Rauhoita hermostoa, vähennä tulehdusta ja palaudu paremmin – Männystä saa tutkitusti tukea

Mänty tukee palautumista, rauhoittaa hermostoa, hoitaa haavoja ja estää tulehdusta. Tiesitkö nämä asiat sisukkaasta suomalaisesta voimapuusta?

Mänty kasvaa paikoissa, joissa moni muu ei pärjää. Se puskee kalliosta esiin kuin muistuttaakseen, että elämä löytää kyllä keinonsa. Jos suomalainen sisu olisi kasvi, se olisi varmasti mänty. Ihan periaatteesta se kasvaa vaikka kiven ympärille, jos niin päättää.

Kansanperinne kertoo, että männyn kuoresta on tehty pettua leipäjauhojen joukkoon, neulasista teetä tai kylpyvettä, pihkasta on saatu haavoihin suojaa ja rungosta tervaa – sitä turvallisen tuoksuista ainetta, jolla on kyllästetty niin veneet kuin varpaanvälitkin. Männyn kuoresta kansanparantajat ovat uuttaneet myös juomaa, jota on käytetty moneen vaivaan.

Voimaa, palautumista ja mielenrauhaa metsästä

Nykyään monet meistä etsivät samoja asioita kuin ennenkin: voimaa arkeen, tukea palautumiseen, keinoja rauhoittaa levoton mieli. Metsään meneminen auttaa siinä. Jos sulkee silmät ja nojaa männyn runkoon, voi melkein tuntea kevyen keinunnan, kun puu huojuu – latva tuulessa ja juuret tukevasti maassa.

Sitä, mikä ennen oli totta suullisessa kansanperinteessä ja tarinoissa, voidaan nykyään tarkastella tutkimuksissa. Niiden perusteella on havaittu pihkan hyvät ominaisuudet haavanhoidossa ja on tunnistettu männynkuoriuutteen sisältämät fenoliset yhdisteet, jotka vähentävät tulehduksia. Yhdisteiden on tutkimuksissa todettu estävän prostaglandiini E:n muodostumista ja näin ehkäisevän tulehdusreaktiota.

Lapsena uskoin, että puut puhuvat. Etenkin männyt – ne naksuivat, narisivat ja havisivat tavalla, joka kuulosti välillä tervehdykseltä ja välillä varoitukselta. Nykyään tutkimukset osoittavat, että puut todella keskustelevat. Ne eivät toki juttele ääneen, mutta maan alla kulkee laaja sienirihmastojen verkosto, jonka kautta puut vaihtavat viestejä ja ravinteita. Ne voivat varoittaa toisiaan vaarasta, tukea heikompaa naapuria tai ohjata energiaa sinne, missä sitä tarvitaan eniten.

Männyn viisautta ihmiselle

Mitä me ihmiset voisimme tästä oppia? Ehkä sen, että vahvuus ei ole yksin pärjäämistä. Tai että hitaasti kasvaminen on merkki siitä, että kasvaa sisältä vahvaksi. Joskus kiireen keskellä, kun ajatukset ovat jumissa, kysyn itseltäni: mitä mänty tekisi tässä tilanteessa? Vastaus on yleensä, että menisi ulos, heiluisi hitaasti tuulessa ja lähettäisi viestin juuriverkostoa pitkin naapurille. Ehkä joisi vähän vettä ja hykertelisi hiljaa, kun orava kiipeää runkoa pitkin. Sitten voi huomata, että omakin olo asettuu ihan juurilleen.

5 merkkiä männyn voimasta

1. Männyn neulaset – vitamiinipommi suoraan puusta

Tuoreet männynneulaset sisältävät runsaasti C-vitamiinia, erityisesti keväällä ilmestyvät uudet kerkät. Niitä voidaan käyttää kuten kuusenkerkkiä – teessä, siirapeissa, salaateissa tai mausteena. Kerkkiä tai neulasia saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

2. Männyt kasvavat hitaasti – ja pitkään

Mänty on pitkäikäinen puu, joka elää satoja vuosia. Suomen vanhin mänty on tiettävästi lähes 800-vuotias. Mänty kasvaa hitaasti mutta kestävästi – ja sietää kuivuutta, pakkasta ja köyhää maaperää. Täydellinen vertauskuva ihmisellekin: ei tarvitse kiirehtiä kasvaakseen vahvaksi.

3. Männyn kuori sisältää tulehdusta alentavia yhdisteitä

Männyn kuoresta on valmistettu uutetta, josta on tutkimuksissa löydetty tulehdusta alentavia ja estäviä yhdisteitä, kuten antioksidantteja ja fenolisia yhdisteitä. Lisää männynkuoriuutteen kiehtovista ominaisuuksista voit lukea TÄÄLTÄ.

4. Mänty tukee palautumista ja hengittämistä

Japanilaisessa metsäkylpy-tutkimuksessa (shinrin-yoku) on havaittu, että havupuiden eteeriset öljyt voivat laskea kortisolitasoja ja rauhoittaa hermostoa. Suomessa on rakennettu aikoinaan keuhkoparantoloita mäntymetsiin, koska on tiedetty, että mäntymetsissä on helppo hengittää.

5. Kansanperinteessä mänty symboloi suojaa ja puhdistumista

Monissa kulttuureissa korkeat, taivasta kohti kurkottavat puut symboloivat yhteyttä henkimaailmaan. Mäntyä on pidetty pyhänä puuna, jolla on uskottu olevan suojeleva vaikutus. Sen uskottiin suojelevan pahoilta hengiltä ja “puhdistavan ilman”. Suomalaisessa kansanuskossa erityisesti suuria, vanhoja ja yksin seisovia puita on pidetty myös haltijoiden asuinsijoina.

Tiesitkö, että männyn voimista voi nauttia myös sisäisesti?

Männyn voimia voi nauttia myös sisäisesti siemailemalla männyn kuoresta valmistettua juomaa. Kotimainen luomusertifioitu Karin Havupuu-uutejuoma on saanut alkunsa perimätietona kulkeneesta reseptistä. Nykyään männynkuoriuute on yksi maailman tutkituimmista kasviperäisistä uutteista.

Tutkimus on osoittanut, että Karin Havupuu-uutejuoma on erittäin tehokas antioksidantti, ja se onkin jo 50 vuoden ajan ollut monen suomalaisen terveystuote-suosikki. Tästä kertoo myös se, että juoma on ainoa terveystuote, jolla on jo neljä terveystuotealan palkintoa. Alkuvuodesta 2025 Karin Havupuu-uutejuoma palkittiin harvinaisella Terveystuotealan klassikko -nimityksellä.

Karin Havupuu-uutejuoma viettää 50-vuotisjuhliaan vuonna 2025 ja se on vanhin Suomessa edelleen myynnissä oleva kotimainen terveystuote. Jos haluat itse kokeilla männyn voimaa, saat 25 % alennuksen ostoista koodilla HIDASTA25 TÄÄLTÄ.


Kirjoittaja Marja-Leena Liipo on Ravintorengas Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö sekä luonto- ja eräopas.

Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image