Elämälläsi on suuri merkitys, olet ainutlaatuinen ja sisälläsi asuu valtavasti aarteita – 5 vinkkiä, kuinka saada koti näyttämään Sinulta

Boheemi pukeutumistyyli yhdistetään hippikulttuuriin, taiteilijoihin ja vapaaseen elämään, mutta viime vuosina se on lyönyt läpi myös kodin sisustustyylinä. Siitä käytetään nimeä boho decor.

Boho-tyyli ei ole kaikkia varten. Ystäväni haukkoi henkeään olohuoneessani ja tokaisi “Muutama väri liikaa!” Joskus kiireinen ja sekava elämäntilanne vaatii neutraaleja ja rauhoittavia värejä, minimalismia, kiiltäviä, uusia huonekaluja ja tuttua ja turvallista tapaa sisustaa. Mutta jos haluat hieman haastaa itseäsi, jos pidät väreistä, luovasta ja rajoja rikkovasta tyylistä, vanhan tavaran uudeksi tuunauksesta ja itsesi ilmaisusta hyvin näkyvällä tavalla, tulet rakastumaan boho-tyyliin! Se voi myös paljastaa sinusta hauskojakin uskomuksia, kuten kaikki kotiin liittyvät asiat. (Lue edellinen blogini)

“Huh, millaiseen prosessiin tämä bohoprojekti onkaan minut saanut! Mitä pelkoja kodin uudelleen sisustaminen tuokaan esiin? Mistä perusturvallisuus käytännössä muodostuu? Kaaottisen elämänvaiheen jälkeen halusin kodilta harmoniaa ja seesteisyyttä, joten vedin kaiken valkoiseksi ja beigeksi. Nyt on tulossa viidakkotapettia, värejä, isoja kuvioita ja kasapäin kasveja jotka pitää pitää elossa. Yksi osa minusta on kauhuissaan, toinen aivan fiiliksissä!”

Mitä henkisiä oppeja bohotyyli edustaa?

1. Ei ole valmista polkua itsensä löytämiselle

Turvallisuushakuisessa maailmassa on helppo tuudittautua siihen, että opitut säännöt, kontrolloidut suunnitelmat ja “näin on aina ennenkin tehty”-mentaliteetti toisi turvaa ja pitäisi mukavuusalueen mukavana. Siksi koti on usein kopio lapsuudenkodista ja heijastaa sen arvoja. Lasten myötä kodista tulee lasten ehdoille sopiva. Yleensä siinä vaiheessa kun alat löytää itseäsi, sinulle tulee halu tehdä kodistasi omanlainen. Luet sisustuslehtiä ja etsit vinkkejä. On sisustussuuntauksia, joissa saa tehdä näin, mutta ei missään nimessä näin. Bohotyylissä ei ole mitään sääntöjä, päinvastoin, se haastaa sinua rikkomaan kaikki säännöt ja löytämään itsesi sisustusprosessin aikana! Ei ole suunnitelmia, et voi tietää, katso mitä tulee ja mitä löytyy!

“On ollut järkyttävää huomata, millaista levottomuutta tunnen, kun en etukäteen hahmota tulevaa kokonaisuutta. Hankin sitä mikä vetää minua puoleensa ja tuntuu ja näyttää minulta, ja pitää vain luottaa siihen, että ne järjestyvät kyllä kauniiksi kokonaisuudeksi, minuksi!”

2. Unohda kaikki mitä olet oppinut ja luo rohkeasti uutta

Voit kuvitella olevasi kovinkin ennakkoluuloton, villi ja vapaa, mutta bohotyyli nauraa näille kuvitelmillesi! Itselleni mattojen vinoon ja päällekkäin laitto oli kova paikka. Tuhahtelin järkyttyneenä tälläiselle tavattomuudelle, samalla nauraen itselleni. Tässäkö on estottomuuteni raja? Ylitin itseni, matot ovat nyt päällekkäin ja muutama niistä roikkuu jopa seinällä! Huonekalujen ei ole pakko olla seinän vieressä ja suorassa, ne voivat olla vinossa ja huoneen keskellä. Lipaston laatikko voi olla auki ja sieltä voi pilkottaa vaikka huonekasvi! Vaate voi olla sisustuselementti, kukkaruukkuna voi olla laukku. Liitumaalilla voi maalata mitä vain, hiekkapaperilla saa kuluneen efektin ja nitojalla päällystät helposti tuolit. Kotisi saa heijastaa persoonallisuuttasi ja kun rikot kotisi normaalin rajoja, uskaltaudut rikkomaan rajojasi myös kodin ulkopuolella.

“Vaikka asun yksin, vuoteeni molemmilla puolilla on ollut yöpöytä, koska niitähän kuuluu olla kaksi. En ole saanut vaatekaappini ovea kunnolla auki, koska toinen yöpöytä on sen edessä. Nauran tälle vieläkin, aina kun avaan vaatekaapin. Yöpöytänäni on nyt tuoli. Tuoli!”

