Kun kiltti ihminen alkaa vetää rajoja, näin se näkyy ja tuntuu hyvinvoinnissa

Kun kiltti ihminen vetää rajansa…

Kun kiltti ihminen, joka ei ole aiemmin osannut tai uskaltanut vetää rajojaan, opettelee rajanvetoa, seuraa paljon hyviä asioita. Terveet rajat tekevät hyvää emotionaaliselle ja fyysiselle hyvinvoinnille, ne helpottavat ajankäyttöä, selkiyttävät ihmissuhteita, jämäköittävät työelämässä ja syventävät suhdetta itseen.

Terapeutti ja kirjailija Suvi Bowellan kirjoittaa kiltteydestä ja rajojen vetämisen vaikeudesta ja sen hyvää tekevistä vaikutuksista kirjassaan Nyt riittää – rajat kiltteydelle (Bazar, 2024). Oletko pohtinut, miten rajanveto voisi muuttaa elämääsi? Alla olevat kohdat ovat poimintoja kirjasta.

Kun kiltti ihminen alkaa vetää rajoja, tapahtuu paljon hyviä asioita. Terapeutti ja kirjailija Suvi Bowellan käsittelee rajanvetoa ja sen hyviä vaikutuksia kirjassaan Nyt riittää – rajat kiltteydelle (Bazar, 2024).
Suvi Bowellan

1. Tunteiden tarttumisen aiheuttama henkinen kuormitus helpottaa

Tunteiden tarttuminen on todellinen asia, joka on hyvä tiedostaa. Mitä herkempiä olemme toisten tunteille ja mitä voimallisemmin koemme omat tunteemme, sitä tärkeämpää oman jaksamisen kannalta on asettaa emotionaalisia rajoja.

Näitä rajoja ovat esimerkiksi se, että emme suostu keskustelemaan, jos meille huudetaan, emme suostu tunteittemme manipulointiin (esimerkiksi syyllistäminen) tai tunteittemme vähättelyyn. Emotionaaliset rajat tarkoittavat myös sitä, että toisten tunteet ovat heidän vastuullaan ja kannamme myös itse vastuun omista tunteistamme.

Emotionaalisten rajojen asettaminen vähentää henkistä kuormittuneisuutta, selkeyttää ihmissuhteita, auttaa eriyttämään itselle ja muille kuuluvat tunteet, suojaa kaikenlaiselta henkiseltä hyväksikäytöltä ja aggressioilta ja lisää turvallisuuden tunnetta. Meiltä säästyy myös paljon energiaa, kun lakkaamme kanniskelemasta, ratkomasta, liennyttämästä ja hyssyttelemästä toisten tunteita ja niistä kumpuavaa käytöstä tai paapomasta muita ihmisiä, jotta heidän ei tarvitsisi kohdata itseään.

2. Fyysinen terveys ja hyvinvointi kohenevat

Kun meillä on selkeät emotionaaliset rajat, säästymme monelta henkiseltä stressitekijältä, ja se vaikuttaa lopulta myös fyysiseen elinvoimaan ja terveydentilaan.

Rajat oman ajankäytön suhteen pitävät huolen siitä, että meillä on riittävästi aikaa palautumiselle ja itselle tärkeiden asioiden tekemiselle. Aineellisista rajoista ja resursseista huolehtiminen vähentää materiaalisiin tarpeisiin liittyviä stressinaiheita. Mentaalisilla rajoilla vähennämme muun muassa altistumista negatiivisille uutisille ja pelon lietsonnalle, ja sosiaalisilla rajoilla säätelemme sosiaalisen kanssakäymisen laatua ja määrää.

Tyypillisiä kehollisia stressioireita, joita olen vuosien varrella havainnut rajattomilla ihmisillä, ovat selkävaivat, vatsavaivat, päänsärky ja migreeni, krooninen väsymys, kilpirauhasongelmat, autoimmuunisairaudet, iho-oireet ja erilaiset jännitystilat, kuten niska-hartiaseudun vaivat. Totta kai näiden vaivojen taustalla on myös fysiologisia syitä, mutta ne eivät ole ainoa selittävä tekijä. Tunnetaakoilla on iso vaikutus esimerkiksi kivun kokemiseen.

3. Aikaa jää sille, mikä on todella tärkeää

Ylenpalttinen informaatio- ja ärsyketulva, kiivas elämäntahti, tehokkuuden ihannointi ja teknologian mukanaan tuomat vaatimukset vievät helposti mennessään ellemme osaa pitää huolta siitä, miten käytämme aikaamme. Nykyelämän vaatimukset saattavat näkyä esimerkiksi ongelmina keskittymisessä, muistissa, tunteiden säätelyssä ja impulssien kontrolloinnissa.

