Ihminen tarvitsee rajoja ja rakkautta – myös netissä

päätoimittajalta

Jokin aika sitten NYT ja MTV sulkivat kommenttiosionsa määräajaksi. Molemmat mediat perustelivat päätöstään sillä, että kommentit ovat julmia. HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen kirjoittaa: ”En keksi kansanryhmää, jota ei olisi loukattu. Sama toistuu päivästä toiseen. Keskustelu ei etene minnekään.” MTV:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttila taas toteaa: “Ihmisyys, se meillä on kriisissä.”

Kun Hidasta elämää -sivustoa oltiin avaamassa viisi vuotta sitten, teimme saman linjauksen keskusteluosioiden suhteen: Keskustelua ei käydä sivustolla, sillä haluamme luoda siitä hyvän olon keitaan, jossa keskustelu ei luo vääntöä levolliseen tunnelmaan. Haluamme luoda sisältöä näkemällä mahdollisuudet ja antamalla siemeniä johonkin hyvään.

Päätimme, että keskustelu käydään ainoastaan Facebookissa: omilla kasvoilla ja omalla nimellä. Facebook-sivullamme on lisäksi arvot :

  • Ihmisten kohtaaminen on tärkeintä.
  • Hidastaminen auttaa kuulemaan, näkemään ja tuntemaan.
  • Elämä kantaa, vaikka ottaisimme vähän iisimmin.
  • Haluamme jakaa vain ja ainoastaan hyvää energiaa.
  • Kuljemme valossa, sillä ympäröivä maailma syöttää synkkyyttä tarpeeksi.
  • Kiitollisuus on voimavaramme.
  • Jokainen takaisin elämään palannut sielu on menestystarina.
  • Todellisuus näyttäytyy sellaisena, jollaiseksi sen kuvaamme.
  • Olemme jo perillä, sillä elämä on nyt.

Arvoja seuraamalla ylläpito poistaa kommentteja, jotka eivät ole arvojen mukaisia. Poistamiseen ei johda itse mielipide vaan esittämistapa: onko kommentti kirjoitettu ystävyydellä ja rakkaudella vai omaan tunteeseen (negatiivisesti) reagoiden.

Usein kun lukee Facebook-ryhmissä käytävää keskustelua tai medioiden kommenttipalstoja, miettii: Tapahtuisiko tällaista keskustelua kasvotusten, ja jos se tapahtuisi, kuinka julmalta se kuulostaisi? Kun toinen ihminen ei ole nettiyhteyden päässä todellinen, oma vallitseva tunne ja sen oikeutus kasvaa omassa kokemuksessa ylitse muiden – ylitse ihmisarvon. Minun vihastani, pelostani, raivostani ja reagoinnistani tulee maailman napa, maailman suurin totuuksien näyttämö. Haluan, että muut kuulevat tuskani, huudan sen internetin syövereihin ja unohdan, mitä on olla ihminen toiselle ihmiselle. Ihan oikea ihminen.

Netti tekee valtavan monen ihmisen näkyväksi ja äänen kuuluvaksi. Mielipiteet eivät tuo näkyväksi pelkästään ajatuksiamme ja mielipiteitämme, vaan pelkomme, häpeämme, turhautumisemme ja surumme. Tunteen, joka korventaa minua sisältä, on päästävä ulos. Netissä on tilaa ja kuulijoita, muita jotka haluavat reagoida ja jakaa samaa pahaa oloa. Pahan olon oksentaminen ja sen ylläpitäminen ei vaadi kuitenkaan samaa mielipidettä – oikeastaan se vaatii eri mielipiteen. Saan ulkoistettua oman pahan oloni syyn erimielisille. Kunnes se taas muuttuu ylitsepääsemättömäksi ja alan olla jotain mieltä jostain.

Sen sijaan rakentava keskustelu – netissä tai kasvotusten – on maailman siistein asia: tulla kuulluksi ja nähdyksi ihmisenä. Rakentavassa keskustelussa voidaan olla eri mieltä asioista, ja kuvainnollisesti keskustelijat istuvat vierekkäin, samalla puolen pöytää ja näkevät toisessa ihmisessä värisevän sielun, joka on kasvamassa ja avautumassa ja jota muiden on omalla olemisellaan mahdollista kannatella. Se ei ole kilpailu voittavasta totuudesta vaan se on tutustumista erilaisiin maailmoihin.

Hidasta elämää -sivustolla sisällön pääpaino on henkisessä hyvinvoinnissa. Se on sivusto, josta löytyy välineitä sisäiseen kasvuun, uudelleen itseksi tulemiseen. Usein nuo hetket ovat ihmisen elämässä murroskohtia, joissa jokainen meistä on sisäisesti vereslihalla tai sielumme on alkanut väristä tuntuvasti ensimmäisiä hiljaisia värinöitään. Silloin emme kaipaa toisen ihmisen mielipidettä, silloin kaipaamme toisen ihmisen rakkautta ja sitä, että ihan vain olemme olemassa muille. Jos mielipiteet ratkaisisivat sodat, meillä ei olisi sotia alkanutkaan. Se on se rakkaus, joka ratkaisee.

Koen, että myös aikuinen ihminen tarvitsee rajoja ja rakkautta. Rajattomassa ja monin tavoin rakkaudettomassa (/kasvottomassa) internetissä ne luovat turvaa kasvaa ihmiseksi, jolla on yhteys omaan itseen ja vahvuus olla läsnä muille. Ihmisenä toiselle ihmiselle.


 

Kiitos positiivistesta, kannattelevasta, rakentavasta ja rakkaudellisesta keskustelusta Hidasta elämää -sivuston kaikille yli 80 000 Facebook-tykkääjällemme. Näiden viiden vuoden sisään mahtuu paljon keskusteluja, jotka ovat liikuttaneet isosti jotain hyvää <3

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image