Kirjoittaja Anna Vuorio on Naistenkartano ry:n toiminnanjohtaja.
Riittämättömyys voi kalvaa, vaikka ulospäin kaikki näyttäisi olevan täydellisesti. Monesti täydellisyyden tavoittelun lopputulos ei olekaan tyytyväisyys vaan riittämättömyys. Riittämättömyys mitätöi saavutuksemme ja olemisemme. Se kietoutuu käsikäteen monen muun hankalan tunteen kuten häpeän, ahdistuksen ja syyllisyyden kanssa. Lopputuloksena on pahimmillaan ihminen, joka taistelee päivittäin oman jaksamisensa kanssa uupumiseen asti.
Riittämättömyyden tunne voi olla niin lamaannuttava, että oman elämän velvollisuudet, kuten työssäkäyminen, voivat alkaa tuntua mahdottomalta. Voimakas riittämättömyyden kokemus haastaa arkisten asioiden tekemistä ja kaventaa mahdollisuutta elää omannäköistä elämää.
Riittämättömyyden tunnetta vastaan vertaistuen voimalla
Naistenkartanon NOVAT-vertaistukiryhmissä käyvillä naisilla on usein riittämättömyyden kokemuksia ja vaikeuksia selviytyä arjen ristipaineissa. Automaattista, kaikille sopivaa ja välittömästi toimivaa reseptiä riittämättömyyden kokemuksista vapaaseen elämään ei ole.
Vertaisryhmään osallistuminen kuitenkin helpottaa monesti oloa, kun omista vaikeista kokemuksista pääsee puhumaan luottamuksellisessa ilmapiirissä. Silloin omat riittämättömyyden kokemukset eivät tunnu enää niin raskailta kantaa. Riittämättömyyden tunteita helpottaa usein jo havainto siitä, että ei ole yksin pohtimiensa asioiden kanssa. Täydellisyyden naamio on raskas kantaa yksin.
Millä keinoin riittämättömyyden tunnetta vastaan sitten voi taistella? Kysymys ei ole helppo. Koska kyseessä on oma sisäinen kokemus, vastaantaistelu voi olla hyvin vaikeaa. Jos pyrimme välttelemään tai tukahduttamaan omia tunteitamme, ne voimistuvat tai löytävät toisen tavan tulla huomatuiksi. Sama pätee myös riittämättömyyden kohdalla; mitä enemmän välttelemme tai yritämme tukahduttaa riittämättömyyden tunnetta, sitä voimakkaampana se pyrkii esiin.
Pysähdy karsimaan elämästä ylimääräinen
Riittämättömyyden kokemuksen kohdalla avainsana on pysähtyminen. On tärkeää pysähtyä itsensä äärelle ja tutkiskella omia kokemuksia sallivasti. Näin ymmärrys ja lempeys itseä kohtaan pääsevät kasvamaan. Jos esimerkiksi lapsuudessa on aina vaadittu olemaan reipas ja toimelias, on aikuisena vaikeaa rentoutua ja uskoa riittävänsä ilman jatkuvaa suorittamista.
Myös mukavat asiat voivat kuormittaa, erityisesti, jos sinut on rakennettu niin, että patterisi latautuvat hiljaisuudessa paremmin kuin väkijoukossa. Siksi on hyvä käyttää aikaa sen pohtimiseen, mikä on tasapainoa juuri sinulle. Kannattaa myös uskaltaa kon-marittaa ajatusmaailmansa ja tekemisensä samoin kuin tavaransa – riittämättömyyden tunteen vallassa haalimme usein lisää ja lisää ja näin tunnemme yhä tyrmäävämpää riittämättömyyttä. Uskalla siis karsia elämästäsi tukahduttavaa lehvästöä.
Todella tärkeää on myös tunnistaa sinulle ulkoapäin asetetut odotukset, jotka olet saattanut sisäistää haluamattasi. Kukaan meistä ei voi vastata kaikkiin odotuksiin. Vain harva, jos kukaan, voi saada elämässään kaikkea haluamaansa, toisin kuin on muodikasta väittää. Vaikka kuinka suorittaisimme ja manifestoisimme, elämä tarjoilee väistämättä myös pettymyksiä ja suruja.
