9 hyvän olon ruokavinkkiä kiireen keskelle

Stressijakso yleensä liittyy siihen, ettei ole tarpeeksi aikaa. Kun taas ei ole tarpeeksi aikaa, karsitaan perustarpeista eli unen määrästä ja ruuan laadusta. Ruuaksi kelpaa usein se, mitä nopeiten saa, tai joku noudattaa periaatetta ”raskas työ, raskas ruoka”. Ja näin stressin määrä lisääntyy kehossa.

Paula Heinonen antaa stressijakson ruokavalioon yhdeksän ohjetta:

  1. Älä syö punaista lihaa, sillä ruuansulatus on häiriintynyt stressin aikana eikä jaksa sulattaa raskasta ruokaa.
  2. Karsi sokerit ja valkojauhotuotteet, sillä ne heiluttelevat verensokeria ja edesauttavat väsähtämistä ja mielialan vaihteluita.
  3. Ota päivittäin kuitulisä ja juo paljon vettä. Näin maha ja suolisto toimivat paremmin.
  4. Syö helposti sulavia ruokia, kuten kasviskeittoja.
  5. Rajoita kofeiinin määrää, sillä se lisää stressihormonien eritystä, kohottaa verenpainetta ja viimein aiheuttaa väsymystä ja jopa flunssan kaltaisia oireita. Myös unihäiriöt saattavat lisääntyä.
  6. Vältä alkoholia, se ei auta stressaantunutta.
  7. Juo päivittäin  lasillinen vihermehua:

    Valmista vihermehua kuivatuista kasviksista ja yrteistä, esimerkiksi nokkosesta ja pinaatista. Myös terveyskaupoista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja. Sekoita lasilliseen vettä tai mehua teelusikallinen vihreää ravintojauhetta. Viherjuoma imeytyy helposti kehon hyväksikäytettäväksi.

  8. Syö päivittäin erivärisiä kasviksia ja marjoja viisi kourallista.
  9. Muista syödä hyviä rasvoja: pähkinöitä, siemeniä, kalaa, ruokalusikallinen kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä sekä kalaöljyä. Öljyt vaikuttavat muun muassa mielentilaan.

Ohjeet ovat Paula Heinosen kirjasta Vihdoinkin hyvä olo – Suolisto kuntoon ruokavalion avulla (Gummerus, 2006)

 

Lue stressistä myös:

Tiesitkö tämän stressistä?

Välineitä stressin hallintaan

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image