Ahdistus on aina oire jostain – Yritätkö hoitaa syytä vai oiretta?

Ahdistuneisuus on aina oire jostain, mutta sen kokemiseen voi myös vaikuttaa. Vaikka osalla ihmisistä on geneettinen alttius ahdistua, on kaikilla meillä käytössä samat työkalut ahdistuksen kuin muidenkin hankalien tunteiden vähentämiseen. Näistä yksi tärkeimmistä on ahdistuneisuuden kohtaaminen, joka käytännössä merkitsee luopumista hankalien tunteiden välttelystä.

Välttämiskäyttäytyminen kuuluu vahingollisten tunteiden itsesäätelymenetelmien surulliseen keinovalikoimaan. Sitä kutsutaan joskus myös turvakäyttäytymiseksi.  Välttelykäyttäytymisellä tarkoitetaan sellaisten tilanteiden välttämistä, jotka aiheuttavat vaikeita tunteita kuten ahdistusta tai pelkoa. Moni tekee sitä huomaamattaan halutessaan päästä helpolla ja kaventaa näin elämäänsä entisestään. Mitä enemmän välttelyä tekee, sitä enemmän siihen turvautuminen vahvistuu.

Välttelyä ovat  esimerkiksi pakeneminen paikalta kun pitäisi keskustella vaikeista asioista tai ihmisten välttely sosiaalisen ahdistuksen tähden. Välttelyä liittyy myös moniin sairauksiin, kuten pakko-oireiseen häiriöön (voi liittyä silloin minkä tahansa asian välttelyyn) , syömisen tai ruoka-aineiden välttely (syömishäiriöt)  tai ahdistavien ajatusten pakeneminen päihteisiin (alkoholismi). Välttely tuo yleensä hetken helpotuksen kokemuksen, mutta oireet vahvistuvat välttelyn lisääntymisen ja ajan myötä. Huomatessaan välttelyä omassa käytöksessään olisi hyvin tärkeää katkaista haitallinen välttelytoiminta, usein tähän tarvitaan terapiaa tueksi. Välttelykäytös on yleensä jatkunut jo pitkään, ennen kuin henkilö hakee apua, siksi hoidossakin on hyvä sitoutua siihen, että se voi ottaa aikaa.

Tärkeää on ymmärtää, että välttämiskäyttäytymisellä ihminen pyrkii säätelemään tunnekokemustaan, yleensä vähentämään ahdistuksen tunnetta. Usein on myös niin, ettei ahdistunut välttelijä edes tunnista ahdistuksen sisällä olevia ensisijaisia tunteita, joita hän pyrkii pitämään loitolla itsestään. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista tunteista ovat mm häpeä ja syyllisyys. Välttelijällä on siis mielekäs tavoite toiminnalle, joka ei kuitenkaan valitettavasti tuo pitkäaikaista helpotusta ongelmaan vaan hankaloittaa elämää.

Jos tunnistat välttelyä omassa käytöksessäsi, käytä tilanne hyväksesi ja tee toisin kuin tunne käskee. Kohtaamalla haastavat tilanteet autat pikkuhiljaa itseäsi siedättymään asioille, jotka aiheuttavat ahdistusta ja elämäsi helpottuu. Tämä on paradoksi, niin kuin monet ihmisen mieleen liittyvistä asioista ovat. Kohtaamalla pelkosi vapautat itsesi  ja saat lisää joustavuutta ja keveyttä.


Haluatko luoda levollisempaa suhdetta tunteisiisi? Haluatko keinoja vähentää ahdistusta ja murehtimista? Tutustu Marikan uuteen kirjaan.

 

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image