Tarjolla on lisäksi loputtomasti mahdottomia ja ristiriitaisia rooliodotuksia – erityisesti naisille. Mediasisältöjä ja muiden kuvavirtoja katsellessa meille tarjoutuu jatkuva mahdollisuus vertailla itseämme muihin.
Usein saatamme löytää itsemme tilanteesta, jossa pyrimme ponnistelemaan ja kehittämään itseämme yli voimiemme, jotta elämämme olisi yhtä kaunista, menestyksekästä, elämysrikasta, terveellistä, nautinnollista ja iloista kuin muilla. Vaikka tiedämme, että mediassa näemme vain pienen siivun muiden ihmisten todellisuudesta, se unohtuu helposti juuri silloin, kun koemme jo valmiiksi riittämättömyyttä.
Kaikki ei ole itsestä kiinni
Yksilökeskeisessä ajassamme on tärkeää muista, että kaikki ei ole itsestä kiinni. Riittämättömyyden tunteet eivät ole vain yksilön päänsisäisiä ajatuksia, vaan yhteiskunnassamme arvostetaan tehokkuutta ja jatkuvaa itsensä kehittämistä sekä ajatusta, että aina voi tehdä vähän enemmän ja paremmin. Olemme aina olemassa suhteessa muihin ja se, miten meitä katsotaan, vaikuttaa meihin.
Riittämättömyyden tunnettamme ruokkii myös meihin naisiin kohdistuva vähättely, häirintä, vihapuhe ja työelämäsyrjintä. Ne ovat ongelmia, joita mikään henkilökohtainen tunnetyöskentely ei voi korjata, mutta joiden tiedostaminen voi auttaa asioiden saamisessa oikeisiin mittasuhteisiin.
3 tapaa kohdata toistuvia riittämättömyyden tunteita
Jos toistuvasti koet riittämättömyyttä – 3 vinkkiä, mitä sille voi tehdä:
1. Pysähdy
Usein riittämättömyyden tunteita herää silloin, kun oma elämäntilanne on kuormittava ja arki täyttyy erilaisesta tekemisestä. Tässä auttaa asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen: mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä? Millaisista asioista voit joustaa? Onko elämässäsi asioita, joista haluaisit ja voisit päästää kokonaan irti?
2. Suhtaudu sallivasti riittämättömyyden tunteeseen
Kaikki tunteet, myös riittämättömyyden tunteet, ovat sallittuja ja ne viestivät meille jotakin tärkeää – kenties levon tai hyväksynnän tarpeesta?Ajattelukierteen rullatessa voit kiinnittää huomiosi johonkin konkreettiseen asiaan itsesi ulkopuolella, vaikkapa lehtien havinaan. Tämä auttaa rauhoittumaan ja keskittymään tähän hetkeen. Näin tunne voi alkaa hälvenemään pikkuhiljaa.
3. Haasta ajattelutapojasi
Huomaatko esimerkiksi tavoittelevasi täydellisyyttä? Tällainen pyrkimys ruokkii usein riittämättömyyttä. Keskeneräisyyden ja epäjärjestyksen sietämistä voi onneksi harjoitella. Pohdi, kenelle sinun pitäisi riittää ja millaisista kokemuksista riittämättömyyden kokemuksesi kumpuaa? Entä jos riitätkin?
PS. ”Uupumus – kamalin ja paras kokemukseni, joka muutti elämäni suunnan” puhujana Susani Mahadura – Naistenkartanon maksuton webinaari ti 26.11. klo 18, tervetuloa linjoille! Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua ennakolta. Tule mukaan TÄSTÄ.
Lisätietoa Naistenkartanon vertaistukiryhmistä ja muista tapahtumista löydät TÄÄLTÄ.
- Naistenkartano Facebookissa
- Naistenkartano Instagramissa
- Naistenkartano YouTubessa
- Mukaan Naistenkartanon toimintaan pääset TÄSTÄ.