Kesä ja salaatit tulevat. Teen paljon erilaisia salaatteja, joiden täytteenä käytän eri tavoin kypsennettyjä kasviksia. Näin kylmänkin täytteen salaatista saa ruokaisamman, lämpimän ruoan. Tässä resepti helppoon ja hyvään katkarapu-tonnikalasalaattiin. Jos et käytä tonnikalaa tai se ei muuten vain maistu, sen voi hyvin jättää myös pois. Täyte toimii taatusti myös pelkän katkarapujen ja avocadon voimin. Tässä salaattipedin lisäksi pohjana käytin höyrytettyä parsaa, sekä parsa- ja kukkakaalia. Kastikkeena on simppeli, mutta hyvin monikäyttöinen dijon kastike. Sitä voi hyvin tehdä jääkaappiin suuremman määrän kerrallaan, koska se säilyy hyvin vaikka useita viikkoja. Samaa salaattitäytettä voit käyttää myös esim. uuniperunan täytteenä ja testailla sitä myös muihin salaatteihin, yksi hyvä variaatio löytyy täältä.
Katkarapu-tonnikala salaatti
Täyte (2:lle hengelle):
200 g katkarapuja
1 purkki vaaleaa tonnikalaa
1 iso avocado (tai kaksi pientä)
1/2 – 1 sitruunan mehu (maun mukaan, käytä aluksi vain puolikas sitruuna)
1 – 2 rkl majoneesia
ripaus mustapippuria
Kastike:
3 osaa oliiviöljyä
1 osa balsamicoa
dijon sinappia
hunajaa
ruususuolaa
mustapippuria
Salaattipohja:
vihreää salaattia
kurkkua
Höyrytettäväksi:
kukkakaalia
parsakaalia (luomua kannattaa suosia, jotta maistuu edes joltain)
vihreää tankoparsaa
ripaus ruususuolaa
Tee näin: Sulata katkaravut (nopeasti sen voi tehdä huuhtomalla ne haalealla vedellä). Muussaa avocado haarukalla ja lisää sitruunan mehu. Sekoita joukkoon tonnikala, katkaravut ja majoneesi.
Tee sen jälkeen salaatin kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Dijon sinapin, suolan ja hunajan määrä en tähän määrittänyt, vaan parhaan tuloksen saa itse maistamalla.
Kuori tämän jälkeen parsat. Laita ensiksi pelkät kaalit höyrystymään muutamaksi minuutiksi ja lisää sitten vasta tankoparsat (kypsyvät nopeammin) ja ripottele samalla kasviksille hiukan ruususuolaa. Kun kasvikset ovat sopivasti pehmenneet, ota kattila pois liedeltä.
Pilko sallaatti ja kurkku suoraan lautaselle. Lisää kastiketta mieleisesi määrä ja lisää lopuksi täyte ja höyrytetyt kasvikset. Syö heti, vaikka keitetyn luomukananmunan kera.