Sisäisen pedon kohtaaminen opettaa nöyryyttä

mari_blogi

Kun ihminen laitetaan tarpeeksi selkä seinää vasten, hän pystyy minkälaisiin kamaliin tekoihin tahansa.

Kuvittelin ennen, ettei tämä päde minuun, olinhan kiltti tyttö, hyvin käyttäytymään opetettu. Kunnes jouduin tilanteeseen, jossa sisäinen lapseni, identiteettini, koko perusta ja kaikki se valo, mihin uskoin, joutui kyseenalaistetuksi ja uhatuksi. Kärsimystä kasvatti se, että tämän teki minulle rakas ihminen. Tahattomasti, mutta kuitenkin.

Kun samanaikaisesti kokee uhkaa rakkauden, oman identiteetin, turvarakenteiden ja valon menettämisestä, joutuu silmätysten oman sisäisen pedon kanssa. Sen pedon, joka on valmis repimään silmät päästä pesää uhkaavalta viholliselta tai joka tekee silmänräpäyksessä musta-valkoisia me hyvät vastaan nuo pahat -tuomioita. Jonka ainut tavoite on henkiinjääminen.

Tällaisessa tilanteessa kaikki rationaalisen ihmisen rippeet lentävät roskakoriin, ”henkisen ja myötätuntoisen ihmisen” identiteetti tuntuu vitsiltä. Sisuksista purkautuu sysimustaa. Huomaat lähettäväsi 50 solvaavaa tekstiviestiä keskellä yötä tai haluavasi ilmaista vihaasi fyysisellä tavalla.

Sisäisen pedon kohtaaminen opettaa nöyryyttä.

Eräs tapahtuma hiljattain toi mieleen nämä tuntemukset. Mieleni oli ne jo lahjakkaasti unohtanut. Ehkä uuden, ikävän asian piti tapahtua, jotta muistaisin ja voisin vihdoin saada kokemukseni paperille.

sisainenpeto

Nimittäin kun lukee uutisia tällä hetkellä, ne vilisevät sisäisen uhan tilasta käyttäytyviä ihmisiä: terroristeja, vihapuhetta laukovia, pakenemaan taipuvaisia. Olisi niin helppo tuomita nämä ihmiset täysin erilaiseksi kuin itse, joksikin pahaksi, ”toiseksi”.

Vaikka oikeasti olemme ihan samanlaisia. Meissä kaikissa on potentiaali sekä suurimpaan mahdolliseen hyvään että pahaan. En voisi kuvitella, millainen minusta olisi tullut, jos olisin elänyt koko lapsuuteni selkä seinää vasten. Tai edes useampia vuosia. Peto olisi varmaan jo tuhonnut puolet kylästä.

Pedon kesyttää ainoastaan rakkaus ja myötätunto. Toki tarvitaan myös toimintaa ja jämäköiden rajojen vetämistä. Uskon tämän pätevän sekä oman pedon kesyttämiseen että maailmassa epätoivoaan ilmaisevien petojen taltuttamiseen.

Jos näet petoja ympärilläsi, muista pitää omat rajasi, mutta älä unohda, että petokin kaipaa turvallisuutta, rakkautta ja hyväksyntää. Se haluaa vain maata kehräten suojapaikassa niin että joku rapsuttaa sitä korvan takaa.

Kannattaa aloittaa omasta pedosta, muistuttaa, että se voi rauhoittua omaan luolaansa, että homma on hanskassa. Ottaa se syliin ja pitää hyvänä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image