Pitääkö sinut suhteessasi pelko vai rakkaus?

Toimimaton, kipua molemmille tuottava ihmissuhde johtaa usein siihen, että toisen täytyy olla vahvempi tekemään päätös suhteen lopettamisesta. Moni läheisriippuvainen tai muuten vain kiltti tai ahdistusherkkä pari sinnittelee vuodesta toiseen yhdessä peläten mahdollisen eron tuottamaa arpea. Molemmat voivat huonosti, kumpikaan ei pysty tekemään ratkaisevaa askelta.

Jesuiittamunkki Anthony de Mello kirjoitti, että maailmassa on kaksi alkulähdettä, joista syntyvät kaikki muut tunteet. Nämä ovat rakkaus ja pelko. Rakkaus-lähteestä nousee kaikki hyvä ja kasvua edistävä. Tapa olla lempeästi läheinen ja vahvistava vierellä kulkija. Kyky antaa hyvää itselleen ja muille. Huomioiminen, rakastaminen, rakkaudellinen läsnäolo. Pelko-lähteestä nousee kaikki tuhoava, ahdistava. Kasvua ja tietoisuutta estävä. Se mahdollistaa kohtaamattomuuden, vihan ja häpeän. Pakenemisen, hyökkäämisen ja passiivisen poissaolemisen. Kun elämä kysyy sinulta tärkeitä asioita liittyen suhteesi jatkamiseen, voit etsiä vastausta itseltäsi kysymällä, mitä rakkaus tähän vastaisi? Entäpä pelko?

Ihminen on löytöretkellä itseensä läpi koko elämänsä.

Hankalimmat tilanteet ja ahdistavimmat asiat opettavat usein meille eniten ja antavat mahdollisuuksia kasvuun. Kärsimys sinänsä ei jalosta ketään, mutta sen kautta voi oppia elämästä ja itsestään paljon. Pelon paras anti on se,että se antaa meillä näkymän tärkeisiin, huomiota vaativiin asioihin sisällämme. Kun suostut tutkimaan pelkosi motiiveja, voit ottaa pelkosi hallintaasi. Voit myös kyseenalaistaa ajatuksesi ja kysyä itseltäsi mitä pelkäät? Seuraava kysymys voisikin jo olla, että näetkö mitä vaille jäät?

Moni ihminen pysyy tuhoavissa tai mitään antamattomissa ihmissuhteissa vain eroamisen pelon takia. Suostuminen suurelle elämänmuutokselle pelottaa niin paljon, että ennemmin siedetään kohtaamattomuutta, väkivaltaa, alistamista, pettämistä, alkoholismia tai hyväksikäyttöä.  Ero pelottaa usein siksi, että viimeistään sen jälkeen on otettava vastuu omasta onnellisuudestaan. Onneton elämä ei ole enää toisen ihmisen tai ulkoisten olosuhteiden vastuulla.

Eron hetkellä maisemat ovat usein polarisoituneet. Toisesta tulee jättäjä ja toisesta jätetty, vaikka molemmat olisivat voineet huonosti jo pitkään. Voi myös olla, että eroa enemmän jo ennalta pohtinut henkilö kokee viime kädessä tulleensa jätetyksi. Moni viime metreillä tapahtunut uskottomuuskin on vain väkivaltainen repäisy irti liitosta, josta ei muulla tavoin ole pystytty irtautumaan. Pettäminen tai uuden suhteen virittely on silloin keino paeta tai tulla ulosheitetyksi. Parisuhteen loppumiselle se ei ole selitys, vaikka helpon syy-yhteyden tarjoaakin.

Kun rakkaussuhde päättyy, tarvitsee molempien saada aikaa irrottautua suhteesta. Kumpikaan ei voi toimia toisen saattohoitajana. Irrottautumiseen tarvitaan suostumista tunteille, erityisesti surulle ja vihalle. Kykyä pysytellä toisesta kauempana, rakentaa omaa uutta elämää pala palalta. Kun tarpeeksi aikaa on kulunut,on mahdollista rakentaa uutta ihmissuhdetta entiseen kumppaniin. Joskus voi käydä myös niin, että entisestä rakastetusta kasvaa ystävä.

Kuinka rakentaa ystävyyttä avioliiton jälkeen?     

  • Käsittele vaikeat tunteesi jonkun muun kuin entisen puolisosi tai lastesi kanssa, esimerkiksi terapeutin kanssa tai eroryhmässä, muista että erosta selviytymiseen menee ainakin vuosi.
  • Muista että kaikilla tunteilla on sinulle tärkeä viesti, älä työnnä niitä kauemmaksi, vaan hyväksy ne, niin ne kyllä työnsä tehtyään poistuvatkin.
  • Erotunteet ovat vaikeita molemmille, toisen kärsimys ei välttämättä näy sinulle. Älä tunkeile ja prässää.
  • Älä puhu pahaa exästäsi lastesi kuullen, entinen puolisosi on heille joka tapauksessa oma vanhempi, johon he myös samaistuvat. Myös tapa jolla puhut ihmissuhteista ja muista ihmisistä jää vaikuttamaan lastesi ajatuksiin.
  • Keskity omaan elämääsi, mieti mitä mahdollisuuksia uusi tilanne sinulle avaa. Varmin merkki irrottautumisesta on kun huomaat olevasi kiinnostuneempi omastasi kuin exäsi tekemisistä.
  • Jousta kun exäsi pyytää apua, näin sinullakin on apua käytössäsi jonakin päivänä.
  • Osoita exällesi sanoin ja teoin että haluat rakentaa siltaa. Ystävyys ei ole parisuhteen jatko vaan uuden ihmissuhteen alku.
  • Muista, että eron jälkeinen ystävyys pääsee kasvamaan vasta kun molemmat ovat käsitelleet eroon liittyvät tunteet tahoillaan.
    Ystävyys ei tarkoita välttämättä sitä että pitää tiivistä yhteyttä, vaan sitä, että voi luottaa siihen, että toinen on sinua kohtaan hyväntahtoinen ja tarvittaessa apunasi.
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image