Nautinto

Sisäinen arvottomuuden tunne voi estää meitä nauttimasta elämästä – Hyvää oloa ei tarvitse ansaita

 

Kaipaamme elämäämme valtavasti nautintoa, niin seksuaalista kuin elämän muitakin nautintoja. Usein haemme sitä tiedostamattakin monin keinoin. Nautinnon tarve saattaa olla niin kipeän suuri, että elämä kaikkineen tuntuu tyhjältä ja valjulta. Levottomat -elokuvan sanoin ”Kun mikään ei tunnu miltään”. Mitä me silloin oikeastaan tarvitsemme?

Itsearvostus on lupaa nautinnolle

Monilla on lupa nauttia vähän, sillä tavalla pienesti, ettei vaan mene herkutteluksi tai överiksi. On opittu tyytymään vähään, etenkin sen hyvän olon suhteen. Ja on opittu, että ensin on tehtävä valtava määrä, saatava aikaan, oltava riittävän hyvä ja sitten voimme ansaita nautintoa. Kun sisällä on arvoton olo, ei ole useinkaan lupaa syvemmälle nautinnolle.

Arvottomuus on kulttuurisesti hyvin ominaista suomalaisille. Arvostus opitaan muiden ihmisten kautta, ja se peili on usein kuvajaiseltaan karu. Kun kehuja, lempeitä tunteita, kosketusta ja kauniita puheita on tiukasti säästelty, niin emme tiedä mitenkään, kuinka arvokkaana muut meitä pitävät. Sisälle pesiytyy arvottomuuden möykky, jota vahvistaa se, ettemme uskalla ottaa lopulta vastaan enää sitä hyvääkään, mitä peili peilaisi. Joskus möykky on niin ruma, että katselemme sitä vihan ja syyllisyyden kautta, emmekä itsessämme muuta näekään.

Itsearvostus on tietoista hyväntekemistä juuri sinulle

Ulkopuolisen arvostuksen varassa?

Moni kipuilee elämässä odotellen peilin kertovan ”ken on maassa kaunehin”. Ihanteellisimmillaan tärkeät ihmissuhteet näin tekevätkin. Sinne peiliin voi aidosti peilata myös itsensä ja lähteä tietoisesti kuvaa katsomaan sekä vahvistamaan arvokkuuden tunnetta itsessään. Jos möykky sisällä on suuri ja kipeä, niin se vaatii kaksin verroin ymmärrystä, rakkautta ja nautintoa kertomaan, että hyvää oloa on lupa ottaa vastaan.

Itsearvostuksen lähteillä

Aina emme saa muilta ihmisiltä sitä, mitä kaipaamme. Silloin meillä on tärkeä tehtävä tarjoilla sitä itsellemme. Usein olemme päättäneet, ettei se tunnu yksin tai itsekseen miltään, mutta kyse on sallimisesta, läsnäolosta, luvan annosta ja tietoisesta opettelusta. On vahvistettava usein sitä ajatusta, että itselleen on lupa tarjoilla mahdollisimman hyvää vain siksi, että on ihminen ja elää ainutkertaista elämää. Ja sitten on lähdettävä tietoisesti tarjoilemaan sitä hyvää, omanlaisen nautinnon muodossa, sitkeästi ja usein.

Nautinnon hetkiä tietoisemmin ja syvemmin

Kun sinulla on ihana hetki, vaikka sen kahvi- tai teemukin äärellä, päätä, että sinulla on lupa nauttia siitä nyt täysin siemauksin. Lisää taustalle lempeää musiikkia, joka antaa tilaa rauhalle. Hengitä hitaasti nenän kautta sisään ja hitaammin ulos. Nuuhki ihanaa tuoksua ja mieti makua suussasi, ennen kuin sitä edes siellä onkaan. Keskity aistimaan kupin lämpöä ja sen vaikutusta käsiesi iholla. Parhaimmillaan tarjoat juoman itsellesi niin, että muki on siihen täydellinen, sinulle rakas ja tuo mukavia muistoja. Kun kaadat juomaa suuhusi, anna sen lämmittää koko kehosi kulkemalla mielesi kanssa juoman mukana viimeiseenkin äärilaitaan sinussa. Suo tämä hetki ilman pakkoa mistään, vain siksi, että olet ansainnut. Koska olet.

Olet jokaisen nautintohetken arvoinen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image