Painonhallinnan uusi aika – 9 askelta keveyteen

Oletko koskaan kokeillut uutta diettiä, joka lupasi sinulle uuden elämän, sekä kehon muutamassa viikossa? Oletko koskaan tehnyt itsellesi lupausta, jota et pystynyt yli kuukautta kuitenkaan pitämään? Oletko koskaan kokeillut painonpudotusta, ilman pitkäaikaista tulosta? Ehkä olet yksi niistä, joka elää tässä ajassa kokien paineita, ehkä jopa ahdistusta ja stressiä siitä, miltä sinun kuuluisi näyttää? En tiedä sinusta, mutta minä ainakin olen sitäkin kokenut. Tämän tekstin tarkoitus on löytää muutamia toimivia keinoja, jotta näin ei tarvitsisi olla. Tämä on painonhallinan uusi aika, joka etsii vastauksia ajattomista viisauksista, jotka ovat olleet täällä aina olemassa. Kaivetaan niitä esiin ja löydetään sisäinen potentiaalimme.

Paino

Mikä on optimaali paino? Mikä on täydellinen keho? Miltä näyttää hyvinvoiva ihminen? Paino ihannointi määritellään monesti ulkoisten ajatusmallien perusteella, jotka suurin osa nappaa yhteiskunnallisista ihanteista. Tämä antaa alkusysäyksen lähes mahdottomalle tehtävälle. Ulkoistamme oman onnemme ja myös sen miltä meidän kuuluisi näyttää, jonkun toisen käsiin, toisen ihanteisiin, sekä ajatusmalleihin. Paino on monille ihmisille elämän mittainen taistelu tanner, jota koskaan ei saada hallintaan ja sen parissa pyörii enemmän negatiivisia ajatuksia, kuin iltauutisissa. Miksi? Se onkin hyvä kysymys, joka saa aikaan monia syvemmälle meneviä ajatuksia, kumpuamaan sisämmästämme. Miksi en kelpaa tällaisena? Miksi en voi löytää omaa onneani, juuri siitä painosta minkä PÄÄTÄN itselleni hankkia / pitää? Ja ennenkaikkea mitä oikeastaan painonpudotuksella yritän itselleni hankkia?

 Voi olla, että moni ei koskaan kysy itseltään kysymystä syvemmistä motiiveista. Mikäli tavoitteena on painonpudotus, jonka voimme määritellä tavoitteeksi / päämääräksi, on tärkeää kurkata asiaa hieman syvemmälle.

MIKSI haluan pudottaa painoa? Mikä on MOTIIVINI tämän tavoitteen taustalla? Vastauksena voi olla, halu pudottaa 5,678kg itseltään, tai se voi olla halu mahtua niihin housuihin, joissa olit kymmenen vuotta sitten. Kuitenkin jos tarkastelemme näitä motiiveja, monesti taustalta löytyy MENETTÄMINEN. Haluan pudottaa, täten menettää painoa, päästää jostain irti. Jälleen kerran kysymys nousee, MIKSI? Mitä sitten tapahtuu, jos pudotat painoa, miten näkisit itsesi eri tavalla? Hyväksyisitkö jotenkin kehosi syvemmin, rakastaisitko itseä enemmän, tai rakastaisiko sinua joku aidommin, mikäli kehostasi lähtisi muutama kilo?

 Optimaalipainoa ei ole olemassakaan. Me näemme kaaviot, joissa muodostetaan massoille sopiva määritelmä painosta. Perustuuko suositukset johonkin tieteelliseen tutkimukseen, johonkin osuvaan määritelmään, joka määrittää sen kunka paljon meillä pitäisi painaa. Näkemykseni mukaan eivät, vaan ne perustuvat keskiarvoihin ja ympäri pyöreisiin määritelmiin. Silti näitä eletään todeksi, aivan kuin painokaaviot olisivat pyhä graali, jota juotuamme, taivaat aukenevat, tähtien ollessa oikeassa linjassa, lintujen laulaessa pyhiä sävelmiä. Oikeastiko? Se on hyvä kysymys se.

