Eron jälkeen tyhjyyttä voi olla vaikea kestää, mutta tästä syystä itsensä äärelle pysähtyminen kannattaa

Vieraskynäkirjoittaja Petri Aspegren on ensihoidon lehtori, eroryhmäohjaaja, mies ja isä. Petri viihtyy luonnonvesissä kesät talvet ja pohtii mielellään elämää sekä ihmisenä olemista ja omakohtaisten kokemusten avulla pyrkii myös jakamaan ajatuksia muun muassa kriisin kääntämisestä mahdollisuudeksi.

Kuvittele mielessäsi pieni asunto, ympärillesi banaanilaatikoita ja niiden keskelle mies, joka miettii mitä tässä nyt on oikein tapahtunut. Käsinkosketeltava on hiljaisuus, jota ei välttämättä vuosiin ole voinut aistia perhe-elämän ja ruuhkavuosien keskellä. Hiljaisuus, joka kestää viikon aina kerrallaan. Hiljaisuus ja pysähtyneisyys, jota toisaalta on voinut kaivata, mutta jota ei voi kerta kaikkiaan sietää. Siinä on aikaa ajatella. Jos malttaa siinä hiljaisuudessa istua.

Alkushokki

Moni ei malta. Ensimmäinen toimenpide on asentaa Tinder ja pitkän parisuhteen jälkeen uhkaakin vauhtisokeus loputtamattomilta tuntuvien ihmisten, mahdollisuuksien ja valintojen edessä. Parhaimmillaan tämä toimenpide ehditään tekemään jo ennen kuin on ehditty pakata muuttolaatikoita perheen yhteisestä kodista. Suurin palvelus itselle ja palvelun muille käyttäjille olisi malttaa mielensä, erokriisissä ihminen on hädässä, vaikka ei sitä välttämättä itse edes tiedosta. Hermosto käy kierroksilla, uni ei tule ja paino putoaa, mutta sehän on vain hienoa, kun asetutaan tarjolle näyteikkunaan. Hurt people, hurt people, joku viisas on joskus todennut.

Vaikka mieli on malttamaton ja jokin sisällä pakottaa etsimään jonkun, ihan kenet tahansa kuka nyt sattuu kelpuuttamaan, kannattaisi hengittää syvään ja sallia itselle se, että nyt on kerta kaikkiaan surkea vaihe elämässä meneillään ja siitä toipuminen ottaa aikaa. Tämä on hyvä kohta opiskella hieman itsemyötätunnosta. Lukuvinkki: Ronnie Grandell on kirjoittanut aiheesta mainion kirjan.

Toistuuko sama kuvio?

Ihminen on kuitenkin ihminen ja paras oppi tulee usein kantapään kautta. Itseään voi paeta ja muita syyttää, vaikka maailman tappiin. Jos kuitenkin säntäät uuteen suhteeseen ja sekin karahtaa kiville, terveyden merkki on herätä pohtimaan, että miksi putoaa aina samaan kuoppaan? Etsinkö hyväksyntää, turvaa toisesta ja lataanko vastuun omasta onnellisuudestani sekä hyvinvoinnistani aina vain toisen ihmisen kontolle. Ulkoa voi ohjautua koko ikänsä, mutta tällöin luovutat oman voimasi toisille. Voiko turvan ja hyväksynnän ensisijainen lähde löytyä omasta itsestä ja vaikkapa yhteisöstä, jossa voit olla oma itsesi?

Itsetuntemus vie kohti parempaa

Tiedän mistä puhun, sillä olen jokseenkin kaikki nämä virheet tehnyt ja hämmästellyt elämän kitkerältä maistuvaa pettymystä. Parisuhde voi olla parhaimmillaan hunajaa ja tuoda elämään merkitystä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Elämä voi olla merkityksellistä myös ilman parisuhdetta ja vasta kun on tutustunut itseensä, voi aidosti jakaa elämää inhimillisenä ihmisenä. Kun itsetuntemus syvenee, syvenee ymmärrys myös siitä, että miksi on valinnut juuri ne kumppanit elämäänsä, joista on eronnut. Kenties ensimmäistä kertaa ymmärtää, että se yön pimeinä tunteina mukaan tarttuneesta säihkysilmästä tuli kumppani syistä, jotka ovat sinussa itsessäsi. Kenties koit kummallista tuttuutta ja turvaa etäisessä kumppanissa tai tunsit itsesi tärkeäksi, kun sait pelastaa neitoa hädässä? Samojen valintojen toistaminen johtaa luultavasti samanlaiseen lopputulokseen, uskalla siis astua mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Ja kun aika on kypsä, vierelle ei enää kelpaa kuka tahansa. Kun tietää kuka on ja mitä haluaa, voi sanoa ei kumppaniehdokkaille, jotka muistuttavat liikaa entistä tai kun hälytyskellot soivat kuin Raksilan paloasemalla. Niitä ei ole syytä pitää kirkonkelloina. Paras eväs eron jälkeiselle elämälle on rehellisyys, ennen kaikkea itseään kohtaan. On helppo elää levollisesti ja vapautuneesti kun ei tarvitse puristaa mailaa ja teeskennellä yhtään sen ihanampaa tai valmiimpaa kuin on. Avoin ja suora tiedottaminen omasta tilanteesta on palvelus itselle ja toiselle. Kun olet tutustunut itseesi, uskalla myös olla mitä olet. Jos senkin jälkeen joku siinä vierellä viitsii kulkea, voi tämä kulkija siinä myös pysyä.

 

TOIMITUKSEN VINKKI: Ero voi olla mahdollisuus kasvaa – Kun kohtaat tunteesi, opit tuntemaan itsesi paremmin ja vahvistut

Miten erosta selviää? Miksi en pääse erosta yli? Miksi ero tuntuu vieläkin pahalta, vaikka siitä on jo aikaa? Mistä tietää, että on valmis uuteen suhteeseen? Esimerkiksi näitä kysymyksiä voit käsitellä ja pohtia Erohehku-korttien avulla.

Erohehku-korttipakassa on 42 kasvukorttia. Jokainen kortti sisältää kannattelevan ajatuksen ja itsereflektiokysymyksiä, jotka liittyvät eroprosessin kolmeen eri vaiheeseen. Korttien avulla erosta voi tulla kasvukokemus, josta nouset entistä vahvempana ja viisaampana.

Tutustu kortteihin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image