3. Minkään ei PIDÄ sopia yhteen minkään kanssa, kaikki SAAVAT olla sopuisasti yhdessä

Luonnollisessa luovuuden tilassa ei ole tarvetta erotella, vertailla, järkeillä ja päätellä mikä on oikein ja mikä väärin, miten saa ja miten ei saa olla. Kun hyväksyt itsessäsi kaiken, on helppo hyväksyä ympärilläsikin kaikkea. Pidät kaikesta, et enää “vihaa” mitään, olet sopusointuinen ja harmoninen kaiken runsauden ja väriloiston keskelläkin. Kaikki värit sopivat yhteen, aivan kuten suurta iloa ja ihastusta tuottavassa sateenkaaressakin. Luonnollisilla asioilla on tapana itse puhdistaa itsensä, joten boho-tyylikin suosii luonnollisia materiaaleja ja runsasta määrää kasveja, jotka puhdistavat ilmaa, jotta voit hengittää vapaasti omassa kodissasi. Seinät ja pinnat ovat täynnä luonnon runsautta ja rouheutta sekä riemukkaita ja yllättäviä ratkaisuja. Kaikelle on tilaa, myös mustavalkoisuudelle.

“Katson kaikkia värejä tavarakasassa ja olen kauhuissani, mutta samaan aikaan näen jo, että tästä tulee kaikkien aikojen kaunein kotini. Tunnen kaiken tämän mullistavan sisimpääni ja vapauttavan luovuuteni.”

4. Runsaus ja vauraus on kaikkien syntymäoikeus

Peloista johtuvat uskomukset saavat sinut luomaan niukkuutta elämääsi. Sitä alkaa uskoa, ettei ole kaiken kauneuden, kaiken arvostuksen ja kaiken runsauden arvoinen. Boho-tyylissä “less is more” kääntyy “more is more”-muotoon. Sinulla ja elämälläsi on suuri merkitys, olet ainutlaatuinen ja sisälläsi asuu valtavasti aarteita ja rikkauksia. Siksi kotisi tavaroiden on oltava myös merkityksellisiä ja persoonallisia, juuri sinulle sopivia ja sinusta kertovia. Matkamuistot, tärkeät voimaa antavat kuvat, kirjat ja esineet saavat olla silmiesi edessä muistuttamassa sinua arvokkaasta elämästäsi. Jokaisella esineellä ja huonekalulla on oltava tarina, muuten se ei saa jäädä. Kodissa henkii historian havina ja tulevaisuuden kutina – on vanhaa, sielukasta, arvokasta, mutta myös uutta, jännittävää ja toiveikasta. Muutkin tuntevat kotisi energian ja pian se on sinunkin energiasi.

“Olen aina ajatellut, että kaunis koti on muiden etuoikeus, ei minun saatavilla. Olen tottunut elämään muuttolaatikoiden välissä, etsien paikkaani, joten ei ihmekään, etteivät minulle tärkeät asiatkaan ole löytäneet paikkaansa. Nyt kun olen oppinut arvostamaan itseäni, arvostan kaikkea ja kaunis kotini on pian valmis. Minulla oli jo lähes kaikki mitä siihen tarvittiin.”

5. Kaikki olotilat ovat sallittuja

Sinussa on erilaisia energioita ja tunteita ja niin on kodissasikin. Toiset huoneet vaativat matalalentoa, rentoutumista ja rauhoittumista, toisissa on ilon ja valon tunnelma. On tärkeä tunnistaa missä huoneissa on hyvä tehdä mitä ja jos mahdollista, luoda kotiisi jokaiselle perheenjäsenelle jos ei omaa huonetta, niin ainakin oma nurkkaus, turvapesä. Meillä on iloinen ruokailu/olotila, täynnä väriä ja valoa. Sieltä meidät löytää, kun haluamme olla yhdessä ja seurustella. Kun haluan olla rauhassa ja laittaa jalat ylös, olohuoneen tummemmat värit ja maadoittavan pehmeä energia (niillä päällekkäin olevilla matoilla) rauhoittavat minut heti.

“Olen ollut kodeissa, joissa tuntuu, että on pinnisteltävä koko ajan, jotta sopisi täydelliseen sisustukseen. Haluan olla omassa kodissani vapaa tuntemaan mitä vain.”

Bohotyyli rikkoo rajoja ja vapauttaa pelkoja, jolloin tulee tilaa vapaudelle, luovuudelle ja jatkuvalle muutoksenhalulle. Kodissasi asuu turvallisuuden tuoma lämpö, ja huomaat pian, ettet halua lähteä enää kodistasi mihinkään, siellä on niiiiin ihanaa!

Jos haluat inspiroitua lisää bohoilusta, seuraa Instagramissa: bohemiandecor, kelli_e_collins, sadies_lovely_life, eva.loyola ja theloungeista.

Kuvat kodistani: Sari Mattson

Siteeraukset asiakkaalta, jonka kotia bohotan, ja joka inspiroi tämän kirjoituksen tekemiseen rohkealla heittäytymisellään.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image