Stressi

Jos olet lukenut tekstejäni, ehkä tiedät, että minulle kehotietoisuus on tärkeää. Se, että me tullaan enemmän kehoomme, kuulemme kehon viisautta parhaan mahdollisen kyvymme mukaisesti, mahdollistaa monia prosesseja käyttöömme. Myös painonpudotuksessa tämä on suunnattoman tärkeää. Kuinka monesti ihmiset aloittavat uuden ”DIEtin”, kuuntelematta koskaan sitä, miltä se kehossa tuntuu? Minä ainakin olen siihen nuorempana syyllistynyt useaan otteeseen. Kehomme ei ole tyhmä, se on suunnattoman viisas kokonaisuus, joka pyrkii kaiken aikaa auttamaan meitä, olemaan puolellamme, tukemaan matkaamme täysin rakastavasti. Mutta annetaanko me sille mahdollisuutta tehdä omaa osaansa, vai luotammeko ulkoiseen tietoon enemmän, kuin kehomme viisauteen? Kun meillä on nälkä, se on signaani jostain, jota on hyvä kuunnella, tukahduttamisen sijaan. Kun meillä sattuu, se on signaali jostain. Jostain syvemmästä, kuin pelkästään, kuinka saan kivun heti ja nyt pois kehostani.

Keho, stressi ja painonpudotus kulkevat käsi kädessä. Stressi, tuo ihana reaktio, joka voi olla puolellamme, tai meitä vastaan määrittää hyvin pitkälti sen, onnistummeko kehollisissa tavoitteissamme. Mikäli otamme painonpudotuksen tavoitteeksemme stressaantuneesti, pakonomaisesti, ei väksin puurtaminen auta kehon omia mekanismeja toimimaan halutulla tavalla. Mitä enemmän meillä on stressihormonit yllä (mm. kortisoli), sitä vähemmän meillä on kehon rakentavat, rasvaa polttavat hormonit toiminnassa. Kysymys mikä on hyvä kysyä aina, kun syömme; Olenko kehossani? Miltä minusta tuntuu? Olenko rentoutunut, vai olenko ärsyyntynyt jostain? Yksi syy, miksi hidastaminen, rukous tai meditaatio toimii ennen ruokailua, on varmasti niiden tuodessa meitä enemmän tähän hetkeen, rauhoittaen kehoa, pienentäen mm. kortisolin määrää samalla. Stressi ei ole paha, mutta sen vaikutus on hyvä myöntää ja ymmärtää elämässämme.Ilo

Toivoisin, että miettisimme meidän kauneusihanteitamme omasta näkökulmastamme. Se on haasteellista tässä ajassa, kun meitä pommitetaan mainoksilla, ihannekuvilla, erilaisilla autuaaksi tekevillä tuotteilla joka kulman takaa. Oman äänen kuuntelemin alkaa olla entistä tärkeämpää tässä markkinavoimia kumartavassa ajassa. Mistä löytäisimme ilon ja leikkimielisyyden koko tähän touhuun? Mistä voisimme lähteä liikenteeseen omassa elinvoimaisuuden metsästyksessämme? On sitten tavoitteena painonpudotus tai energisyyden löytäminen, parhaimpina keinoina näkisin innostuksen, ilon ja voimaantumisen kautta lähestymisen näitä aiheita.

Meille on jo ihan riittävän pitkään painotettu nihkeyden, kiristämisen ja kieltäytymisen polkua, joka ei tue meidän täydellistä kukkaan puhkeamista. Painonhallinta on iso bisnes, joka tietää mitä tekee. Tavoitteena on saada tuotteita myytyä mahdollisimman paljon, mahdollisimman usein. On aika murtaa vanhat kahleet ja löytää voimavarat meistä itsestään, sisältä päin kumpuavaa elämäniloa. Meistä jokainen on sen arvoinen ja jokaisen synnyinoikeus on kokea hyvää oloa omassa kehossaan, riippumatta siitä millainen onni sinulla kävi synnytys arpajaisissa.

9 askelta auttamaan matkaasi

1. Hengitä.

Hengitä 5-10 kertaa syvään ennen kuin syöt. Happi on parhaita kehomme elvyttäjiä ja tuo meidät huolista tähän hetkeen.2. Kuuntele.

