Näin helpotat ruoansulatusta pienillä valinnoilla

Artikkeli on tuotettu mainosyhteistyössä College for Naturopathic Medicinen kanssa. College for Naturopathic Medicine kouluttaa ravintoterapeutteja.

vieraskyna

Gabi HeyesKirjoittaja Gabi Heyes on naturopaatti, herbalisti sekä iridologisti, joka valmistui College for Naturopathic Medicinesta yli 10 vuotta sitten. Han perusti menestyvan vastaanoton, jossa hän ja moni muu alan ammattilainen tarjoavat lukuisia eri luonnonmukaisia hoitomuotoja. Tämä pienten lasten äiti rakastaa työtään, jossa hän saa auttaa ja tavata paljon uusia ihmisia sekä vaikuttaa omiin työaikoihinsa joustavasti.

Oli syy sitten paikallaan pysyvän elämäntyylimme, ruokailutottumuksiemme tai nauttimamme päivittäisen ruoan määrän, on vatsan turvotuksesta tullut osa arkeamme.

Moni meistä kärsii laajentuneesta vatsalaukusta pitkin päivää. Osalla vatsalaukkuun muodostunut jumissa oleva ilma aiheuttaa niin voimakkaita kipuja, että he pahimmillaan rajoittavat syömistään jopa olemattomiin. Suoliston toiminnasta puhutaan harvoin julkisesti, joten mistä apua normaalin ja epänormaalin ilman tunnistamiseen?

A Glass and Metal Jug of water
Juo lasi vettä puoli tuntia ennen ateriaa.

Ilmavaivat ja kaasut voivat jäädä jumiin suoleen. Päästäkseen ”pakenemaan”, suolen tulisi avautua jokaisen aterian jälkeen – yhteensä  kolme kertaa päivässä. Moni oireilevan paksusuolen kanssa yllättyy tästä, kuvitellen että joka-aamuinen wc-asiointi tarkoittaa säännöllistä ruoansulatusta. Jos otetaan huomioon päivittäisen ruoan määrä, näin ei kuitenkaan ole. Suolen aktiivisuutta voi tehostaa lisäämällä ruokavalioon ravintokuituja, kuten pellavansiemeniä ja psylliumia. Liota siemeniä yön yli vedessä, jotta ne imevät nestettä –  ja juo koko seos heti herättyäsi.

Vaikka kykenisit juomaan kahdeksan lasia vettä päivässä, vältä silti nestetasapainon häiriytymistä nestettä poistavilla juomilla, kuten tee, kahvi tai alkoholi. Voit ottaa peilin avuksi ja tarkastaa kielesi tämän hetkisen tilan. Jos huomaat kielen sivujen aaltoilevan hampaiden jäljistä, olet jo saavuttanut nestehukan tason.

Tarvitset riittävän määrän vettä, jotta kehosi voi tuottaa tarvittavan määrän ruoansulatusentsyymejä ruoan pilkkomiseen. Näiden entsyymien epätasapaino johtaa ruoan happanemiseen vatsalaukussa  ja sitä kautta muodostaa ylimääräisiä kaasuja. Myös stressi heikentää ruoansulatuksen kapasiteettia, joten vältä hotkimista sekä työpöydän ääressä syömistä ja panosta rauhalliseen ruokailuympäristöön.

Mikäli heräät litteällä vatsalla, joka kuitenkin turpoaa päivän mittaan, on todennäköistä, että turvotus johtuu syömästäsi ruoasta. Harkitse hakeutuvasi ruoka-aineherkkyystestiin (eri asia kuin allergiatesti). Ravintoterapeutti voi suositella tiettyjen ruoka-aineiden rajoittamista yksilöllisten tarpeiden mukaan, sekä asianmukaista ravintolisää ruokavalioosi.

Mikäli kärsit ilmavaivoista jo herätessäsi, aikaista illallisesi ajankohtaa huomattavasti. Kokeile myös olla syömättä proteiinia sekä hiilihydraattia yhtäaikaisesti ja erottele ruokailusi pienempiin annoksiin, joita nautit tiheämmin pitkin päivää.

Yleiset suuntaviivat helpottamaan ruoansulatusta:

 • Nauti viimeinen ateriasi 3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
 • Vältä runsasmausteisia ruokia.
 • Vältä hiilihappoja, kuplat päätyvät aina johonkin!
 • Yritä juoda 8-10 lasia vettä pitkin päivää.
 • Juo lasi vettä puoli tuntia ennen ateriaa, jotta entsyymit saavat tarvittavan nesteytyksen.
 • Pureskele ruokasi perusteellisesti.
 • Kokeile erotella proteiinien ja hiilihydraattien nauttiminen eri kellonajoille.
 • Minimoi sokerin saanti (leivokset, makeiset, suklaa, makusiirapit jne.)
 • Minimoi prosessoitujen ruokien syönti, mm. leikkeleet, tölkkiruoat, keksit, aamiaismurot, valmisruoat, jotka sisältävät lisäaineita sekä keinotekoisia makeutusaineita.
 • Kysy neuvoa probiooteista ja hyvien bakteerien ylläpidosta ravintoterapeutilta.
 • Kysy neuvoa ruoansulatusentsyymien sekä suolahappojen käytöstä ruoan pilkkomisen apuna.
 • Harkitse olisiko paksusuolen vesihoito sopiva vaihtoehto sinulle.

Huom! Neuvoja ei pidä tulkita diagnoosina tai hoitona. Kysy omalta terveydenhoidon ammatilaiseltasi lisätietoja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image