Turvallisuuden tarve voi estää kokemasta asioita, jotka toisivat elämään täyttymystä – Löydä turva sisältäsi ja ole rohkea

Uskallamme rakastaa, jos se on turvallista ja olemme varmoja, että siihen vastataan. Uskallamme antautua unelmille sitten kun se on turvallista. Varmistelemme ja rakennamme ympärillemme asioita, jotka tuovat elämäämme turvaa ja mukavuutta.

Kaikki ovat omasta elämästäni tuttuja kokemuksia. Turvallisuus on aiemmin ollut elämääni ohjaava asia. Vaikka se ei ole enää niin hallitsevassa roolissa, se vaikuttaa edelleen toimintaani. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta toisinaan huomaan, että edellytykseni varmuuden ja turvallisuuden kokemiselle kaipaavat päivitystä.

Human needs psychologyn esittelemässä ihmisen kuudessa perustarpeessa varmuuden ja turvallisuuden tarve esitellään ensimmäisenä. Kyseessä on tarpeemme kokea varmuuden, turvallisuuden ja mukavuuden tunteita.

Edellisessä kirjoituksessa toin esille sen, että täytämme yksilöllisin tavoin jokaista kuutta perustarvettamme. Käytämme niin rakentavia kuin haitallisiakin tapoja. Mitä tahansa toimintaa tarkastelemme, täytämme aina yhtä tai useampaa tarvetta. Yksilölliset erot syntyvät aiempien kokemusten sekä uskomusten pohjalta rakentuvista säännöistä. Nämä säännöt määrittävät edellytyksemme tarpeiden täyttymiselle, kuten myös sen miten voimme niitä täyttää. Toisena keskeisenä asiana toimii se mikä tarpeistamme muodostuu hallitsevaksi.

Jos varmuuden ja turvallisuuden tarve on sinulle tärkeämpi kuin vaikkapa vaihtelun tai yhteyden ja rakkauden, varmuus ja turvallisuus ovat sinulle tärkeämpiä kuin jännitys, uudet ihmissuhteet, spontaanius ja epämukavuusalueelle uskaltaminen. Korostunut turvallisuuden tarve voi estää kokemasta asioita, jotka toisivat elämäämme täyttymystä.

On hyödyllistä kysyä itseltä; mikä saa minut kokemaan turvallisuutta? Aina säännöt eivät tue elämäämme. Voimme tulla niistä tietoiseksi ja aloittaa selvitystyön sen suhteen, mikä voisi täyttää tarvetta kestävämmin. Lopulta joudumme ottamaan rohkean askeleen ja toimia aiemmasta poiketen.

Rakkaudessa moni meistä on kokenut sen, miten säännöt varmuuden ja turvallisuuden tunteelle voivat haastaa avoimuutta toista kohtaan. On luonnollista ryhtyä asettamaan rakkaudelle raameja tehdäkseen siitä turvallista. Rajoittamalla rakkautta, estämme sen ilmenemisen.

Niin rakkaudessa, unelmien tavoittelussa, ystävyydessä, ihmisenä kasvamisessa kuin hyvinvointia tavoitellessa joudumme hyväksymään tietyn määrän epävarmuutta. Silti, tarvitsemme jotain johon voimme tukeutua ja luottaa. Tiedostamalla sääntömme sekä sisällämme koetun turvattomuuden ja epävarmuuden, voimme muuntaa turvallisuutemme perusteita.

Löytämällä lopulta turvaa sisältämme, sinun on helpompi uskaltautua kuuntelemaan kuka todella olet ja mitä haluat elämässäsi tehdä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image