Onko ulkonäköäsi kommentoitu työpaikalla kiusallisesti? Kommentoidaanko jonkun ulkonäköä tavalla, joka ei ole tähdellistä? Oletko työpaikkasi kaunis prinsessa tai komea nuorimies?
Jos vastasit kyllä, sinuun tai johonkuhun muuhun voi kohdistua esineellistämistä, joka on yksi herruustekniikan muoto. Esineellistäminen on herruustekniikkana hiljentävä, mitätöivä tai ohittava. Esineellistetty voi olla ihasteltu, mutta samalla myös vähätelty – tai jopa halveksittu.
Esineellistävän työkaverin tai asiakkaan mielenkiinto saattaa kohdistua enemmän kollegan ulkonäköön kuin ajatuksiin, ideoihin ja ammattitaitoon. Joissain tilanteissa sekin voi tuntua esineellistävältä, että kollega kiinnittää toistuvasti jollain tavalla huomiota ulkonäköön, vaikka samalla sanoisi arvostavansa myös ammattitaitoa. Hän ehkä kiinnittää huomiota ulkonäköön tilanteessa, jossa tulisi keskittyä pelkästään asiaan.
Esineellistäminen voi myös olla hienovaraista ja vaikea tunnistaa. Työkaveri, asiakas tai yhteistyökumppani voi esimerkiksi mittailla katseellaan, ilmeillä, osoittaa ajatuksensa eleillään, kommentoida, vitsailla tai puhua esineellistetystä selän takana. Silloin vaivihkainen silmäys toiseen paikalla olevaan voi jo kertoa sinulle esineellistämisestä.
Miten toimia tilanteessa?
1. Jos sinun tai jonkun muun kehoa kommentoidaan epäasiallisesti, palauta keskustelu olennaiseen.
2. Kerro, että pidät keskustelua sopimattomana tai epäolennaisena.
3. Pyydä esihenkilöltä, että työyhteisössä kouluttaudutaan ja keskustellaan yleisesti, miten ihmisten ulkonäkö huomioidaan työpaikalla. Jos on tarpeen kouluttaa myös seksuaalisesta ja sukupuolisesta häirinnästä, toivo myös sitä, sillä esineellistäminen voi olla häirintää.
Saako vaatteita tai kauneutta kehua?
Kehoon liittyvä kommentointi on haastava asia työelämässä. Uuden vaatteen tai asusteen kehuminen voi olla kohteliasta ja tuoda hyvän mielen, mutta se voi viedä keskustelun toisen mielestä liian pinnalliselle tasolle.
Myös kauniiksi kehuminen voi tuoda työkaverille hyvän mielen, mutta samalla keskustelu voi mennä suuntaan, joka voi olla toisen mielestä esineellistävää.
Yhtä vastausta ei siis ole. Vastaus sinun on etsittävä itse eri ihmisten kanssa, eri tilanteissa. Kysy, miltä kommenttisi tuntuu, jos et ole varma, ja pyydä anteeksi tarvittaessa.
Lue viimeisestä herruustekniikasta
Viimeisessä tämän sarjan blogikirjoituksessani kirjoitan vallankäytöstä, johon liittyy väkivalta tai sillä uhkailu. Saat ajatuksia, miten kehittää työyhteisöä turvallisemmaksi ja käsitellä aggressiivista työtoveria.
Tervetuloa lukemaan myös muita kirjoituksiani Hidasta elämää -sivustolla.
Aiemmin olen kirjoittanut esimerkiksi viidestä muusta herruustekniikasta ja miten voit vastustaa niitä:
Herruustekniikka 1: Näkymättömäksi tekeminen.
Herruustekniikka 2: Naurettavaksi tekeminen.
Herruustekniikka 3: Tiedon pimittäminen.
Herruustekniikka 4: Kaksoisrangaistus
Herruustekniikka 5: Syyllisyyden ja häpeän tunteen herättäminen
Alun perin viisi erilaista herruustekniikkaa nimesi norjalainen psykologi ja filosofi Ingjald Nissen 1940-luvulla. Sosiaalipsykologi Berit Åsin teki tekniikat tunnetuksi 1970-luvulla ja lisäsi mukaan kaksi muuta tekniikkaa.