Rakastamme matkailua, mutta usein epäröimme matkata itseemme – Lue vinkit, niin uskallat alkuun

Mitä pienempinä palasina voit tehdä muutoksia elämässäsi ja itsessäsi, sen parempi. Moni kuitenkin tuskailee, jos tuntuvaa muutosta ei tapahdu nopeasti. Itsetutkiskelussa on sellainen hauska piirre, että juuri kun ajattelet kaiken olevan selvää, paljastuu eteen näkymä, mitä et osannut aavistaa. Mutta se kai on uteliaan matkaajan unelma – Yllättävä käänne?

Kun rehellisesti tarkastelee itseään, jokainen meistä löytää asian jos toisenkin, joiden kohdalla voi todeta ”tätä en enää halua”, ”tällainen en halua olla” tai ”tässä tilanteessa haluaisin osata toimia uudella tavalla”. Voisiko näitä arkisia huomioita alkaa kirjaamaan ylös ja kun tuntuu hyvältä, alkaisi tarkastella niitä syvemmin. Olen huomannut omassa elämässäni, että on helpompi olla rehellinen omista epäkohdista silloin, kun ei samaan aikaan koita ratkoa ja korjata niitä.

Itseensä syventyvä voisi lähestyä asiaa, kuten lähes mitä tahansa matkaa. Ensin etsii ja tarkastelee kiinnostavia kohteita. Mikä tuntuu tärkeältä? Mikä tuntuu kiinnostavalta? Missä olisi riittävästi jotain uusia elämyksiä? Haluanko elämyksiä vai rentoutumista? Haluanko kylmää vai lämmintä? Kurkottaisiko valoon vai varjoon?

Seuraavaksi on tiedonkeruuvaihe, jossa havainnoi, kysyy, kuuntelee. Tutustuu artikkeleihin, lukee matkablogeja ja kuuntelee podcasteja. Pyrkii hahmottamaan paremmin, mitä kaikkea juuri tähän reissuun sisältyy ja mitä mahdollisuuksia minulla on. Jokainen kokee matkakohteet omalla tavallaan ja siksi et voi koskaan täysin edetä suunnitelmissasi muiden kokemusten ja vinkkien pohjalta. On käytettävä omaa harkintaan.

Kun peruspaketti alkaa olla kasassa, voi miettiä tarkennuksia. Koska matkalle lähtisi, kenen kanssa ja miten valmistautua. Jotain matkan sisällössä vielä muuttuu, on herännyt uusia tarpeita ja toiveita. Varataan lennot tai muu kulkuväline niin, että lippujen käyttöajankohtaa voidaan vielä muuttaa. Maksetaan kohteen majoituksen varausmaksu. Tehdään vakaa sitoumus matkalle lähdöstä. Ja havainnointi jatkuu edelleen.

Kun matka lähestyy, tehdään lopullinen päätös lähdöstä. Saatat ehkä kysyä lähimmiltä ihmisiltä vielä vahvistusta kohteesta. Ensimmäisistä aihioista tähän pisteeseen moni asia on saattanut muuttua. Merkitykset matkan sisällössä painottua eri tavalla. Lähtöaamuna vatsanpohjaa kutittaa ja utelias odotus valtaa mielen: ”Mitä kaikkea ihanaa saankaan kohta kokea!”

Perillä kohde näyttää hieman erilaiselta, tuntuu erilaiselta. ”Tällaista en odottanut, mutta oikeastaan tämä on aika mahtavaa – Yllätykset on ihania!” Tai ”Apua, siis onko hotelli ja sen ranta todella näin kämänen! Etsitään parempi ranta ja kyllä hotellin sietää, kun siellä vaan nukkuu.”

Matkan aikana koet ja näet, tunnet paljon uutta ja kotiin palatessa lähes poikkeuksetta matka kääntyy vahvasti positiivisen kokemuksen puolelle, vaikka sen aikana olisi tapahtunut mitä tahansa haasteita. Jaat kokemuksia matkasta ystävien kanssa ja yhdessä nauratte ja itkette kokemuksillesi.

Mietipä jos rehellinen itsetutkiskelu tapahtuisi saman kaavan mukaan. Mitä jos jokainen pieni muutoselämässäsi olisi oma matkansa? Jostain yhdestä pitää joka tapauksessa aloittaa. Koko elämän reissujakaan et voi tehdä kerralla.

Monella on tarve kiirehtiä matkateossa. Keskittyy liiaksi muutoksen saavuttamiseen, valmiiksi tulemiseen ja perille pääsemiseen. Jos huolehtisi matkustusvalmiudesta ja jatkuvasta liikkeestä, elämään itsessään, tarve päästä perille tai tulla valmiiksi vähenee koko ajan. Niistä voi tulla jopa täysin merkityksettömiä. Alat nähdä elämän mahdollisuuksien kautta ja ehdit havainnoimaan paremmin, mitä elämä tarjoilee polullesi. Näkökenttäsi laajenee. Pystyt havainnoimaan muutoksen pieniä signaaleja joka päivä ja samalla alat yhdistellä eri matkasuunnitelmia yhteen ja limittäin päällekkäin. Huomaat, miten samoja teemoja toistuu eri paikoissa ja tilanteissa. Alkaa tuntua joka hetki enemmän siltä, että elämä etenee kuten sen kuuluukin, eikä niin, että olet aina väärässä paikassa väärään aikaan.

Kun näin siirtyy oman elämän päähenkilöksi, näyttäytyy se muille rohkeutena ja turvallisuutena, vakautena. Muut alkavat pian kysellä sinulta vinkkejä, kun huomaavat, miten sujuvasti seikkailet oman elämäsi keskiössä. Niin minullekin kävi. Huomaat pian, ettet enää sano muille minne ja miten heidän tulisi matkustaa. Jaatte yhdessä kokemuksia ja näkemyksiä omilta poluiltanne. Jaatte toisillenne ja toistenne matkaa, ettekä sitä, miten pääsitte perille. Oikeastaan ette enää edes halua perille.

Rohkeasti rehellinen -kirjassa lisää pohdintoja sinulle, joka
… haluat, että elämäsi olisi täydempää ja kevyempää.
… haluat luoda syvempää yhteyttä itseesi ja muihin olemalla rehellisempi.
… olet väsynyt elämän roolileikkeihin.

>>> Tutustu kirjaan >>>

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image