3 satuttavan suhteen yleistä haastetta – terapeutin keinoja toipumiseen

Satuttavat suhteet aiheuttavat surullisen suuren määrän niin henkisiä, fyysisiä, kuin sosiaalisiakin haittoja.

Olen nostanut kirjoitukseen kolme yleistä haittaa, sekä keinoja toipumiseen joiden toivon tuovan lisää ymmärrystä ja tukea kaikille, jotka ovat joutuneet kärsimään parisuhteessa tapahtuneen kaltoinkohtelun vuoksi.

1. Suhde vie kaiken ajan ja energian henkisesti ja fyysisesti

Satuttavissa suhteissa tapahtuva monimuotoinen kaltoinkohtelu kuluttaa niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Päivät voivat kulua suhteen haasteiden ja niistä aiheutuvien ongelmien selvittelyyn kuitenkaan ilman minkäänlaista tilannetta helpottavaa ratkaisua.

Ihmistä ei ole tehty kestämään pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista stressiä, jota satuttavat suhteet aina aiheuttavat.

Lopulta henkinen kuormitus alkaa tuntua myös kehossa esimerkiksi ahdistuksena, masennuksena, uniongelmina, toistuvina sairasteluina, migreeninä, suolisto-ongelmina, ylivireytenä, alivireytenä yms.

Jossain vaiheessa on tärkeää asettaa raja ja nostaa kädet pystyyn todeten:

”En pysty vaikuttamaan hänen toimintaan, enkä suhteemme tilaan. Olen yrittänyt kaikkeni ja se riittää”.

Faktojen silmiin katsominen ja tilanteen hyväksyminen auttavat pysähtymään oman kipeän todellisuuden äärelle. Tämä on ehto muutokselle ja muutos parempaan todella voi alkaa vasta sen jälkeen, kun uskaltaa myöntää kuinka epäterve suhteen tila on.

2. Itsestä huolehtiminen jää toissijaiseksi tai ei mahdollistu ollenkaan

Mitä pidemmälle satuttavat suhteet etenevät sitä voimakkaammaksi mm.henkinen väkivalta ja muu kaltoinkohtelu yltyy.

Kun satuttava kumppani vaatii kaiken huomion, kontrolloi kumppaninsa menoja, syyllistää, vähättelee ja ohittaa voi itsestä huolehtiminen kärsiä yllättävän paljon.

Tässä kohtaa apuna toimii pienikin etäisyys joka ikinen päivä.

Olen pitkään suositellut ja suosittelen yhä edes puolen tunnin mittaisia metsäkävelylenkkejä päivittäin. Näin kehomielisysteemi pääsee edes hetkeksi irtaantumaan satuttavasta ihmisestä ja ilmapiiristä ja näin hermostonkin on mahdollista rauhottua hetkeksi ja palautua kokemastaan.

Kun jokaisessa päivässä on pieniä hetkiä pois satuttavan kumppanin luota, auttaa se keräämään ja ylläpitämään voimia, joita satuttavan kumppanin kanssa eläminen, sekä myös eroaminen hänestä vaatii.

3. Oman todellisuuden, havaintojen ja ajatusten kyseenalaistaminen

Jos rinnalla on satuttava/narsistinen/väkivaltainen kumppani pyrkii hän manipuloimaan kumppaniaan mm. valehtelemalla, vääristelemällä todellisuutta, pimittämällä tietoa ja syyllistämällä kumppaniaan jopa suoraan omista teoistaan.

Kun edellämainitut jatkuvat pitkään on sen luonnollinen seuraus oman arviointikyvyn, ajatusten ja tunteiden kyseenalaistaminen.

”Tapahtuikohan asiat sittenkin niin kuin hän niitä kuvaa?”

”Ehkä olen itse vain ymmärtänyt kaiken väärin.”

Silloin kun alkaa epäilemään omaa itsearviointikykyä eikä tiedä voiko omiin kokemuksiin enää luottaa on viisasta jutella avoimesti suhteessa tapahtuneista asioista, sekä kumppanin käytöksestä ystävien tai ammattilaisten kanssa.

Satuttavan kumppanin kanssa näistä on yleensä täysin turha keskustella, koska jos kyseessä on narsistinen/väkivaltainen persoona ei hänellä ole kykyä eikä halua katsoa asioita kuin omalta itsekeskeiseltä kantiltaan.


Lisää tietoa epäterveistä suhteista, niiden tunnistamisesta, sekä keinoja toipumiseen ja uuden elämän rakentamiseen löydät uutuuskirjastani Toivu satuttavasta suhteesta!

 

 

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image