Vähätteletkö feminiinisyyttäsi? – Kun feminiininen puolesi on tasapainossa, nämä 3 asiaa ilmaantuvat elämään

Maailmassa, jossa elämme arvostetaan maskuliinista kovuutta, vahvuutta ja järjen ääntä enemmän kuin feminiinisenä pidettyjä ominaisuuksia kuten tunteellisuutta, intuitiota ja pehmeää aistillisuutta. Tämä voi johtaa helposti siihen, että alkaa korostaa itsessään niitä piirteitä, joiden avulla tuntee saavansa arvostusta.

Myös itse olen ollut lapsesta saakka niin sanottu poikatyttö. Minua ovat kiehtoneet fyysinen vahvuus, voima, nopeus, kovuus ja älyllisyys. Muistan, kun olin 11-vuotias ja paikallinen sanomalehti kirjoitti yleisurheilukilpailusta jutun otsikolla ”Susanna juoksi poikia nopeammin”. Pidin sitä pitkään suurena ylpeyden aiheena ja vieläkin muistelen sitä hymyillen.

Minulla on ollut pienestä asti tarve näyttää, että en muuten ole mikään heikko ja heiveröinen tyttö, vaan pärjään siinä missä pojat ja miehetkin. Kehollisuuteni oli pitkään hyvin fyysistä ja maskuliinista – kilvoittelua itseni ja toisten kanssa. Parhaimmillaan se toi itseluottamusta, rohkeutta ja pystyvyyden tunnetta. Kaikki asioita, joita lapsena ja nuorena niin kovasti tarvitsin.

Toisaalta kovuuden varjopuolena on ollut toistuva fyysisten ja psyykkisten rajojeni ylittäminen. Olen posottanut eteenpäin pää ja ego edellä, eivätkä sydän ja sielu pysyneet tahdissa, kehosta puhumattakaan. Vasta kun olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja tunteitani, olen löytänyt yhteyden siihen osaan itsestäni, joka oli pitkään sivuutettuna. Tiedän, että en ole ainut.

Sukupuolesta riippumatta jokainen meistä kantaa feminiinistä ja maskuliinista energiaa itsessään. Molempia näistä tarvitaan sopivassa suhteessa. Jos jompaakumpaa energiaa on itsessä liikaa tai huomaa arvostavansa itsessään vain niitä puolia, joita ympäröivä yhteiskunta suosii ja korostaa, saattaa arki huomaamatta käydä raskaaksi.

Pidän tavasta, jolla joogafilosofiassa tarkastellaan feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta sukupuoleen sidotun vastakkainasettelun sijaan toisiaan täydentävinä energioina. Alkujaan kiinalaisesta filosofiasta peräisin olevassa jin-jang -symbolissa esiintyvän mustan puoliskon ajatellaan symbolisoivan muun muassa feminiinisyyttä, kuuta, pimeyttä, passiivisuutta ja pehmeyttä, kun taas valkoinen liitetään maskuliinisuuteen, aurinkoon, valoon, aktiivisuuteen ja kovuuteen. Molemmat tarvitsevat toisiaan muodostaakseen harmonisen kokonaisuuden. Tämä ajattelu ja sen sisäinen tutkailu on auttanut minua hahmottamaan eri puoliani entistä syvemmin.

Seuraavat kolme joogafilosofian mukaan feminiinisinä pidettyä ominaisuutta ovat osoittautuneet itselleni sisäisiksi aarteiksi. Ehkä sinäkin löydät niistä jotakin tuttua:

1. Feminiininen energia ei suorita tai puske, vaan pikemminkin virtaa ja osaa antautua tarvittaessa. Moni meistä on tottunut puremaan jatkuvasti hammasta ja sivuuttamaan keholliset varoitusmerkkinsä arjessa. Näin myös itse olin oppinut toimimaan. Vasta toistuvan uupumisen kautta olen opetellut hellittämään ja kyseenalaistanut aiemman tapani tehdä asioita.

On upea huomata, miten viisas kehomme ohjaa meitä kohti tasapainoa, kunhan vain annamme sille mahdollisuuden. Se auttaa meitä luovimaan elämän virrassa ja tarvittaessa antautumaan periksi antamattomuuden sijaan. Tämä vaatii kuitenkin valmiutta kyseenalaistaa egon ja mielen ääni tarvittaessa ja tehdä tilaa sisäisille tuntemuksille.

2. Feminiinisenä pidettyä passiivisuutta ajatellaan usein negatiivisena asiana, mutta se on ensiarvoisen tärkeä vastavoima aktiivisuudelle. Maailmassa, jossa suoritukset ja kiireen tuntu saavat meidät tuntemaan olomme tärkeiksi, tulee levon merkitystä helposti vähäteltyä. Lepo ja silkka oleminen ovat kuitenkin kaiken tekemisen perusta.

Kun opettelet ottamaan aikaa olemiselle ja tyhjälle tilalle, huomaat, että sydämen ja intuition ääni vahvistuvat. Hiljaisuudessa kuulet herkemmin sen, mikä on olennaista. Opit kunnioittamaan tarpeitasi ja rajojasi ja linjautumaan vahvemmin itsesi kanssa. Tiedät, mihin suuntaan sinun kannattaa energiasi seuraavaksi suunnata.

3. Feminiinisyys yhdistetään hallitsemattomuuteen (jopa kaaokseen), mutta samalla uutta elämää synnyttävään luovuuteen. Järjen valtakunnassa koitamme jatkuvasti kontrolloida ja hallita asioita, mutta elämä ei koskaan mahdu valmiiksi aseteltuihin muotteihin. Se rönsyää yli ja toisinaan vyöryy päälle.

Feminiininen puoli meissä syleilee elämää sen kaikessa sotkuisuudessaan. Se ei lokeroi tai pakota elämää johonkin järjestykseen, vaan antaa kaikille puolille tilaa olla ja uusille syntyä.

Yllä olen tarkastellut kolmea erilaista feminiinisyyden ilmentymää, jotka ovat olleet itselleni tärkeitä suorittajaidentiteetistä toipumisessa ja oman kehoni, tunteideni ja luovuuteeni arvostamisessa. Tämä ei tarkoita, etten yhä arvostaisi myös muita puolia itsessäni.

Myös feminiinistä energiaa voi olla omassa arjessa liikaa. Esimerkiksi talviaikaan tämä näkyy itselläni haluna kaivautua syvälle peiton alle ja uhriutua kaamoksen edessä.  Silloin tarvitsen tasapainokseni maskuliinista aktiivisuutta ja arjen rutiineja. Pystyvyyden ja voiman tunteen lisäksi maskuliinisuus meissä tuo arkeen muun muassa järjestystä ja saa meidät toimimaan itsellemme tärkeiden asioiden puolesta.

Tasapainoon tarvitaan kykyä arvostaa elämän vastavoimia ja niiden ainutlaatuista ilmentymää itsessä.

Lisää aiheesta voi lukea myös kirjasta Kotona kehossa -kirjasta. Runot löydät kirjasta Sielun sopukoita – Voit olla säröillä ja silti säihkyä:

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image