Kehosi osaa jo toipua vaikeista kokemuksista – Anna sen purkaa paha olo luonnollisella tavalla

Stressi on osa meidän kaikkien jokapäiväistä elämää, tavalla tai toisella. Valitettavasti kovin monet meistä ovat kokeneet elämässään aivan liian pitkiä stressijaksoja, ja tämä jättää väistämättä jäljet sekä kehoon että mieleen.

Eräässä koulutuksessa mainittiin tähän liittyen kolmen sääntö: ihminen kestää hyvin kolmen viikon yhtäjaksoista stressiä, mikäli hänellä on tämän jälkeen mahdollisuus antaa aikaa palautumiselle. Mutta viimeistään kolmen kuukauden jatkuvan stressin seurauksena kehomieli-systeemi alkaa reagoida voimakkaasti monilla tavoin. Toki yksilöllistäkin vaihtelua on olemassa.

Päiväsaikaan olemme luonnollisestikin enemmän sympaattisen hermoston aktiivisuudessa. Stressin hyvä tarkoitus kun on, että se saa meidät toimintakykyisiksi. Illalla noin klo 20 aikaan, mikäli elimistömme toimii tasapainoisesti, parasympaattisen hermoston tulisi alkaa aktivoitua.

Tarvitsemme parasympaattista aktivoitumista, jotta kehomme alkaa korjata stressin aikana aiheutunutta elimistön ja solutason epätasapainoa. Erityisesti yöaikaan tapahtuva korjaaminen ja tasapainottuminen on meille elintärkeää. Toisaalta joskus voimme jäädä liian pitkäksi aikaa parasympaattisen hermoston aktivoitumistilaan, jolloin tyypillisiä oireita ovat mm. voimakas väsymys, uupumus ja toimintakyvyttömyys. Erilaiset tulehdukset ovat myös tyypillisiä tässä tilassa.

Kehon spontaani värinäreaktio on luonnollinen ratkaisu stressin purkuun

Olen itse tutustunut TRE-menetelmään vuonna 2010. TRE tulee sanoista tension & trauma releasing exercises, ja sen on kehittänyt amerikkalainen kriisin- ja traumanhoidon ekspertti David Berceli. TRE tarkoittaa niitä alkuliikkeitä ja -syvävenytyksiä, joiden avulla on mahdollista aktivoida kehoon spontaani neurogeeninen lihasvärinä.

Tämä lihasvärinä on samanlaista kuin eläimillä silloin, kun ne kokevat stressiä. Jos esimerkiksi koira yhtäkkiä säikähtää jotakin, se osaa luonnostaan hoitaa oman pelkostressinsä pois vapisemalla ja ravistelemalla itseään jonkin aikaa. Meiltä ihmisiltä tämä luonnollinen reaktio usein puuttuu sellaisissa tilanteissa, joissa sen olisi hyvä tulla.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi monenlaiset traumareaktion käynnistävät tilanteet, läheltä piti -tilanteet liikenteessä, synnytys, esiintymisjännitys tai tilanteet joissa ihminen todistaa jotakin vakavaa tapahtuvan muille. Myös sellaisissa ammateissa, joissa on riski sijaistraumatisoitumiseen ja stressin kasaantumiseen, olisi hyvä oppia purkamaan omaan kehoon jäävä stressijännite “värisyttämällä” omia lihaksia. Esimerkiksi kaikki sosiaali-, terveydenhoito- ja kasvatusalalla työskentelevät sekä palomiehet, poliisit ja sotilaat tarvitsisivat luontaisen itsehoitokeinon purkaa stressiä haastavien työtilanteiden jälkeen.

TRE:tä säännöllisesti harjoittamalla me voimme siis purkaa erilaisia stressejä kehomielestä. Keho ”säilöö” myös vanhoja stressaavia ja traumaattisia muistoja, jotka tyypillisesti jäävät kehoon erilaisiksi lihasjännityksiksi.

Psoas-lihas

On havaittu, että avainlihasryhmä on syvällä lantion alueella oleva psoas-lihaksisto. Kun esimerkiksi säikähdämme kovaa ääntä, psoas-lihasten välitön aktivoituminen auttaa kehoa suojaamaan arkoja sisäelimiä voimakkaalla vartalon eteen-alas -koukistusliikkeellä. Jos tätä lihasjännitettä ei pureta, psoas-alueelle jää krooninen jännitystila, joka voi aiheuttaa myös erilaisia fyysisiä kiputiloja tyypillisimmin alaselkään ja koko rangan alueelle. Ajatellaan myös, että stressireaktioissa psoas-lihasten ja suoliston reagointi stressiin kulkevat ”käsi kädessä”.