Kukaan meistä tuskin harmittelee päiviensä lopulla, ettei tehnyt enemmän töitä, sanonut kaikille kyllä, postannut useammin someen tai vastannut välittömästi WhatsApp-viesteihin. Kun tekomme vastaavat arvojamme, käytämme aikaamme niihin asioihin, joilla on meille todellista merkitystä. Se lisää elämän mielekkyyden tunnetta ja saamme enemmän aikaiseksi kuin säntäilemällä sinne tänne. Kun osaamme asettaa ajankäytöllemme rajat, meillä on enemmän aikaa itsellemme ja läheisille ihmisille, ja virtaa nauttia elämästä ja edistää tärkeitä asioita.

4. Ihmissuhteista tulee terveempiä ja turvallisempia

Uudet selkeämmät rajat voivat aiheuttaa myllerrystä sellaisissa suhteissa, joissa toinen osapuoli on jollain tapaa hyötynyt rajojen puutteesta. Itseä suojaavat ja omia tarpeita kunnioittavat rajat ovat kuitenkin olennaisen tärkeät, jos haluamme voida hyvin läheisissä suhteissamme ja muussa sosiaalisessa kanssakäymisessä. Selkeät rajat vähentävät väärinkäsityksiä ja osoittavat toisille, miten haluamme tulla kohdelluiksi. Kun yhteiset pelisäännöt suhteissamme ovat selvät ja kunnioitamme toinen toisiamme, se lisää turvan tunnetta ja mahdollistaa aidon läheisyyden.

Meillä on lupa olla eri mieltä, meidän on turvallista ja sallittua ilmaista tunteemme ja tarpeemme, ja meistä välitetään silloinkin, kun näytämme haavoittuvan tai vähemmän aurinkoisen puolemme.

5. Työelämässä jaksaa ja menestyy paremmin

Terveet rajat vahvistavat itseluottamusta ja auttavat saamaan omat vahvuudet käyttöön myös työelämässä.

Työelämässä eivät useinkaan etene he, jotka tekevät tunnollisesti kaiken mitä pyydetään, auttavat aina muita, ovat mukavia työkavereita, uhrautuvat tiimin hyväksi, suostuvat jatkuvasti ylitöihin, joustavat työnantajan kulloistenkin vaatimusten mukaisesti ja hallitsevat työnsä moitteettomasti. Edellä mainitut ominaisuudet ovat arvokkaita, mutta ilman itsekunnioitusta ja terveitä rajoja mukavat, ahkerat ja taitavat työntekijät jäävät valitettavan helposti toisten jalkoihin. Ilman terveitä rajoja nämä ”ihannetyöntekijän” ominaisuudet voivat johtaa työuupumukseen.

Vastuullisiin tehtäviin harvemmin valitaan ihmisiä, jotka pelkäävät ristiriitoja eivätkä uskalla tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät aina miellytä kaikkia. Työelämässä menestyminen vaatii ammattitaidon lisäksi itsensä ja muiden ihmisten johtamisen taitoa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että osaa keskittyä olennaiseen ja saada muista ihmisistä heidän parhaat kykynsä esiin. Se ei tapahdu mielistelemällä ja välttelemällä epämukavia keskusteluja, vaan vaatii uskallusta kohdata hankalatkin asiat ja ohjata ihmisiä ja asioita oikeaan suuntaan positiivisella ja määrätietoisella otteella.

6. Omanarvontunto ja suhde itseen vahvistuvat

Heikko käsitys omasta arvosta johtaa rajattomuuteen. Rajattomuus taas johtaa monenlaiseen hyväksikäyttöön ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksiin. Ikävät kokemukset aikaansaavat surua, kiukkua, voimattomuutta ja itseluottamuksen puutetta. Ne synnyttävät negatiivisia uskomuksia ja ikävää sisäistä puhetta, jotka ruokkivat juuri sitä, mitä emme halua kokea. Saamme lisää todistusaineistoa sille, että meitä kohdellaan huonosti ja syitä sättiä itseämme huonommuudesta. Tällaisen negatiivisen kierteen katkaisemisessa rajat ovat tärkeitä.

Voimme muuttaa omaa kokemustamme elämästä ja itsestämme tunnistamalla omat rajamme ja alkamalla huolehtia niistä. Kun näkee itsensä arvokkaana ja tärkeänä, on mahdollisuus rakentaa elämä, jossa voi hyvin.

Mistä rajattomuuden tunnistaa? Miten rajoja aseteteaan?

Lempeää ja jämäkkää rajojen asettamista voi opetella Suvi Bowellanin uutuuskirjasta Nyt riittää – rajat kiltteydelle.

Kirja on kiinnostavaa luettavaa sinulle, joka…

…koet hankalaksi kieltäytyä tai asettaa rajoja työssä tai henkilökohtaisissa suhteissa.
…haluat oppia sanomaan “ei” ilman turhaa syyllisyyttä.
…huomaat, että kiltteyttäsi käytetään hyväksi.
…kaipaat selkeyttä ja parempaa tasapainoa ihmissuhteisiisi.
…haluat pitää parempaa huolta omista tarpeistasi ja jaksamisestasi.

Tutustu kirjaan TÄÄLLÄ.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image