Vähät välittämisen taito

Kirjoittaja Sani Leino toimii myyntivalmentajana Celectuksella. Celectus on vuonna 1999 perustettu uusmyynnin palveluyritys, jonka toiminnan keskiössä on myyntityö ja sen kehittäminen.


Olet varmasti törmännyt viimeaikoina varsin moneenkin somekohuun ja myrskyyn vesilasissa. Ajalle tyypillisiä ja toki välillä tärkeitäkin purkauksia ja vahvoja kannanottoja joidenkin periaatteellisten asioiden puolesta.

Tässä kirjoituksessa painotetaan kolikon toista todella tärkeää puolta: Vähät välittämisen tärkeyttä.

Korostan tässä varsin suorasanaisessa kirjoituksessa, viittä tärkeää asiaa mitkä liittyvät kaikki vähät välittämiseen.

image
1. Liiallinen huolehtiminen ja välittäminen itse asiassa
menettää merkityksensä kun sitä tehdään kokoajan, joka puolella ja ihan kaikkien toimesta.

”Onkohan mulla S-Etukortti mukana lompakossa, kun olen menossa Prismaan,
voi että sentään tätä elämää!”

”Jäiköhän se valo päälle eteiseen kun lähdin töihin, jummijammi sentäs!!?”

”Mitäköhän Marja-Niina ajattelee kun meillä on ryppyset keittiön verhot??”

”Siis ei voi olla totta tää Kehä I:n on aivan tukossa, jo kolmelta!!!?

”Ajoin saamari väärälle bensa-asemalle vaikka kadun toisella puolella,
ois ollu perkele melkein sentin halvempaa bensaa, Perkele.”

Ota Antti Aspiriini ja rauhotu. Nämä eivät ole oikeita ongelmia.

Tiedätkö miksi tätä kutsutaan? Väkisinvälittämiseksi.

Miksi tämä pitäisi lopettaa? Kun välittää ja ylihuolehtii jatkuvasti kaikesta luo samalla itselleen oikeutuksen jatkuvasta mukavuudenhalusta, helppoudesta ja 24/7 onnesta, niin menettää pikkuhiljaa otettaan oikeiden ongelmien käsittelyyn.

Sitten kun poskessa puhkeaa perjantai-aamuna finni, niin on viikonloppu pilalla ja oikeus oikutella.

Jatkuva mitättömistä asioista huolehtiminen johtaa siihen, että elämän eteen tuomat oikeat ongelmat saattavat tuntua liian vaikeilta käsiteltäviksi ja mieleen kömpii vähitellen päättämättömyyden peikko.

Jos ihminen ei osaa tai uskalla tehdä päätöksiä, niin on hyvä ymmärtää, että tämäkin on itse asiassa päätös. Päätös siitä, että päätöksen tekee joku muu kuin sinä.

Alati muita miellyttäessä siirryt elämässäsi kuljettajan paikalta matkustajaksi. Matkustajaksi, jossa kitisijät kääntää rattia.

Välitä niistä jotka välittää, älä välitä valittajista.

Ankeuttajien tehtävä elämässäsi on itseasiassa vain vahvistaa valitsemaasi polkua.

Meillä on kaikilla saman verran tunteja päivässä. Aina välillä kannattaa miettiä miten nämä tunnit käyttää, jotta ei vain elä päivästä ja viikosta toiseen niin kuin kitisijät vaativat.

lennonslogan

2. Se, että olet rohkeasti erilainen, päättäväinen ja uskallat kyseenalaistaa eltaantuneet toimintamallit ja tehdä rohkean ei ole itsekkyyttä, vaan se on rohkeutta ja valinta joka itse asiassa vapauttaa aikaa ja läsnäoloa epäitsekkäisiin tekoihin. Tällä on hintansa. Se on ulvojien ulina.

Kun hetken pohdit, niin monet tunnetut johtajat, artistit, urheilijat ja ylipäätään menestyneet ihmiset eivät piittaa pätkääkään mitä vieressä huohottavat heitterit huutelevat tai ujot ulisevat, vaan menevät ja tekevät juuri sitä, minkä silloin näkevät oikeaksi. He uskovat omaan näkemykseensä niin vahvasti, että he eivät yksinkertaisesti…

välitä pätkääkään mitä muut ajattelevat.

Henkisesti vahvoilla henkilöillä on jalo taito vähät välittää kitisijöistä, vaan he uskaltavat mennä sinne minne kuuluu mennä, vaikka vieressä sormet sanoisivatkin soosoota kuorossa.

Lisäksi rohkeat yksilöt uskaltavat kyseenalaistaa turhat ja typerät toimintamallit, jos niille ei löydy mitään perustetta, vaan niin on vain aina tehty.

Oletko miettinyt, että joskus kysyisit Miksi itse asiassa teemme tämän näin, ihan noin niin kuin oikeasti? Kyseenalaista. Haasta. Argumentoi. Puolusta. Hyväksy.

Älä kyseenalaista kokoajan kaikkea, mutta aina tarvittaessa.

Sitten kun päätös on tehty ja olet rohkeasti ja suoraselkäisesti esittänyt omat mielipiteesi, sen sijaan kun supiset selän takana ruokalassa, niin hyväksy muutos ja mukaudu. Muista, että uuden toimintamallin mukana tulee huolien lisäksi monesti
paljon hyviä puolia jotka saat aiemmin näkyville kun lopetat hiljaisen kapinan.

Muista, että asioiden aikaansaamisesta huolehtiminen ei edistä aikaansaamista, asioiden aito käytännön tekeminen edistää.

Worry isn’t work.