Kehon faskia- eli kalvojärjestelmä

Kehoon aktivoituva värinä/tärinä kulkee tyypillisesti lihaskalvolinjoja pitkin. Kun harjoittelun aloittaa, voi mennä jonkin aikaa, ennen kuin värinä alkaa levitä psoas-alueelta ja reisien alueelta ylemmäs. Jossakin vaiheessa on mahdollista, että värinä kulkee läpi koko kehon. Useimmat ihmiset kokevat värinän erittäin rentouttavana, mutta joskus myös aktivoivana ja energisoivana erityisesti jälkeenpäin.

“Kehomuisti” ja tunteet

Joillakin TRE:n harjoittajilla saattaa nousta erilaisia tunteita pintaan, ja tämä on hyvin luonnollista, kun ymmärrämme kehomielen olevan kokonaisuus. Jossakin elämäntilanteessa olemme joutuneet säilömään kehoomme sellaisia tunteita, joita siinä hetkessä ei ole ollut mahdollista kokea ja antaa niiden virrata vapaasti. Tunteet voivat olla surua, pelkoa, pettymystä tai vihaa, mutta se voi myös olla aitoa ilon ja rakkauden virtausta, minkä on aiemmin jostakin syystä joutunut estämään omassa elämässään.

Mikäli tunnereaktio olisi voimakasta traumaperäistä pelkoa tai ahdistusta, on tällöin parempi harjoitella stressinpurkua TRE-ammattilaisen kanssa, joka on koulutettu ottamaan vastaan erilaisia asiakkaan reaktioita ja toimimaan niin, että asiakkaan turvan tunne säilyy.

HE keholla on kyky

TRE siis tasapainottaa luonnollisella tavalla autonomisen hermoston epätasapainotilaa. Se joko rauhoittaa tai energisoi, riippuen siitä, onko sympaattinen vai parasympaattinen hermosto sillä hetkellä aktiivisempi. TRE:tä harjoittaessa on konkreettisestikin alkanut ymmärtää sanontaa: ”Keholla ja mielellä on kyky parantaa itse itsensä, kun sille antaa mahdollisuuden.” Kehotietoisuuden lisääntyessä harjoittelun myötä, voi alkaa havaitsemaan, miten kehon viisaus osaa ohjata värinää juuri sellaisiin kehon osiin ja lihaksiin, jotka ovat erityisen kireitä ja jännittyneitä.

TRE:tä harjoittaneet ihmiset raportoivat mm. seuraavia positiivisia vaikutuksia:

– Uniongelmien lieventyminen, unenlaadun parantuminen
– Lihasten jännittyneisyyden, niveloireiden ja kiputilojen helpottuminen, lihasten palautuminen helpommin fyysisestä rasituksesta
– Toiminnallisten vatsavaivojen helpottuminen
– Ahdistus- ja masennusoireiden lieventyminen
– Apu post-traumaattiseen stressiin (tarvitaan usein terapeuttista TRE-ohjausta)
– Yleisen (työ)hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantuminen

Itsehoidollinen TRE-harjoittelu ei sovi ihmisille joilla on mm. vakavia sydän- ja verenkiertoelinten, mielenterveyden tai tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Näistä saa lisätietoa kirjoittajalta.

Olemme tyypillisesti tottuneet ajattelemaan, että vapiseva tai tärisevä ihminen on jollakin tavalla heikko, kun hän ei kykene pitämään tunnetilaansa piilossa. TRE:tä pian viisi vuotta harjoittaneena, ymmärrys on kuitenkin muuttunut täysin. TRE on tuonut omaan elämääni yhä syvenevää tietoisuutta itsestä ja omasta kehosta sekä kehossa säilötyistä tunteista ja stresseistä. Miten viisas kehomielemme onkaan – kaikilla asioilla ja reaktioilla on aina jokin tarkoitus, ja TRE auttaa tuomaan näitäkin asioita tietoisuuteemme.

Voin sydämestäni suositella TRE-menetelmää kaikille stressaantuneille! TRE:n voi oppia itsehoitokursseilla ja yksilöohjauksessa, ohjaajien tietoja löytyy sivulta www.trefinland.fi. Meitä alkaa olla jo ympäri Suomea!

Voit lukea alkuperäisen tekstin myös Nina Sainen Jalkeilla-blogista.

Lukuvinkit:
David Berceli: TRE-stressinpurkuliikkeet (Kuva ja Mieli Oy)
Peter A. Levine: Kun tiikeri herää. Trauma ja toipuminen (Traumaterapiakeskus)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image