Hyvän elämänlaadun saavuttamisessa ja itsesi puolella olemisessa on tärkeää, että luotat itseesi – tapahtui mitä tahansa. Se auttaa sinua lisäämään luottamusta itseäsi kohtaan ja kykyysi selviytyä sekä luottamaan muihin ihmisiin.
Olen itse oppinut matkallani, että tuli vastaan mitä tahansa ja millaisia esteitä vain, tai vaikka valitsemani polku osoittautuisikin umpikujaksi, minua lohduttaa ja kannattelee voimalauseeni: kävi miten kävi – olen itseni puolella.
Mitä itseluottamus tarkoittaa?
Itseluottamus on jotain, mikä kasvaa jokaisen pienenkin onnistumisen myötä. Saatat esimerkiksi luottaa itseesi lempiharrastuksesi parissa, kun sinulle on kertynyt tarpeeksi kokemusta. Mikäli taas olet epäonnistunut useamman kerran uudessa lajissa, itseluottamuksesi ei ole sen suhteen kohdallaan.
Itseluottamus saattaa vaihdella päivittäin ja sekin on hyvä tiedostaa. Väsyneenä et ehkä luota niin paljon itseesi kuin virkeänä. Saatat luottaa itseesi esimerkiksi työasioissa, mutta et senkään vertaa ihmissuhteissa. Itseluottamuskin on onneksi asia, jota voi kehittää.
Ja mikä parasta, voit tehdä asioita, vaikka et luottaisi itseesi. Pelkoja voi voittaa niitä kohtaamalla – astumalla rohkeasti epämukavuusalueelle.
Kävi miten kävi – olen itseni puolella.
Epämukavuusalue vs. mukavuusalue
Siitä huolimatta, että epämukavuusalue voi olla juuri se paikka, jossa itseluottamuksesi saa mahdollisuuden kasvuun, haluan lempeästi muistuttaa, ettei sinun tarvitse jatkuvasti olla epämukavuusalueella.
Ennen sairastumistani vietin nimittäin suurimman osan ajastani juuri siellä. Se on toki alue, jossa oppiminen ja kehitys tapahtuvat, mutten ymmärtänyt, ettei sinne saa jäädä liian pitkäksi aikaa kerralla. Kasvua ei nimittäin tapahdu ilman lepoa.
Jos mietitään kasvun kaavaa, niin yhtä tärkeää itseluottamuksen kasvattamisen rinnalla ovat pysähtyminen ja palautuminen. Ja ennen ne puuttuivat omasta arjestani lähes täysin. Nyt tekee kipeää ajatella sitä väsynyttä itseäni, joka yritti koko ajan parhaansa ja ylitti voimavaransa jatkuvasti.
Enkä tainnut edes kunnolla pysähtyä nauttimaan saavutuksistani. Yritin piilottaa pahan oloni kirjaimellisesti juoksemalla. Kun treenasin kovaa, keskityin suorittamiseen ja reippaana olemiseen, enkä muistanut koko ajan tyhjää tunnetta sisälläni.
En kuitenkaan tarkoita, että pitäisi pelkästään jäädä lepäilemään tyytyväisenä mukavuusalueelle. Jos unohdamme kokonaan itsemme lempeän haastamisen, mukavuusalue huomaamatta pienenee ja helpoista asioista saattaa tulla entistä haastavampia. Itseluottamuksemmekin pienenee, joten ethän anna näiden kahden alueen välisen kynnyksen kasvaa liian suureksi.
Jos mietitään kasvun kaavaa, niin yhtä tärkeää itseluottamuksen kasvattamisen rinnalla ovat pysähtyminen ja palautuminen.
Itseluottamuksen rakentaminen
Kun vihdoin itse pääsin pois epämukavuusaluekierteestäni, minua pelotti: kuka minä olen, jos en koko ajan suorita?
Rakentamani vääristynyt itseluottamus mureni. Jouduin kohtaamaan kaikki tukahdutetut tunteeni, pelkoni ja menneisyyteni haamut. Jouduin pakkolepoon, kunnes jalat alkoivat sananmukaisesti kantaa ja aloin vähitellen luottamaan tähän uuteen Lempeämpään minään.
Aloitin itseluottamuksen rakentamisen askel kerrallaan. Toipumisen myötä olen opetellut tervettä epämukavuusalueella vierailua ja lopulta ihmeitäkin on alkanut tapahtua. Mukavuusalueesta on puolestaan tullut minulle tärkeä voimaantumispaikka, hetki, jolloin huolehdin itsestäni. Levon merkitys ei varmasti enää koskaan unohdu ja nyt tiedän, että itseluottamukseni löytyy kynnyksen molemmilta puolilta.
Hyvän elämänlaadun saavuttamiseksi ja löytääksesi tiesi itsesi puolelle on tärkeää, että luotat omiin kykyihisi ja uskot itseesi. Nämä ovat ratkaisevassa roolissa tavoitellessasi omannäköistä ja lempeämpää elämää.
Seitsemän vinkkiä, miten kasvattaa itseluottamusta:
- Tutustu itseesi.
- Muistuta itseäsi päivittäin siitä, että sinä riität ja olet tarpeeksi hyvä juuri sellaisena kuin olet. Aloita hyväksymällä itsesi.
- Tee lista asioista, joissa olet hyvä ja huomaa ne hetket, kun onnistut – kiitä ja palkitse itseäsi silloin.
- Hyväksy heikkoutesi ja uskalla epäonnistua.
- Vieraile epämukavuusalueella ja kasvata omaa mukavuusaluetta.
- Keskity vähemmän kielteiseen ajatteluun ja huomioi omat voimavarasi.
- Älä vertaile itseäsi muihin tai mieti liikaa muiden mielipiteitä.
Hyvän elämänlaadun saavuttamiseksi ja löytääksesi tiesi itsesi puolelle on tärkeää, että luotat omiin kykyihisi ja uskot itseesi.
Tämä on ote kirjastani Matka itsesi puolelle.