Miehen tie: Tässä vai yläilmoissa? Mitä läsnäolo on?

Läsnäolosta on tullut yksi työni pääteemoista. Selkeästi se on myös yksi tämän hetken tärkeimpiä aiheita. Halusin hieman avata käsitettä ja erilaisia näkökulmia siihen. Koska termi on ollut laajassa käytössä jo jonkin aikaa, se on alkanut saada hyvin erilaisia merkityksiä. Usein törmään läsnäoloa käsittelevissä keskusteluissa näkemyksiin jotka eroavat asian perinteisestä merkityksestä olennaisesti. Mitä se sitten on?

Tietoisuus/mindfulness ja läsnäolo.

Nämä kolme termiä rinnastetaan varsin usein tänä päivänä. Sille on perustelunsa mutta samalla se on tuonut omat haasteensa asiasta puhumiseen. Siinä missä tietoisena oleminen tai tietoisuuteen – havaintoon tai havaitsijaan samaistuminen usein on edellytys läsnäololle, se voi myös olla tästä hetkestä ja arjen tilanteista poistumista. Mindfulness:n merkitys epäilemättä voidaan liittää tietoisuuteen. To live mindfully – tietoisena eläminen taas on enemmänkin tietoista elämistä – läsnäoloa. Tietoisuus sanana on substantiivi. Tietoinen on tilaa kuvaava adjektiivi. Tietoinen eläminen, läsnäolo, on verbi.

Tiedän, sanat ovat kömpelöitä ja mikä tahansa sanalle annettu merkitys on aivan yhtä hyvä kuin toinenkin. Pohdinpahan ääneen.

Inspiraationi tähän tekstiin syntyi siitä, että monet näkemykset kertovat kantajansa pitävän läsnäoloa tilana jossa mikään ei kosketa, tunnu miltään ja on nähty etäältä. Tietoisuutta se voi olla, mutta että läsnäoloa? Tunteminen, aistiminen, työskentely, mikä tahansa tietoinen sellainen. Antautuen, kokien ja hetkeen rentoutuen, kuulostavat enemmän läsnäololta. Tälle hetkelle ja kaikille sen väreille olemiselta. Tietoisesti, mutta silti karkaamatta tietoisuuden etäisiin ja kirkkaisiin maisemiin. Läsnäolo tuntuisi enemmänkin tietoisuuden ja sen kirkkauden tuomiselta tähän hetkeen.

Heittäytymistäkö?

Toisinaan läsnäoloa kuvataan tilana jossa teet jotain täysin keskittyneenä. Useat kokevat keskittymisen olevan synonyymi läsnäololle. Toiset heittäytymisen ja tähän hetkeen antautumisen. Mutta jos teen tämän kaiken vailla tietoisuuden tuomaa selkeyttä, olenko läsnä? Voinko olla keskittyneenä olematta silti juurikaan läsnä, itsessäni, tietoisena ja vahvasti kokevana? Usein johonkin keskittyminen tai heittäytyminen on vain sitä, että asia ja sen energia vie minut mennessään. En ollut läsnä, koska en itseasiassa ollut edes tietoinen siitä mitä tapahtui, se vain tapahtui kuin automaattisesti.

Tietoisuustaidot eivät ole elämästä karkaamista varten. Elämä itsessäänkään ei taida olla siitä karkaamista varten, vaikka tällaiseen usein törmää niin henkisessä harjoittajassa kuin tietoisuustaitojen oppijassa. Elämän, tämän hetken, itsen ja tarkoituksen ytimeen pääsee kiinni vain niiden kokemisen kautta, mahdollisimman tietoisen sellaisen. Läsnäolevan.

Olet erittäin tervetullut Läsnäolo kertoo kuka sinä olet- ilmaisluennoille. Luennoilla käsittelemme ja koemme sitä, mitä läsnäolo todella on. Pohdimme myös läsnäolon syvempää merkitystä sen paljastajana kuka me todella olemme. Seuraavien luentojen tarkat ajat löytyvät uutiskirjeestäni tämän linkin alta. Samassa uutiskirjeessä myös monta muuta hyvää juttua.

sydämellä, aaro

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image