminen on rehellinen itselleen.
Meidän on usein helpompaa töksäyttää näennäisiä totuuksia muille kuin tunnustaa omia syvimpiä tunteitamme – edes itselle. Mutta asioiden pitäminen sisällä kuluttaa energiaa ja tuottaa usein stressiä, jännitteitä ja selittämätöntä ahdistusta.
Oletko kokenut, miltä tuntuu myöntää itselleen jokin vaikea asia?
Raastavan ristiriitaiselta. Raadolliselta, silti vapauttavalta.
Aivan kuin olisi pidellyt sisällään salaisuutta, jota ei itsekään tiennyt. Sitten samalla sekunnin murto-osalla, kun ajatus pullahtaa tietoisuuteesi – jopa ulos suusta – tiedät välittömästi, että se on totta. Vaikka et sitä aiemmin halunnutkaan myöntää.
Tuo piilossa pidetty totuus voi olla vaikkapa se, että haluaa erota ihmisestä, jonka kanssa lupasi olla lopun ikäänsä.
Tai se, että haluaa irtisanoutua tehtävästä, jonka piti olla eläkeaikoihin jatkuva unelmaduuni.
Ehkä jonkin unelman toteuttaminen on alkanut tuntua niin raskaalta, että on aika luovuttaa.
Kun totuus tulee ilmi, tunnet olosi keventyneeksi ja helpottuneeksi. Ehkä myös haikeaksi ja surulliseksi – muutokseen voi liittyä monenlaisia tunteita. Mutta tiedät olevasi menossa oikeaan suuntaan.
Usein vaikeinta on tunnustaa totuuksia, jotka liittyvät nykyisistä olosuhteista ja ihmissuhteista irtipäästämiseen. Se on ymmärrettävää, koska ne sisältävät tunnesiteitä, ja niihin voi liittyä paljon menetettävää. Mutta voi olla vaikea myöntää sitäkin, että kaipaa hurjasti jotain, mitä elämässä ei vielä ole.
Kuinka olet rehellinen itseäsi kohtaan?
1. Älä pakene tunteitasi – ne ovat kompassisi.
Tunteesi ohjaavat sinua oikeaan suuntaan. Jos jatkuvasti väistelet ja pakenet niitä työhön, harrastuksiin, muihin kiireisiin tai riippuvuuksiin (sokeri, tv, internet, alkoholi – jokaisella omansa), välttelet samalla myös sisäistä totuuttasi. Aivan kuin olisit pimeässä metsässä, jossa sinulle ojennetaan valo ja kompassi, mutta et suostu ottamaan niitä vastaan. Kun rehellisesti opettelet kohtaamaan sen, mitä sisältäsi nousee, tiedät automaattisesti, mikä sinulle on oikein.
2. Muista, että muutoskriisi ei kestä ikuisesti.
Monesti välttelemme rehellisyyttä, koska se tietää muutosta, joka puolestaan tietää hankalia kysymyksiä, järjesteltäviä asioita, ehkä erimielisyyksiä. Muista kuitenkin, että mahdollinen kriisi on vain välivaihe matkalla kohti parempaa elämänvaihetta. Jälkikäteen ajateltuna esimerkiksi oma, reilun vuoden mittainen avioeroprosessini tuntuu lyhyeltä. Olisin voinut vältellä asian käsittelyä ja yrittää jatkaa suhdetta edelleen, mutta lopulta rehellisyys itseä (ja samalla ex-kumppania) kohtaan voitti.
3. Luota siihen, että parempaa on tulossa.
Usein haluamme viimeiseen asti kannatella huojuvaa korttitaloa pystyssä, koska pelkäämme tulevaa. Selittelemme, että onhan nykyisessä tilanteessa vaikka mitä hyvää. Eihän sitä tiedä, kuinka vaikeaksi elämä muutoksen myötä menee!
Sen kuitenkin tietää, että elämä, jossa tunnet olosi tukkoiseksi, sammuttaa vähitellen sielusi kokonaan. Muista, että parempia vaihtoehtoja pääsee virtaamaan elämääsi heti, kun alat tehdä rehellisiä, sisäisen totuutesi mukaisia valintoja ja energiasi vapautuu. Anna elämälle mahdollisuus tehdä ihmeitä ja järjestää asiat entistä paremmiksi. Sinun ei vielä tarvitse tietää, millä tavalla ihmeet tapahtuvat. Oma osuutesi on tulla ihmiseksi, joka uskoo niihin!
Valokuvat: 123rf.com