Rakkauden ei kuulu olla jatkuvaa epävarmuuden vuoristorataa. Silloin on kyse enemmänkin aktivoituneista kiintymysmalleista ja mahdollisesti traumakemiasuhteesta. Intensiivisyys ja intiimiys eivät ole ollenkaan sama asia, vaikka ne helposti saatammekin sotkea.
Toki rakkaus nostaa joskus myös epävarmuuksia ja kipuiluja esiin kaikissa, mutta turvallisessa suhteessa näitä kipuja on tila kohdata. Valitettavasti harvalla meistä on siihen mallia! Miten olla haavoittuva suhteessa? Miten kommunikoida kun kokee olonsa uhatuksi? Miten viestiä tarpeistaan? Mitä täytyy kestää ja mitä ei?
On hurjaa, että pelko ja epävarmuus monella itse asiassa vahvistaa kiintymystä – silloinkin kun se olisi itselle haitallista. Varsin monessa ”draamasuhteessa” on jatkuvasti enemmän tai vähemmän läsnä pelko ja epävarmuus suhteen jatkuvuudesta. Saatamme koukuttua suhteessa kylmä-kuuma-kylmä-kuuma vaihteluun, varsinkin jos tämä on meille jo lapsuuden kodissa omaksuttu malli siitä, miten meihin on oltu suhteessa.
Vaikka voimme nähdä toisen potentiaalin tai suhteen potentiaalin, me emme valitettavasti ole aina suhteissa toisillemme hyväksi. Vaikka vetovoima olisi miten maaginen, se ei takaa suhteessa olon taitoja. Toimiva suhde kysyy myös mm. arvojen yhteensopivuutta ja riittävää emotionaalista kypsyyttä ja vakautta myös vaativien asioiden käsittelyyn.
Kannustan monesti kursseilla reflektoimaan itsensä kanssa sitä, että millainen suhde olisi sinulle hyväksi? Huomaatko, että en kysy pelkästään, millainen kumppani – vaan millainen SUHDE. Suhde on jotain, jota rakennetaan yhdessä. Suhdetta ei riitä ylläpitämään potentiaali tai fantasiat toisesta. Entä mitä se kysyy sinulta itseltäsi?
Sen “täydellisen” kumppanin etsimisen sijaan, ehkä voimme enemmän keskittyä siihen, että millaisia ominaisuuksia on suhteessa, jossa voi voida hyvin. Ei varmasti joka hetki, mutta valtaosan ajasta.
Aloitathan siitä, että kohtelet itse itseäsi arvokkaasti. Rakkauden kuuluisi myös tuntua valtaosan ajasta rakkaudelta, ei hermostoa riistävältä metsäpalolta.
Toimituksen vinkki: Ymmärrä itseäsi, tunteitasi ja valintojasi paremmin
Ymmärrä itseäsi -kortit auttavat tutustumaan itseesi: omiin elämänvaiheisiisi, sisäiseen maailmaasi ja siihen, miten kohtaat maailman. Kortit auttavat ymmärtämään, tukevat ja myös kysyvät tärkeitä kysymyksiä, jotta sinun on helpompi löytää oma äänesi – ja itsesi. Ymmärrä itseäsi -kortit sopivat niin aikuisille kuin nuorille.