Sitten on yksi varma homma. Muiden tekemisistä huolehtiminen ei muuten edistä kenenkään töitä sentin vertaa. Anna kaverin painaa. Anna rautalankaa ja rakkautta. Sitten pupillit omaan pulpettiin.

image1
3. Se, että miellytät ja kohtelet kaikkia yhtä korkealla prioriteetilla, tarkoittaa itse asiassa, että et kohtele niitä oikeasti tärkeitä henkilöitä tarvittavalla tavalla jotka oikeasti ansaitsevat hyvää kohtelua.

Minkä parissa ja kenen kanssa päiväsi sujuu?

Lastenhoidon monessa taloudessa veljekset Pädi ja Pleikkari, koska on vielä pakko laittaa vielä pari tärkeää mailia sille CxO:lle kun on Quukakkosen loppu.

Siinä vieressäsi oleva ei välttämättä ymmärrä miksi hän taas joutui
katsomaan Pikkukakkosen yksin Isin tiuskiessa ja hyssytellessä vieressä
kun hän koittaa laulaa mukana Pate Postimiestä.

Pikkukakkonen, perhe ja pillimehu syö Quukakkosia aamupalaksi.

Välitä niistä jotka välittää, älä välitä valittajista.

image2

4. Kun huolehdit siitä miten sinun tulisi pyörää polkea, jotta naapurit hyväksyy, niin poljet itseasiassa SUN omaa pyörää NAAPURIN jaloilla.

Mitkä ovat Australialaisen saattohoitajan mukaan ovat
yleisimmät mietteet kuolinvuoteella?

Miksi en perhana tehnyt juuri niitä asioita mitä sydämeni sanoi?

Miksi en uskaltanut? Miksi en tein vain muille en itselleni?

Miksi omistin työelämäni muille muiden vuoksi joka lopulta vei perheen ja terveyden?

Miksi en pitänyt yhteyttä niihin joista välitin?

Miksi en kertonut tunteistani?

Miksi me emme sitten tee näitä jos ehtoopuolella kaduttaa?

Koska välitämme jatkuvasti pikkuasioista, jolloin ne vievät kaiken kapasiteettimme oikeasti isojen asioiden pohdinnalta.

Tee siltä kun susta tuntuu. Välitä OIKEASTI niistä jotka OIKEASTI välittää susta,
niillä muilla ei ole OIKEASTI mitään väliä.

Älä ole tissiposki ja kitisijöiden kynnysmatto. Ole mielummin oman elämäsi rokkistara, jolla on faneja.

Full swing in living colour.

image3

5. Se, että joku vetää tuplaherneet nenään jostain järkyttävän pienestä asiasta on monesti vain katalyytti taustalla olevista ongelmista.

Vastapuolen ymmärtäminen on infoähkyn ja valintatalouden valtakaudella aika kortilla. Pikkuasiat voivat laukaista aikamoisia lumipalloja joiden pysäyttäminen saattaa olla erittäin vaikeaa ellei mahdotonta.

Lasku tulee väärään paikkaan irtisanotaan vuosien yhteistyö.

Netti on puoli minuuttia katki keskellä työpäivää niin käsillä on järkyttävä Somemöyhy.

Kuuntele ja Ymmärrä ensin. Tarvittaessa siirry syrjään. Jätä omaan arvoonsa. Astu tilanteen yläpuolelle. Pidä fokus omassa tekemisessä.

Muista, että muiden huonon olon ja päivän ei tarvitse aiheuttaa sinulle huonoa päivää ja oloa. Pyri mielummin ajattelemaan, että saatat olla henkilön päivän tärkein kontakti, ja itseasiassa sinulla on mahdollisuus muuttaa fiilis parempaan.

Ankeuttajien tehtävä elämässäsi on itseasiassa vain vahvistaa valitsemaasi polkua.

Go ahead and try. This smile won’t brake.

Muista myös, että jos välillä on pää oikein kunnolla painuksissa ja masennuskin itseasiassa yrittää valehdella meille kaikenlaista valheita, joten sillekin voi rohkeasti haistatella huilut.

Masennus ja Depressio nuo maanrakoon ihmisiä potkivat veljekset, ovat pohjimmiltaan vinkuvia huomionkipeitä luuserikitisijöitä joita ei turhaan kannata kuunnella. Olet parempi kuin mitä ne sinulle väitttävät.

Flippaa niille fingeri ja eteenpäin.

Loppukommentti:

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään mikä on se juttu joka saa oman nuotion syttymään ja tehdä toimenpiteitä sen eteen ja mennä sitä kohti rohkeasti. Varsinkin meillä Suomalaisilla on kulttuurihistorian tuottama hyssyttelypakko, jonka johdosta tulee tukkapöllyä kansainvälisillä markkinoilla.

Jos joku ei tosiaan tykkää, niin todennäköisesti on muita jotka todella tykkää. Kannattaa löytää näitä jotka tosissaan tykkää ja palvella niitä.

Kaikkea kaikille on lopulta aina ei kellekään mitään. Hengitä. Elämä jatkuu vaikka Juhla-Mokka ei ollutkaan tarjouksessa.

Sinua kaltoin kohtelevat henkilöt eivät aidosti ansaitse huomiotasi ja heidän arvostelunsa on täysin toisarvoista.

Uskalla tehdä omaa juttua ja niin kuin Arskakin totesi, älä välitä kitisijöistä vaan käännä mielummin kaasukahvaa.

Olen aina pitänyt seuraavasta lauseesta, jotka ajattelin jakaa tähän loppuun kannustukseksi / muistukseksi kirosanoineen päivineen:

image4
Vauhtia ja väriä kevääseen!
@SaniLeino