Kuuntele mitä kehosi kaipaisi tässä hetkessä syötäväksi. Keho pyrkii keskustelemaan meidän kanssa jatkuvasti, pyrkien opastamaan meidän ruokavalinnoissamme. Kuuntele mikä olo sinulla on ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen. Ystävysty oman kehosi kanssa.3. Rentoudu
.
Mitä enemmän pystymme rauhoittamaan kehoamme ruokailu hetkinä, sitä enemmän pääsemme parasympaattisen hermoston puolelle, joka mahdollistaa ruuansulatuksen ja rennon, rauhoittuneen mielen.

4. Pysähdy

Jokaista ruokailua ennen pysähdy hetkeksi, edes muutamaksi sekunniksi. Tällöin pystymme tekemään valintoja, reaktiivisuuden sijaan. Valitsemme ruokamme monesti täysin hetkessä tulevien impulssien kautta, jotka olemme itsellemme opettaneet. Pysähdy, kuuntele ja ennenkaikkea tee valinta itse mitä syöt!

5. Kiitollisuus
.
Miten suuri ero kehossa koettuun kokemukseen on silloin, kun siirrymme syyttelemisestä ja kurjuudesta, kiitollisuuteen. Vaihtamalla ainaiset ”ei saa”- syönnit, ”kyllä kiitos” – asenteeseen, ennenkaikkea raikkaaseen, ravitsevaan ja täyttävään ruokaan, saamme kiitollisuuden lisäksi mahdollisuuden tarkastella omaa hyväksyntäämme ravinnon parissa. Voimakas sana – kiitos.

6. Jatka eteenpäin.
Kun olet syönyt, päästä irti ruokailusta. Monesti jäämme miettimään, murehtimaan ja jopa itseämme syyttelemään syödystä ruasta. On aika päästä tästä tuhoisasta tavasta irti. Syö ravitsevasti, olemalla kiitollinen ja päästämällä irti, kun olet syönyt. Jopa ”repsahtamalla” päästä irti kaikesta itsesyytöksestä. Keskity elämiseen itsessään.

7. Tee valinta
.
Teemme jatkuvasti valintoja. Kun käyt kaupassa, ravintolassa, ystävien luona, juhlissa, kuka päättää mitä syöt? Sinä, koska itse valitsemme aina mitä suuhumme laitamme. Tee valintoja, jotka tukevat sinun tavoitteitasi. Ymmärrä valintojen vaikutus pitkällä juoksuvälillä.

8. Ota vastuu.

Nyt jos, koskaan on aika ottaa vastuu omiin käsiin. Olemme tulosta siitä, mitä valintoja olemme elämässämme tehneet. Ovatpa ne olleet mitä tahansa, omista ne. Omista jokainen osa kehostasi, ylpeästi ja vastuun kantaen. Mikäli syytät jostain syystä itseäsi, ota vastuu siitäkin ja opetellaan päästämään irti tästä syytöksen kierteestä. Ottamalla vastuun, taakka helpottuu, koska emme pääse enää itseämme karkuun. Otetaan vastaan tämä mielenkiintoisena haasteena ja mahdollisuutena muokata kehomme ja elämämme meidän mieleiseksi. Vastuu on sinulla, otatko kopin?

9. Nauti saavutuksista
.
Ja se tärkein, nauttia matkasta kohti saavutuksia. Nauti jokaisesta salaatista, jokaisesta ravitsevasta aamupalasta, lounaasta, päivällisestä. Nauti siitä, kuinka tiedät mikä olo erilaisista ruokalajeista sinulle tulee. Nauti siitä, kuinka tunnet, kuinka kehosi hyrisee ravitsevan kala-aterian jälkeen. Nauti siitä, kuinka tunnet elinvoimaa kunnon munakas – salaatti aamiaisen jälkeen. Nauti jokaisesta hetkestä, jokaisesta suupalasta, jokaisesta askeleesta, joka vie sinua lähemmäs kohti tavoitettasi. Mikäli et vielä sitä osaa, niin aina voimme ruveta harjoittelemaan. Elämä on tarkoitettu elettäväksi täysillä, ilman kompromisseja, ilman kurjuutta. Nyt on aika nauttia tästä hetkestä, tehdään se yhdessä!

Elä täysillä! 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image