Hiilarit – hyvät, pahat ja rumat


Muistatko elokuvan Hyvät, pahat ja rumat? Clint Eastwood priimakunnossa ja musiikit kohdillaan. Se sai minut inspiroitumaan kirjoittamaan tämän aiheen hiilihydraateista.

Hiilarit – sana, joka saa monen terveysintoilijan ihon kananlihalle. Yhdessä rasvan kanssa hiilihydraatit ovat kovan keskustelun alla ja mielipiteitä on suuntaan jos toiseen. Onko tämä parjattu ruoka-aineryhmä sittenkään niin paha? Voisiko olla, että se on vaan ruma ankanpoikanen, joka on väärin ymmärretty. Ehkäpä saamme siitä hyvänkin pienellä ymmärryksellä. Hypätäänpä hiillareiden maailmaan.


Laadulla on merkitystä

Hiilihydraattien laatuun on syytä panostaa mikäli aikoo tästä ruoka-aineryhmästä hyötyä. On suuri ero antaako keholle suoria sokereita vai pitkäketjuisempia sokeriyhdisteitä. Hiilihydraatteja ovat mm:

  • Suorat sokerit: kuten sokeri, siirappi, hunaja ja ruoko- ja juurikassokerit. Nämä imeytyvät soluihin nopeasti.
  • Tärkkelys: peruna ja bataatti ovat tunnetuimmat tärkkelystä sisältävät kasvit. Nämä imeytymät hitaammin kuin suorat sokerit elimistöön.
  • Kuidut: kaikissa kasviksissa, marjoissa ja juureksissa. Kuituja on monia eri lajeja, mm: ligniinit (karheat kuoriaineet), hemiselluloosa, pektiinit, selluloosa, ja kumit (marjoissa & hedelmissä).

 

Sanotaan, ettei ole olemassakaan välttämättömiä hiilareita. Usein viitataan eskimoihin ja muihin pohjoisen alkuperäiskulttuureihin, joissa hiilihydraatteja ei ole juuri käytetty. Erityisen pahana terveyspiireissä pidetään hiilihydraatteja, joista voimme mahdollisesti saada diabeteksen. Tässä kuitenkin muutamia ominaisuuksia,  joita hiilihydraatit voivat tarjota.

HYVÄT

– Suolistobakteerit hyötyvät
– Serotoniinia muodostetaan hyvin hiilareista
– Nopeuttaa aineenvaihduntaa
– Energian tuotantoon
– Voi alentaa stressihormoni kortisolia (nostamalla serotoniinia)

Tähän listaisin itse seuraavat:
– kaikki juurekset
– marjat
– gluteenittomat viljat oikein käsiteltynä (ei välttämätön)
– valkoinen riisi (kurkkaa alle)
– hunaja (kurkkaa alle)
– hedelmät kohtuudella

Valkoinen riisi on listalla sen takia, koska siitä uupuu kuoriosan fytiinihappo, joka voi estää tärkeiden ravinteiden imeytymisen. Sen takia itse käytän nykyisin voimakkaan fyysisen kuormituksen jälkeen mieluummin valkoista riisiä. Passiiviselle ihmiselle se ei välttämättä ole sen parempi kuin mikään muukaan valkaistu tuote. Hyvä huomio on, kuinka Japanissa ennen länsimaalaisia vaikutteita diabetestä on ollut alle 3 % koko väestöstä. Tämä siitä huolimatta, että valkoinen riisi kuuluu päivittäiseen ruokavalioon lähes jokaisella japanilaisella.

Hunaja on mielestäni yksi luonnonihmeistä. Alkuperäiskansat ovat käyttäneet hunajaa ympäri maailmaa ilman verensokeri / diabetes ja muita länsimaalaisia sairauksia. Väärinkäytettynä, passiivisella elämäntavalla se voi aiheuttaa haasteita. Hunaja sisältää paljon muutakin kuin sokereita, joten on tärkeää katsoa muutakin kuin pelkkiä yksittäisiä ravintoaineita.

PAHAT

– Voi rakentaa rasvakudosta liiallisesti nautittuna
– Voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä
– Iho-ongelmia
– Hiivaongelmia suolistossa
– Rasvaksi varastoituneet hiilihydraatit voivat olla takana kolesteroliongelmissa

Tähän listaisin itse seuraavat:
– valkaistut viljatuotteet
– sokeri
– sokeroidut tuotteet
– pitkälle prosessoidut tuotteet
– karkit & sipsit & makeiset

RUMAT

– Elimistön nopeutunut vanheneminen – liian korkea insuliinitaso
– Mielialaheilahtelut – epätasainen verensokeri – ärtyneisyys yms.
– Heikentynyt keskittymiskyky on samoin seurausta epätasaisesta verensokerista

Tähän listaisin kaikki yläpuolella olevat, jos niitä käytetään liiallisia määriä, yhdistettynä passiiviseen elämäntapaan.

Tässä muutamia esimerkkejä. Hiilihydraateilla on paikkansa. Erityisesti jos olet stressaantunut, treenaat kovaa tai olet muuten kovassa kuormituksessa elämässäsi (työ/parisuhteet yms.), niin hiilihydraatit voivat auttaa palautumisessa ja mielialan hyvänä pitämisessä.

Jos sinulla on seuraavia tekijöitä, ehkä olisi aika lisätä hiilareita lautaselle:

– Ärtyneisyys
Huono palautuminen treeneistä
– Heikentynyt libido
– Vaikeuksia nukahtaa

Kertauksena

  • Hiilarit voivat auttaa kuormituksessa.
  • Vähähiilihydraattisuus auttaa ylimääräisistä kiloista pääsemisessä.
  • Keho mukautuu, mukaudutaan mekin uusiin tarpeisiin.
  • Meillä suositaan perunaa, bataattia, kvinoaa, hirssiä, juureksia, marjoja, hunajaa sekä kaikenvärisiä kasviksia.

leipäset
Itselläni pieni hiilihydraattien lisäys on antanut jälleen mukavasti potkua tehokkaisiin jumppatuokioihin. Myös uni ja mieliala ovat parantuneet vuosien hiilarirajoituksien jälkeen. On sanomattakin selvää, että moni hyötyy vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, ennen kaikkea jos elämäntapa on passiivinen ja ylipainoa on kertynyt. Mutta liian pitkään rajoittamalla hiilareita ja samalla kuluttaen elämänvoimaansa, yhtälö ei välttämättä kanna kauas. Kuulostele omaa tilaasi ja ole rehellinen jaksamisellesi. Meidän ei tarvitse seurata mitään tietynlaista suuntausta vaan sen takia, että jokin ideologia niin sanelee. Monesta ravintosuuntauksesta on suunnattomasti hyötyä, ainakin niin kauan kuin ne toimivat työkaluina ehdottomuuksien sijaan. Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä. Jatketaan tasapainoiluja.

Kurkkaa myös ensimmäinen Kysy & ajatus osio.

                                          Luonnollisesti blogin sponsorina toimii Biomed

Luonnollisesti-hyvin-biomed

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image